Basit Elektronik Yük Devresi V2

Mesela R11-Ground hattının ne kadar dolambaçlı, zayıf ve dengesiz olduğunu görmen lazım. Kesinlikle bu şekilde olmaz.

Dirençleri mosfetlerin source bacakları tarafına al. Dirençlerin GND bacaklarını Drain leri birleştiren gibi düz ve kalın bir hat ile birleştir.

Arada sıkışan Gate bağlantılarını ise jumper ile atla. Hatta gate dirençlerinin kendisini jumper olarak kullanırsan tamamdır.

37958 eklentisine bak
İlla çift taraflı PCB çizdireceksiniz bana. Atarım forumdan hepinizi. Adminim "lan" ben. :katil1:

MOSFET'lerin birbirine yakın olmasının bir sakıncasını göremiyorum ben. Dördünü de yan yana koy, şöntleri de MOSFET'lerin tam önüne koy. Böylece şönt birkaç milimetre trace ile source'dan çıkacak ve ground plane'a dalacak.

Ground plane 220V tarafından uzak olması lazım. Sekonder tarafına istediğin kadar ground plane at.

MOSFET'lerin birbirine yakın olmasının bir sakıncasını göremiyorum ben. Dördünü de yan yana koy, şöntleri de MOSFET'lerin tam önüne koy. Böylece şönt birkaç milimetre trace ile source'dan çıkacak ve ground plane'a dalacak.

Ground plane 220V tarafından uzak olması lazım. Sekonder tarafına istediğin kadar ground plane at.
Şöntleri soğutucuya yapıştırmayayım mı abi?

Güç hesabını yap. Eğer direncin gücünden az ise soğutmaya gerek yok :)
Kafam çok dolu abi ya, yada çok boş. Hiç hesap yapacak motivasyonda değilim. Neyi neyle çarpacağımı beynimin içinde arıyorum bulamıyorum şuan.

Yüksek voltaj olan alanlarda sızıntı ihtimaline karşı PCB lerde şu tip tasarımı öncelemen gerekir.

1731062530706.png
1731062449977.png

0.22 Ohm şönt için, 5A akım geçerse 5.5W güç harcanır. Senin şöntler 5W a benziyor. İdare eder :D

Tamam süper. Zaten sonraki revizyonda kaliteli SMD şönt kullanırız ve o devasa şöntler de kalkmış olur.

Rigol bile çok seviyor Isabelle hanımı :katil2:

Ben niye fransız kaldım bu hatuna.?
Ne kaa cahalım..!
Benim demonte güç kaynağında 3 tane paralel şönt varya abi. Yine bir devre yakma sırasında o şöntleri de yaktım. Sonra da kaliteli şöntler diye duygusal bağ kurup isim takmıştım. Geçmiş zaman. Sen o zamanlar yoktun sanırım forumda.
20241108_144414.jpg

Böyle yapınca da gereksiz fazla PCB kullanımı oldu sanki. Timur abinin dediğine gelicez galiba.
(İki tane eksik bağlantı var takılmayın. Bağlarım onları.)

Ekran görüntüsü 2024-11-08 152318.png

Ekran görüntüsü 2024-11-08 152602.png

C11,12,13,14 kapasitörlerini opampların dibine taşıman lazım.

Gate dirençlerini de dikine çevirirsen opamplardan bu dirençlere gelen hattı jumper ile atlatmak zorunda kalmazsın. Dirençlerin kendisi jumper olacak yani.

Böl pcbleri, modüler tasarla. Bir panelin üstüne(tahta vs ne varsa elde) civata ile montajla kullan. Bu boyutta tek parça basmak zoe değil mi

Bence mosfetlerin gnd hattı bir tık daha kalın olmalı
Onuda ayarlarım da bıktım PCB ile uğraşmaktan :)

C11,12,13,14 kapasitörlerini opampların dibine taşıman lazım.

Gate dirençlerini de dikine çevirirsen opamplardan bu dirençlere gelen hattı jumper ile atlatmak zorunda kalmazsın. Dirençlerin kendisi jumper olacak yani.
Sağa Gurban olurum :)

Böl pcbleri, modüler tasarla. Bir panelin üstüne(tahta vs ne varsa elde) civata ile montajla kullan. Bu boyutta tek parça basmak zoe değil mi
Sağa da Gurban olurum :)

Hepimizi banlamadan artık okeyi verelim. Tamam bas :cheeky4:

Hepimizi banlamadan artık okeyi verelim. Tamam bas :cheeky4:
Sağa da Gurban Olurum :)

Düzelte düzelte bu gün geçti artık. Muhtemelen yarın basarım.
Son hali böyle. Hala gözünüze batan bir şey varsa söyleyin.

Ekran görüntüsü 2024-11-08 172333.png

Ekran görüntüsü 2024-11-08 172450.png

Forum istatistikleri

Konular
6,876
Üyeler
2,783
Son üye
atakanbora

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back