Attiny13a İle Açma Kapama Butonu + Buzzer V2 (230V Anahtarlama)

Bu mesajdaki toroid trafo ne?
"Toroid trafo ne?" derken tam anlamadım. Voltajları soruyorsan 0-12-26-34 + 0-12 200VA

Ortam sessiz evet. Ev ortamı.
Akşam bir de yere koyup deneyeyim o zaman.

Neden ki abi? Bu triyak birbirine ters bağlanmış iki tristör değil mi?
"Hortumun ha A ucunu musluğa bağlamışsın, ha B ucunu" gibi olmuyor mu bu?

Gate ucu olmasaydi mesela diac gibi. A1 ve A2 yi kafana gore bagla derdim. Ama 3. bir gate ucu var.

Gate ucu olmasaydi mesela diac gibi. A1 ve A2 yi kafana gore bagla derdim. Ama 3. bir gate ucu var.
Abi Gate ucu ortak değil mi zaten?
triyak iç yapısı.png

O gosterim yanlis. Malesef bazi kitaplarda bile kullaniliyor.

Dogrusu asagidaki.

1709022512116.png

Neden yanlis?

Aciklayayim. Sizin verdiginiz cizimde gate transformatorunu A2 G bacaklarina ya da A1 G bacaklarina bagladiginizda sirf bagladiniz diye tristorlerden birisi aninda tetiklenir.

Son düzenleme:
"Toroid trafo ne?" derken tam anlamadım. Voltajları soruyorsan 0-12-26-34 + 0-12 200VA

Ortam sessiz evet. Ev ortamı.
Akşam bir de yere koyup deneyeyim o zaman.

Videodaki trafo toroid.

Senin şuan devrede kullandığın kapalı tip pcb (Kare/EI) trafo değil mi?

Toroidler civatayla montajlanıyor. Boştayken sert zeminlerde vınlayabilir.

Normalde vınlama duymasan bile kulağına yaklaştırdında ufak bir miktar yine vınlama duyabilirsin.

Videodaki trafo toroid.

Normalde vınlama duymasan bile kulağına yaklaştırdında ufak bir miktar yine vınlama duyabilirsin.
220V anahtarlayarak toroid trafoyu aç kapa yapıyorum.
Buzzer sesi, Led yakma işleri için Attiny13 MCU kullanıyorum. Onları beslemek için de fındık trafo kullanıyorum.

Videodaki trafo toroid.

Yere koydum, üzerine de bir miktar ağırlık koydum. Yine vınlıyor.
Kabul edilebilir derecede değil. 1m uzağında pc başında oturuyorum ve vınlamayı rahat duyuyorum.

Scopu kullanmayi ogrendigine gore sekonder voltajinin grafigini bir gorelim.
12v civari sekonder varsa 1W 150..220R direncle yukleyip scopu da direnc uclarina bagla.

Triac garip davrandigi icin vinlama olusuyorsa bu olcumde belli olur.

12v civari sekonder varsa 1W 150..220R direncle yukleyip scopu da direnc uclarina bagla.

izolasyon trafosu yok abi

Sekonder voltaji olcecegin icin izolasyon trafosuna ihtiyacin yok.

Bu konuyu aylar önce konuşmuştuk. Sonuca ulaşamamışız. Ben bir yerde pes etmişim sanırım.
Dün gece sizden iyi olmasın chatgpt ile sohbet ettik biraz. Devrenin çıkışına 1000pF civarı x yada y kondansatör tak dedi.
Bende bakındım elimde sadece 1uF X2 kondansatör var. Çok fazla olur diye onu takmadım.
150nF X olmayan normal kondansatör taktım.
Trafo sesinde belirgin azalma oldu ama hala oda sessizliğinde 1m mesafeden duyabiliyorum vınlamayı.
Acaba ses kesilene kadar kondansatör değerini artırmalı mıyım? Bunun sınırı nedir?
Yada hiç takmamalımıyım? Sesi kesiyor ama başka bir açıdan zararı olur mu?

Yarın bakayım demişim ama aylar geçmiş. :katil2:
Eğer elimde uygun direnç varsa birazdan bakacağım.
Ama Bakmadan önce çıkışa paralel bağladığım 150nF kondansatörü sökmeli miyim?

Son düzenleme:
Trafo şebekeye bağlı.
Anahtarlama devresi kapalı olduğundan sekonder de voltaj yok.
0-12v sargısında yaklaşık 180R 25W direnç var. (5 tane 5w direnci seri bağladım.)

Bu şekilde osiloskop ile görüntülediğimde 2.3V bir ölçüm yapıyorum.
Bu Triyak sızıntısı mıdır?
Ekran görüntüsü 2024-11-04 223921.png

Bu da devre çalıştığında 12VAC sargısının görüntüsü.

Ekran görüntüsü 2024-11-04 224507.png

Trafo kapalı olsa dahi çıkışında 2v civarı voltaj olduğu için trigger çalıştıramadım. Sürekli ayarladığım anda 2v'u yakalıyor.
Onu beceremeyince data recorder ile kayıt alayım dedim. Aşağıdaki resimde trafonun Açılma anını görüyorsunuz.

Ekran görüntüsü 2024-11-04 230600.png

Aradan baya zaman geçti istersen bir hatırlatma yap en son sorun neydi nereye odaklanmamız lazım.

Geriye doğru her şeyi anlatırsam biraz kafalar karışabilir.
Özetle:
Demonte güç kaynağı için kullandığım kademeli trafom var.
Güç kaynağımı on-off anahtar yerine push buton ile açıp kapatmak, buton üzerinde led yakmak, açılışta - kapanışta buzzerdan iki farklı ses çalmak vs. gibi işlemler için demonte güç kaynağı dışında bir ön devre kartı daha yaptım.
Şebekeden aldığım 230VAC'yi bu karta girip BTA41-1200 ve MOC opto ile anahtarlayarak trafoya veriyorum.
Burada çektiğim sıkıntı trafonun vınlaması ve bu sesin 1-2m uzaktan bile duyulması.
Geçtiğimiz 5 sayfa boyunca çeşitli denemeler yaptık.
Optoyu söküp tel ile kısadevre bağlantı yaptık, optoyu süren transistörü söküp MCU ile bağlantısını keserek elle tetikledik.
Bir çok deneme yaptık ama sonuca ulaşamadık.

Dün gece Devrenin çıkış klemensine 150nF kondansaötr yerleştirdim. Ses bir miktar azaldı ama hala duyabiliyorum.
En son @Mikro Step 'in önerisi ile osiloskop ile bakayım dedim.

Durum bundan ibaret...

Triaci tetiklemediginde sekonderdfen olctugun voltaj triac devresindeki snubber elemanlarindan dolayi.

Alttaki scop goruntusu hangi durumda elde edildi anlamadim. Acilma ani, transformatore voltaj verme ani mi?

O zaman scopta v/div buyult bir daha goruntu al. Bir de time/divi kucult ekranda 2 tane sin gorsek daha cok detay yakalariz.

Su durumda sinyal kirpilmis.

O zaman scopta v/div buyult bir daha goruntu al. Bir de time/divi kucult ekranda 2 tane sin gorsek daha cok detay yakalariz.

Su durumda sinyal kirpilmis.
Abi o en alttaki resimi data recorder ile aldım. Orada time div le oynama şansım yok.
Normal osiloskop tarafında trigger kullanamıyorum. Devrede sürekli 2v olduğu için sürekli trigger tetikleniyor. Açılış esnasını yakalayamıyorum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,939
Üyeler
2,820
Son üye
Tuncay

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back