Mikro Step
Kıdemli Üye
- Katılım
- 25 Eylül 2022
- Mesajlar
- 5,939
Alternatif akım sebebiyle kabloda bir titreşim oluyor olabilir mi? Elimizi sürttüğümüzde oluşan titreşimle rezonansa giriyor ve bu rezonans anını hissediyoruz diye düşünüyorum. Aynı hissi ben de çok kez yaşadım sadece yüksek frekanslarda değil 50 Hz de de çok belirgin şekilde hissediliyor.bunu ben de hissediyorum. metal bir yüzeyde az miktarda kaçak varsa parmağımın üstünü yüzeyde gezdirdiğimde yüzeyin kayganlığı azalmış-parmak takılıyormuş gibi bir his oluşuyor. enerjiyi kesince yüzeyde pürüzsüz bir his oluşuyor.
manyetizmayla ilgili olduğunu sanmıyorum. muhtemelen elektrik akımı saniyede 50 defa değişirken. voltajın yüksek olduğu anlarda geçen akım nedeniyle fiziksel bir etkiye sebep oluyor. belki de parmak kaslarımız belli belirsiz titriyor ve biz de bunu takılma olarak algılıyoruz.
Kablo 1x şeklinde miydi?büyük kesitli yük altındaki kablolar elle kavrandığında kumlu çakıllı su akışının olduğu bi boru hissiyatı veriyor.
Y kapasitörünü söküp deneyecek imkanım şimdilik yok.Sok ve dene.
Ben de sizin gibi düşünüyorum. Hatta internette zaman zaman tartışılan bir konu var. Makaralı kablonun makaranın tamamen açılmadan kullanıldığında kablonun yanması meselesi. Ben bu durumu da titreşime bağlıyorum, titreyen kablonun sürtünme sebebiyle ısındığı kanaatindeyim. (Direnç kayıpları sebebiyle olan ısınmaya ek olarak)Ben israrla bu durumun carpilma olayi degil titresim olayi oldugunu dusunuyorum.
Magnetik devrelerde manyetizma ile alanin ulastigi yerlerdeki tum metalik nesneler tiresir.
Elektrik alaninda da alanin ulastigi tum nesneler titresir.
Parmak uclarimizdaki sinirler o kadar hassas ki bu titresimleri algilayabiliyoruz.
Eger olay caprilma olayi olsaydi dokundugumuzda his olusturan bolgelere bir tel parcasi baglayip telin diger ucuna dokundugumuzda da o hissi yasamamiz gerekirdi.
Ustelik bu hissi dokundugumuzda degil dokundugumuz bolgede parmagimizi surursek hissediyoruz. Bu da dokundugumuz yuzeyde titresimler nedeniyle cukurcuklar ve tepecikler olustugu anlamina gelir. Biz bu cukur ve tepecikleri hissediyoruz.
Eger olay carpilma hissi olsaydi bunu ornegin sebekenin fazina baglayacagimiz seri direncin diger ucundan da bu garip etkiyi algilamaliydik.
Camasir makinelerinde, buz dolaplarinda da bu olayi yasayabiliyoruz. Dolayisi ile olay 50Hz de de gerceklesiyor.
Yuksek frekansli sistemlerde de bu olayi yasamamizin sebebi bence yuksek frekansin 50Hz de genlik modulasyonuna ugramis olmasi.
Burada ıslak peçete muhtemelen bir kondansatörün levhası gibi davranıyor, diğer levha da ekranın dış yüzeyi.Y kapasitörünü söküp deneyecek imkanım şimdilik yok.
Fakat aluminyum kasa macbook bilgisayarımda yaptığım deneme ve sonuçları paylaşayım.
Adaptörün şebekeye temas eden sadece 2 ucu var, toprak bağlantısı yok. (Resmini çekmeyi unuttum)
1- His ve dokunma:
Adaptör her iki şekilde takıldığında bile (adaptörü prizden çıkartıp, uçları yer değiştirip tekrar takınca) metal yüzey üzerinde parmağımı gezdirince çarpılmaya benzer gıdıklanma hissi oluşuyor.
Parmağımı sabit tutarsam bu his kayboluyor.
Parmağımı gezdirirken diğer elim ile toprak hattına dokunursam bu his artıyor. Bu durumda metal yüzeye dokunan parmağı sabit tutarsam his kayboluyor.
Yüzeydeki Apple logosu metal değil, aynı şartlarda parmak ile o kısma dokunduğumda ve gezdirdiğimde çarpılma hissi oluşmuyor.
Parmağımı yüzeyde gezdirirken, diğer elimin parmağı ile metal yüzeyin bir noktasına dokunursam bu his azalıyor.
Parmağımı yüzeyde gezdirirken diğer elim ile dokunduğum nokta arasına ıslak kağıt koyarsam his kayboluyor.
2- Ölçüm sonuçları:
Elimdeki ölçü aletini Ac Volt kademesine alıp, bir ucunu prizdeki toprak hattına bağladım, diğer prob ile aşağıdaki resimlerdeki gibi ölçümler yaptım. Resimler üzerinde gerekli açıklamalar var. Benim açıklama getiremediğim husus, probu doğrudan metal yüzeye dokundurunca niye yüksek voltaj ölçülmüyor. (Aklıma altın suyuna batırılmış prob konusu geldi, Elimizde altın suyu yok, çeşme suyu var )
36257 eklentisine bak36256 eklentisine bak
evetKablo 1x şeklinde miydi?
bunu deneyebiliriz düz aluminyum bir levha alıp bunun ucuna 100VAC bağlarız levhadan akım akmadığı için manyetik alan da oluşmaz ve titreşmez. elimizi gezdirip voltaj olduğunda ve olmadığındaki farka bakarız.
Ben bunu daha önce denedim, yere 1 metre kadar alüminyum folyo serdim. Kontrol kaleminin arkasındaki metal kısmı kabloyla bu alüminyum levhaya bağladım. Faza kontrol kalemi ile baktığımda parmağınızla dokunduğunuzda verdiği ışıkla aynı parlaklıkta yandı neredeyse ve bu esnada alüminyum folyodan zırıldama sesleri geliyordu. Akım akışı oluyor, ancak oluşan akımın çoğu kapasitif kaçaklardan.bunu deneyebiliriz düz aluminyum bir levha alıp bunun ucuna 100VAC bağlarız levhadan akım akmadığı için manyetik alan da oluşmaz ve titreşmez. elimizi gezdirip voltaj olduğunda ve olmadığındaki farka bakarız.