Ayarlanabilir güç kaynağı ile ilgili 3 küçük soru

Crunch

Yeni Üye
Katılım
11 Aralık 2020
Mesajlar
1
Merhaba arkadaşlar,

Bir konuda fikrinizi almak isterim.

Evimize hobi kullanımı ve tamiratlarda işime yarayabilecek ayarlanabilir bir doğru akım güç kaynağı almak istiyorum. Otomobil aküsü de şarj etme ihtimalimi düşünerek 30V 10A gücünde bir kaynak almayı düşündüm.

Araştırdığımda DPS5015 devresini gördüm. 220V giriş ile çalışan bir güç kaynağı yerine bu devreyi alıp bunu da 12V çıkış veren transformatörüme bağlayıp kullanabilirim diye düşündüm. Önerilerinizi beklediğim üç sorum şunlar:

  • Bir kasaya yerleştireceğim DPS5015’i kullanmam ile, 220V girişi olan anahtarlamalı güç kaynağına (switched mode power supply) kıyasla avantajım ve dezavantajlarım neler olabilir?
  • DPS5015’e 12V ile transformatörün çıkışından giriş yapsam, DPS5015’ten 50V çıkış alabilirmiyim? Peki 10A çıkış alabilir miyim? DPS5015’e 12V ile giriş yapabileceğimden, giriş voltajı, beklediğim 50V’luk çıkışa oranla düşük olduğu için, devre voltajı 50V’a kadar yükseltebilir mi? Başka bir ifade ile “DPS5015’e 12V girersen maksimum 25V alırsın” benzeri bir tavan voltaj ya da amperaj var mıdır?
  • DPS5015’e 12V güç verecek kaynak bir doğrusal güç kaynağı (linear power supply). DPS5015 ise bildiğim kadarıyla anahtarlamalı tipte bir cihaz. DPS5015’e girişimi doğrusal özellikte bir cihazdan yapacağım için DPS5015’ten alacağım çıkış, 220V’luk girişi olan anahtarlamalı tipte bir güç kaynağına kıyasla, voltaj titremesi (ripple) ve gürültü açısından daha düşük olur mu? Bir başka deyişle, DPS5015’in girişini doğrusal tipte bir kaynaktan yapacağım için buradan alacağım voltaj’da yine doğrusal tipte herhangi bir kaynaktaki gibi, anahtarlamalı tipte herhangi bir kaynaktan alınan çıkışa göre daha düzgün ve sessiz olmuş olur mu? Umarım anlatabilmişimdir.
Bilgi sahibi arkadaşlar fikir verebilirse memnun olurum.

Hepinize selamlar
 
Merhaba, foruma hoşgeldin.

DPS5015 nin teknik özelliklerine bakınca giriş voltajının, 6 - 60 V arasında olması gerektiği, bunun dışında istenen çıkış voltajından en az 1.1 kat fazla olması gerektiği belirtilmiş. Yani 30 V 10 A almak istiyorsan, buna EN AZ 33 V 10 A lik bir DC kaynak bağlaman lazım. Bu DC kaynak bir SMPS de olabilir, trafo/doğrultucu da olabilir.

SMPS olması durumunda, 220 VAC giriş, en az 33 V 10 A çıkış olan bir SMPS bağlaman lazım.

Trafo/doğrultucu durumunda ise, en az 40 V 10 A lik bir trafo, en az 10 A lik köprü diyot ve en az 10 mF lik filtre kondansatörü olması lazım.

SMPS güç kaynağı ile besleme ile lineer arasında çıkış gürültüsünde fark olur. Lineer biraz daha az gürültülü olur, ama netidece DPS5015 de SMPS olduğu için çıkışında belli bir gürültü olacaktır.
 
Eğer en ekonomik çözümü arıyorsan, 220 VAC giriş, 24 V 15 A çıkış veren bir SMPS bağla. Bunlar bolca ve uygun fiyata bulunabiliyor. Bu şekilde yaparsan, 21 V, 15 A çıkış alabilirsin.
 
Foruma hoşgeldin @Crunch . Ben bu firmanın RD6012 (60 V 12 A) modelini kullanıyorum. Böyle bir şey alırsan uzun zamanda daha avantajlı olur. Senin almak istediğin modellerde membran olan ön taraf zarar görebiliyor. Hatta şimdi RD6018 (60 V 18 A) çıkmış, şu an alsam bunu alırım. Yukarıda @taydin 'nın yazdıklarının aynısı bunun içinde geçerli. Dandik de olsa benim bir tane de lineer güç kaynağım (Best PS-1502DD) olduğu için SMPS gürültüsünü çok dert etmiyorum. Gerektiğinde lineer güç kaynağını kullanıyorum. Şimdi fark ettim bununla ilgili incele konusu açmamışım, bir inceleme yazsam iyi olur. İstersen daha önce konuştuğumuz konulara bir göz at.

Rui Deng yeni ürünleri

RD6012 kutu tasarımı
 

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,703
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top