Boeing 737-800 MCP Panel MSFS20 Güncellemesi

Bence sisteme girerken hata yapıyorlar. Benim mesaja dönerlerse anlarız durumu.

Özdisan hatalı fiyat bildirimini dikkate almış ama sadece 2 dolar düşmüş. Hala 225+KDV ye satıyorlar. Bence ne yaptıklarının farkında değiller. Ben karaköy elektronikten 67tl ye aldım.

Screenshot_20230619_183115_Gmail.jpg

Demekki özdisan'dan birşey alırken mutlaka alternatif fiyat sorgulaması yapmak lazım.

Biriken projelerim arasında bu da var.
Arduino Mega 2560 a shield olarak planladım ve pin sayısı kadar jumper kablodan kurtuldum.
Bir yandanda bununla uğraşıp masadan kaldırmak istiyorum. Geçenlerde dry film ile baskısını yaptım. Bu günde biraz vakit ayırıp via geçişlerine perçin çaktım.
Artık hobiyi geçtim. Proje bitsin masadan kalksın diye çırpınıyorum. Bunlar yüzünden masa darma dağın. Bir türlü toplayamıyorum. :D

20240225_204530.jpg

20240225_204542.jpg

Arduino Mega 2560 için shield pcb tasarımım bitii. Şimdi yaklaşık 100 tane kadar jumper kablo yapmam gerekiyor. Ondan sonra bu güncelleme projesi bitecek. Ama bu 100 jumper'a geçmeden önce dördüncü kez yapacağım tek buton on-off devresine girişmem gerek. Akşama doğru o konuyuda netleştireceğim inşallah.

20240226_132129.jpg

20240226_132148.jpg

Sağlam olması için senin tel sarma teknolojisine geçmen lazım. Uzay teknolojisinde bunlar kullanıyor.

Sağlam olması için senin tel sarma teknolojisine geçmen lazım. Uzay teknolojisinde bunlar kullanıyor.

İlginç bir sistem. Konuyu okumama rağmen güven vermiyor bana. Nasıl oluyorda o kadar sıkı dolanıp bırakmıyor? Sanırım canlı olarak deneyimlemem lazım ama onun da tabancası filan bayağı pahalıdır herhalde.

roketlerin kalkıştaki titreşimlerine filan dayansın diye NASA filan kullanıyor. Oradan hesap et.

Son düzenleme:
Elinde 7 segment, 6 digit, 14mm(0.56"), ortak katot, kırmızı renk display olan var mı? Bu 6 digitlerde ne varsa bulunmuyor. Aliexpress de bile 1-2-3-4 bit diye satıyorlar. Tek tük 6 bit yazanlara giriyorum, onlarında ya ölçüsü uymuyor ya rengi.

Neredeyse bitmek üzere.
En son detaylı resimleri ekleyeceğim ve kullanırken bir video çekmeyi planlıyorum.

Neler yaptım?
Bu sistem daha önce zaten çalışmaktaydı. Güncellemek amacıyla yaptığım işlem;
1- Ön paneldeki enkoder, buton, switch gibi elemanların jumper kabloları çok kalitesizdi ve temassızlık yapıyordu. Bu kabloların hepsini kendi hazırladığım kablolar ile değiştirdim.
2- Eski PCB den Arduino Megaya 50-60 tane kadar kablo gidiyordu. Yeni hazırladığım PCB yi arduinoya shield olacak şekilde tasarladım. Bu sayede PCB ile arduino arasında bir tane bile kabloya gerek kalmadı.
3- Eski sistem yazılımsal olarak Flight Simulatör X için hazırlanmıştı. Aradan geçen zaman zarfında Microsoft Flight Simulatör 2020 (MSFS20) yi çıkarttı. Bende bu simulatörü satın alınca sistemide yeni simulatöre göre güncelledim.
4- Ön taraftaki enkoder kapakları sararmıştı. Bazıları ufalanmaya başlamıştı. Şuanda onların yenisini basıyorum.

Resimde gördüğünüz gibi iki bölme var.
Neredeyse ön bölmedeki kadar arka bölmede de kablo vardı. Arduino Megayı PCB üzerine monte edince alan boşaldı.
Tahta kesmeye üşenmesem kasayı da yarıya indirip yer kaplamasına engel olacağım.
20240303_012649.jpg

Bunlarda eski kablolar. Çöpe atmak için sabırsızlanıyorum. :D
20240303_012704.jpg

Galiba az yardıma ihtiyacım var. :(
LM7805 Bozuldu. Patetes miydi emin değilim. Bunu hallederiz ama başka bir problem varsa anlamak istiyorum.
Cihaza 12V giriyor. 5V'a sadece encoder ve displayler için ihtiyacım var.
Şemada görüleceği üzere 5V'u 1K dirençlerden geçirerek enkoderlere veriyorum.
Arduino Meganın USB'si takılı değilken LM7805'in girişinde 12V, Çıkışında 0V ölçüyorum.
Meganın USB'sini taktığımda ise LM7805'in çıkışında 3,5V görüyorum.
Benim tahminime göre Enkoderlerin Megaya Bağlı olduğu pinlere, Megadan 5V geliyor. Bunlarda 1K dirençler üzerinden geçip LM7805'in 5V hattı ile birleşiyor.
Acaba bu etki 7805'i bozmuş mudur? Bozmuşsa nasıl bir önlem alabilirim?
Aklıma diyot geliyor. LM7805'in hattına koysam bir tane ters akımı önler ama bu doğru bir hareket olur mu?
Yazdıkça kafam karıştı. Var mı mantıklı bir açıklaması, çözümü olan?
Önce sorunu bulalım ki sonra çözdüğümüzde bir şey de öğrenmiş olalım.

KICAD_sema.png

5v hatları birleşmesin Arduino ile harici regülatör gndsi birleşsin yeter bir de çok fazla çakma 7805 var devre bağlamadan dışarda test edip takmanı öneririm pcbye direk girişi çıkışa veren 7805ler duydum tatsız bir deneyim...

5V hatlar birleşmiyor zaten. Meganın dijital pinlerini enkodere bağlıyorum mecburen. Onlardaki 5v dan bahsediyorum.

Muhtemelen MEGA nın çıkış pinlerinden bazıları Vcc ye kısa devre olmuştur.

Önce MEGA yı çıkar. Sadece senin karta 7805 ile +5V ver. Ne kadar akım çekildiğine bak, voltajın ne kadar olduğuna bak. Akımın, 7805 in limitlerinin çok altında olması lazım, voltajın da 5V a çok yakın olması lazım.

Önce MEGA yı çıkar. Sadece senin karta 7805 ile +5V ver. Ne kadar akım çekildiğine bak, voltajın ne kadar olduğuna bak. Akımın, 7805 in limitlerinin çok altında olması lazım, voltajın da 5V a çok yakın olması lazım.
Özdisanda 1.5A lik 7805 var. Ondan alacağım işi garantiye almak için. Sonra dediğin ölçümleri yapacağım.

Muhtemelen MEGA nın çıkış pinlerinden bazıları Vcc ye kısa devre olmuştur.
Bunun önüne geçmek için 7805 çıkışına bir diyot koyayım diyorum ama tam ne şekilde konumlandıracağımı kestiremedim.
Seri mi bağlamak lazım, yoksa toprağa paralel mi bağlamalıyım.
Bir de eğer kesin diyot koymaya karar verirsek üzerindeki voltaj düşümüne karşı 7806 da koyabilirim.
Tüm bunlar çekilen akımı belirledikten sonra belli olabilir.

1.5 A regülatörü ne yapacaksın yav? Senin devrede tek akım çeken ULN2803 buffer'lar. Onlar da çok az akım çekiyordur.

Sen sadece kartı tek başına ölç. Bir yerlerde kısa devre olabilir ve bu 7805 i bozar. MEGA +5V ile senin devrenin +5V unun hiçbir etkileşimi yok, o yüzden diyoda da gerek yok.

1.5 A regülatörü ne yapacaksın yav? Senin devrede tek akım çeken ULN2803 buffer'lar. Onlar da çok az akım çekiyordur.
Abi şemadaki 6 tane MAX7219 lar ve displayler de 5v ile besleniyor. Enkoder'lara da 5v veriyoruz.
Yinede de 1 amperi bile geçmiyordur da ben işimi sağlama alayım diyorum.

Display_Şema.png

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back