Zaman zaman özellikle seçim vakitlerinde, yerli araç gibi birçok konuda olduğu gibi milli muharip uçağımız KAAN'da epey dalga geçilen bir konuydu. Bugün 5. nesil KAAN uçağımız göklerle kavuştu. Bilindiği gibi daha öncede HÜRKUŞ uçmaya başladı.
(Uçak (yerli teknolojiler) bana göre siyaset malzemesi değil. Gençler gündelik goygoya kapılıp, bu işlerin ciddiyetini es geçmeyin! Bakın uçanı-kaçanı ile güzel örnekler var. Uzun vadede bu alanları değerlendirebilirsiniz.)
Bu tarz konuların siyasi meze yapıldığı ortamda gençlerde işin ciddiyetini fehmedemeyebiliyor. Umuyorum bu somut neticeler gençler için doğru bir örnek teşkil eder.
(Gençlerin gündelik siyasetle boğulduğu şu ortamda, teknoloji üretme potansiyelimizi daha kuvvetli vurgulamamız gerekiyor. Teknoloji üretebilen adam dünyanın her yerinde her döneminde kıymetli olur.)
Asıl söylemek istediğim, forumda birçok öğrenci proje arayıp duruyor. Belki bu yatırım yapılan alanlarla ilgilenip daha detaylı araştırmalar yaparlarsa, -daha önce üretilmiş bile olsa- kendi projelerini bu çerçevede şekillendirebilirler.
(Uçağın kalkışındaki kanat hareketi, yerli işletim sistemi, yapay zeka teknolojisi, diğer İHA’larla koordineli uçuşu, yerli üretim füze ve ekipmanları kullanacak. Dolayısıyla gençler bu alanlarda kendilerine bir proje geliştirebilir, hayal kurabilir.)
Bu tarz haberlerin gençler tarafından kendilerine yol gösteren deniz feneri gibi görmesi gerektiğini düşünüyorum.
(Gündelik siyasete kapılmayın, gelecekte güçlü bireyler olmanız için eğilimlerinizi uzun vadeli hedeflere göre yapın. Ortalık diplomalı işsiz, daha vahimi gizli işsizi gibi tiplerle dolu. Eğitim lafla değil, vizyonla mana kazanır.)
Bu arada hepimiz için hayırlı olsun.
(Gerek var mı?)
Konuyu bir de bold okuyun, yetmezse parantezlerle açıklamaya çalıştım. Yinede mesajda siyaset mi görüyorsunuz? O zaman yazının devamı tam da sizler için.
KAAN konusunda 24 tane mesaj var. Bunlardan 5 tanesi bana ait.
- Yukarıdaki açılış mesajı.
- Bir soruya (genele değil), şahsi görüşümce doğrudan verilmiş bir cevap. İçeriğinde ilk mesajda olduğu gibi gündelik işlerle değil, uzun vadeli hedeflere odaklan diyorum.
- @ozkarah ile bir fincan çay/kahve içmişliğimize istinaden, tartışma düzeyini de sevdiğimden, konunun -siyasete evrileceğini unutma gafleti ile- yazdıklarına verdiğim bir cevap.
- Hemen arkasından bu durumu fark edip genel olarak özetle konuyu siyasetten uzak tutmamız gerekiyor diyorum.
- Son olarak bir süre sonra genel olarak özetle konuyu siyasetten uzak tutmamız gerekiyor diye tekrar ediyorum.
Geri kalan 19 mesajın, 1 tanesi genç bir kardeşimizin gündelik siyasetin onu boğmasından hayıflanması, 1 tanesi konunun kitlenmesi, 17 tanesi de tamamen "siyaset" adı altında mesaj.
Arkadaşlar yapmayın!
Mesaj sayı ve içerikleri ortada iken, benim teknik bir tartırşmaya evrilmesini beklediğim konuya, siyaset için açtığımı söylemenizin ya da ima etmenin bir neticesi olmaz. İçinde bir defa yerli yazılım dediğimde
konunun buralara evrilmesi gerektiğini vurgularken. Bu bile siyasi bir mesajmış gibi alıntılanmış.
--
Kabul etmiyorum ama hadi ben teknik içerik üretmeyi beceremedim,
bir önceki kitlenen “
Space X uzaya çıktı” başlığını atan, forum kurucusu olan
@taydin da mı beceremedi?
Space X sorunsuz bir şekilde uzaya çıktı. Bir Türk astronot da çıktı ve hepimiz çoştuk, gururlandık, ama benin yörünge ile ilgili birşey kafama takıldı.
Şimdi, ISS kabaca 400 km yüksekte ve 28000 km/h hızda uçuyor. Ama SpaceX, 200 km yükseğe çıktı, hız de 28000 km/h idi ve bütün motorları kapattı. Bu nasıl olur yav? Eğer 400 km yüksekliğin yörünge hızı 28000 km/h ise, 200 km yüksekliğin hızının çok daha fazla olması lazım. Adam motorları kapatınca da o uzay aracının hızla irtifa kaybetmesi lazım. Ama kaybetmiyor. Ya motorlar kapatılmadı (görünüşte kapalı idi ama ...) yada başka anlamadığım bir ayrıntı var
Diye açtığı konuyu, içinde “
Alper Gezeravcı” geçtiği için aşağıdaki mesajla kitledi.
Yav yörünge ile ilgili bir soru sordum, gene başladı kutsal siyaset savaşları. Neyse, yörünge konusunu farklı bir şekilde çözmem gerekecek gibi duruyor.
Hadi diyelim ki o da beceremedi!
İSTİSNASIZ hükümet iradesi olan her konu baltalanıyor. Bu siyaset konuşmak değil. Bir kesimin hükümet hassasiyeti filan da değil, bu tarz konularda hep aynı dümen,
bilinçli/bilinçsiz konu sabote ediliyor.
--
Matematik ortada. Herkesin profilinde kaç konu açtığı görülüyor. Benim bugüne kadar 200’den fazla açtığım konu var. Ne ürettiğim belli. 3-5 tanesi siyasi ise, susmak erdemse, söylendiği gibi bende siyaset yapıyorsam, siz benim gibi gün görmemiş, zır cahile uymayın.
Ne unvan, ne gelir ne de başka bir şey, forum, dolayısıyla gençler için böyle de olabilir diye ürettiğim içerikler ve sayısı ortada.
Tekrar tekrar söylüyorum.
Ağırlıklı olarak teknik anlamda katkınız yoksa, açtığım konuya sadece siyasi içerikle dahil olmayın. İfade özgürlüğü böyle birşey değil.
Konu açmak bedava, ifade özgürlüğü de var. Kendi konunuzu “XX hakkında siyasi yorumum” diye açık bir başlıkla oluşturun. İfade özgürlüğünüzü neden kullanmıyorsunuz da bunu kısıtlayalım denince "hoş olmaz" diyorsunuz?
Kim siyasi yorum yapmak isterse açık bir siyasi başlık altında konuşun, canım isterse belki bende dahil olurum. O başlık altında kimse kimseye neden siyaset konuşuyorsun demez...
--
Bir de diğer türlü bakalım! Siz hiç mi merak etmezsiniz? Bilimsel bakış açınız nerede?
Yerli teknolojilerle ilgili teknik bağlamı olan konuyu açmayı ben beceremiyorsam, siz açın.
Ee, o da yok?
--
Ayrıca 4-5 sene yönetici yetkileri ile burada bulundum. Bir tutumu dayatmak, bir gruba olan yakınlığımı buraya taşınmak gibi siyasi bir kaygım olsaydı; bu yetkileri kullanmak için bol bol mazeretim oldu, onları kullanırdım. “İstersen forumu bütün yedekleriyle tamemen sil, canın sağ olsun" denilen bir ortamda, ne bir kişiyi banladım, ne de bir mesaj sildim.
--
Özetle;
Kendimizi kandrımayalım, siyasi mesaj adı altında (siyasi ve objektif olsa arada mualifette eleştirilir, iyi şeylerden de bahsedilir?) işin içinde hükümet iradesi varsa -
TEKNİK BİLE OLSA- (bakınız: “
Space X uzaya çıktı”)
HER KONU kilitlenmeye sürükleniyor.
İfade özgürlüğü varken kendi konusunu açmayıp, başkalarının konularının kilitlenmesine sebebiyet verenlerin, bu mağduriyeti gidermek adına sınır koşul çizelim dendiği bir noktada, “hoş olmaz” diye görüş beyan edilmesinin manasını ben çözemedim.
Durup durup başa dönmenin bir faydası olmadığı gibi, bu eylemsizlik için ayıracak enerjiniz varsa (
burası doğrudan yönetime) haberim olsun, çünkü benim açımdan anlamsız bir durum.
Şahsen birçokları gibi bu belirsizlik için o kadar vakti ve enerjisi olan biri değilim. Bu kadar emek veriyorken, ne olacağını bilmek isterim....