Basit Elektronik Yük Devresi V3

Hangisi daha mantıklıysa onu yapalım abi. Ben üşenmem çizerim baştan.

Sanıyorum senin için asıl keyif veren kısım devreyi kurma kısmı. İlk fırsatta hemen yeni PCB :D Bu da güzel birşey. Ama sen gene de yeni PCB gelene kadar mevcut PCB ile sistemi çalışır hale getir.

Boş zamanımı iyi değerlendiriyorum. Emekli olsam hiç sıkılmam evde. :)
Bu gün Çinden bizim 3A lik demonte pcb ler geliyor. Dağıtıma çıkmış. Daha onları mıncıklayacağım :D

Bu mosfet 1.6V ile tetikleniyormuş. Arduinodan 5V çıkıyoruz. Gate'e direnç koymamız lazım. Çektiği akımı anlayamadığım için direnci hesaplayamadım. Bir yardımcı olur musunuz?

Ekran görüntüsü 2024-11-29 184434.png

MOSFET doğrudan C14'ü kısa devre etsin. Bu şekilde yaparsan potansiyometrenin konumuna bağlı olarak akımın kesilmesi fazla uzun sürebilir.

N-CH Şunu buldum. Uygun mudur?

Ekran görüntüsü 2024-11-29 210533.png

Opampları ben olsam negatif ile beslerdim ama iş işten geçmiş biraz :)

Şunu da kullanabilirsin Gökhan

Q8 in pcb deki paket çiziminde yanlışlık var gibi duruyor. Kontrol eder misiniz

Komple değiştiriyoruz onu
Acaba aşırı akım koruması vb işleri analog olarak mı eklesen abi?
Hiç MCU ya gitmeden başka bir karşılaştırıcı opamp ile belirlediğin değeri geçerse akım okuma opampın direkt kesse.
Yazılımdan bağımsız tutmak bence daha yararlı ve sağlıklı olur.

Acaba aşırı akım koruması vb işleri analog olarak mı eklesen abi?
Hiç MCU ya gitmeden başka bir karşılaştırıcı opamp ile belirlediğin değeri geçerse akım okuma opampın direkt kesse.
Yazılımdan bağımsız tutmak bence daha yararlı ve sağlıklı olur.
Sağa gurban olurum :)

Bize gereken MOSFET'te iki kriter önemli:

- 5V ile full ON olabilmesi lazım, veya en azından direncinin yeterince düşüyor olması lazım.
- Direncinin yeterince düşük olması lazım.

1733046709263.png

Datasheet'e bakalım. Maksimum 3V da ON olmaya başlıyor. Sen NANO'dan buna 5V vereceksin, yani rahatlıkla ON olacak.

Drain/source direnci de 0.156 Ω imiş maksimum. Üstelik de 2A e yakın bir akımda. Bizde akım çok daha düşük olacak, o yüzden RDS(ON) için de bir sorun yok. Kullanabiliriz.

1733046875626.png

Benim yukarıda linkini verdiğimin ON direnci çok daha düşük, ama fark yaratacak birşey değil bu devrede.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,116
Üyeler
2,885
Son üye
ozcanthegreat

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back