Bir süredir ben de bir elektronik yük yapmayı planlıyordum. Hatta masamda eski bir ekran kartı soğutucusu bunun için durup duruyordu. Dün gece devresini bastım ve kurdum ve bugün denemelere başladım. Amacım yapacağım güç kaynağını farklı yük koşullarında sınayabileceğim bir cihaz yapmak. Deneme tahtası olmak üzere aşağıdaki devreyi tasarladım.
21147 eklentisine bak
21148 eklentisine bak
Elimdeki en yüksel akım veren kaynak kırmızı ışıkla yanan adaptörmüş. 7V 2A etiketi var, 6A verebiliyor Voltaj 3 volta düşüyor, osiloskopta 3V temiz görünüyor.
Ufak voltmetre çok hatalı, +-0.1 volttan fazla hatalı ve kalibrasyon potu sorunu çözmüyor. Bunların düzgünü böyle geliştirme işlerinde çok pratiklik sağlar. İlk dememelerde kontrol devresinin beslemesini smps adaptörlerle yaptığımda çıkış çok gürültülüydü. Sonra fotodaki trafoyla besledim ve devrede görülen indüktörü ekledim. Fanın gürültüsü şu halde kontrol devresinin beslemesine yansımıyor.
Salça olmak gibi olmasın ben bu çalışma için ayrı konu açayım. Ama ne tatlı duruyor masada namıssız. BDX53 ile biraz uğraştıktan sonra IRL540 ile deneyler yapacağım. Şimdilik gözlemlediğim birkaç mA mertebesinde düşük akım çekmeye çalıştığımda transistör kesime gidiyor, sebebinden emin değilim...