PCB kalay kaplama

1 dakika solüsyonda tutunca sonuç olumlu gibi. Ama tarif eden sitede dediği gibi birkaç saniyede kaplama gerçekleşmiyor.

1735217440721.jpeg

Biraz daha uzun süre bekletip yüzeyi temizledikten sonra tekrar bakalım. Aslında elimde 300x büyüten mikroskop da var, profesyonel kimyasal ile karşılaştırmak için kaplama kalınlığını ölçebiliriz. Ama önce o kimyasalı almamız lazım.

Birkaç dakika daha bekletim çıkardım. Gayet güzel görünüyor. Bekleme süresi arttıkça kaplama kalınlığı da artıyor diye belirtilmişti ilgili sayfada.

1735218030277.jpeg

Aşağıdaki tarifi uyguladım. Ama kalay II klorürü verilen tarifin 3 katından fazla kullandım. Belki daha fazla da yapılabilir. Bir de orada çeşme suyu kullanılabilir diyor ama ben gene de saf su kullandım daha deterministik olması için.

Hocam bu kalay kaplamayı delik içi kaplama için kullanmak mümkün olur mu acaba? Çift taraflı bakır plakette kalay kaplanmayacak yerlerin boyalı olduğunu düşünelim. Via'nın da iki tarafı çıplak bakır olsa. Kart via deliklerinin içinden solüsyonun akacağı yönde ileri geri hareket ettirilse nasıl bir sonuç olur? Bir şekilde kalay top ve bottom copper arasında bir temas kurar mı?

Delik içi kaplamada iletken bir kimyasal sürülüyor deliğin duvarlarına. Bunu bir kere yaptıktan sonra, artık her türlü metal ile kaplama mümkün. Asıl zor olan da o iletken kimyasalın kaplanması.

bir noktadan sonra kaplama kalınlığı artmıyor olmalı aslında. mesela 1 gece bıraksak kaç um kaplanır ?

bir noktadan sonra kaplama kalınlığı artmıyor olmalı aslında. mesela 1 gece bıraksak kaç um kaplanır ?

O konuda bilgim yok, ama tahminim kalınlık artmaya devam eder. Ama kaplama kalınlığı uniform olmamaya başlar diye düşünüyorum, yani bayırlar ve vadiler oluşmaya başlar. Kaplama kalınlığının şu hali ile yeterince iyi olduğunu düşünüyorum, profesyonel olan kimyasal için acele etmeye hiç gerek yok.

Şimdi stokladığım şişeye bakınca, tabana çökelme olduğunu görüyorum. Demekki kalay klorürü abartmanın bir faydası yok, çok daha az miktar bile çözeltiyi doymuş hale getirmiş. Şöyle birşey deneyeceğim. Yeni çözelti hazırlayıp, karıştırırken yavaş yavaş ekleme yapacağım. Çökme olduğu anda eklemeyi bırakıp eklenen miktarı tarifte tanımlayacağım.

Sanki kalay deliğin içinden "yürür" gibi "hissediyorum" ancak dediğiniz gibi altta bağlanacak bir metal yüzey olmayınca delik bir şekilde kaplansa bile standart bir işlem olmayacaktır.

Sanki kalay deliğin içinden "yürür" gibi "hissediyorum" ancak dediğiniz gibi altta bağlanacak bir metal yüzey olmayınca delik bir şekilde kaplansa bile standart bir işlem olmayacaktır.
yok yürümez, keşke yürüse. endüstride delik içindeki epoksi alanı iletken kaplamak için kırk takla atıyorlar.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,116
Üyeler
2,885
Son üye
ozcanthegreat

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back