Ahmet
S38>S85
izole değilBunu niye tavsiye etmiyoruz?
izole değilBunu niye tavsiye etmiyoruz?
Devredekiler de bc817 ama ben biraz mosfet ağırlıklı çalışmaya karar verdim. Hem anahtarlama için güç harcamamaları, hemde tr leri bana yetecek kadar tanıdım ama mosfetleri hiç tanımıyorum. Birazda onlar ile çalışıp anlayayım istiyorum.mosfet için bss138 tavsiyemdir lojik voltaja duyarlı çalışır.
TR olarak bc817
:817 fanatikliğim var:
2 tane power mos 2 tane de minik mos.Devredekiler de bc817 ama ben biraz mosfet ağırlıklı çalışmaya karar verdim. Hem anahtarlama için güç harcamamaları, hemde tr leri bana yetecek kadar tanıdım ama mosfetleri hiç tanımıyorum. Birazda onlar ile çalışıp anlayayım istiyorum.
Ben öyle anlamıyorum. Devrelerde fiziki olarak kullanıp yaptıkları işi anlamam lazım.2 tane power mos 2 tane de minik mos.
1 tabak buz.
1 skop ile.
çözersin mosları : ))
bss138 ve IRFZ44 alarak başlayabilirsin moslara ama dediğim diğer 2 tavsiyeyi unutma.Ben öyle anlamıyorum. Devrelerde fiziki olarak kullanıp yaptıkları işi anlamam lazım.
Havya ya da sıcak silikon gibi aletleride bu sekilde kontrol ettirmek iyi olabilir. Surenin dolmasina 10 sn kala buzzzer'dan uyari verir. Tetiklenmezse kapanir.Yok ya neden eziyet olsun. Cihazın zaten işi varsa akım çektiği için kapanmayacak. Ama ben unutup içeriye gittiysem 5dk sonra kapayacak kendini.
Tekrar açma olayı 1 tık zaten. Hiç eziyet olmaz.
Benzer ozellikte P kanal olarak su var :@Ahmet bu bss138'in P-Channel karşılığı ne?
Aynen abi. ON yaptığum anda vınlamaya başlıyor.Yani senin kocaman trafo, bu yaptığın anahtar devresinin bir yükü. Sen de anahtarı on yapınca trafo vınlıyor mu?
Trafoda ısınmaya hiç rastlamadım. Seconderleri bağlı değilken bile vınlıyor ama.Trafo normalde sadece saçları gevşek ise vınlar. Doğrudan fişe takılınca vınlamadığına göre sorun bu değil. Veya çok aşırı bir akım çekiliyorsa vınlar. Bunu da zaten aşırı ısınmasından anlarsın. Eğer yük bağlı değilken bile trafo aşırı ısınıyorsa, sekonderinde dahili kısa devre vardır.
Demek o gün bu gün. Nasıl bir şey alayım?Hmm acaba TRIAC full ON olmuyor da faz dilimlemeli bir voltaj mı gidiyor acaba trafoya? Böyle bir voltaj trafoyu vınlatır mı bilmiyorum, ama kontrol edilecek şeylerden birisi. Senin osiloskop ile kontrol edebilirsin ama izolasyon trafosu kullanman gerekiyor. Yoksa fazı nötürü karıştırırsan birşeyler havaya uçar