PCB kalay kaplama

şuradaki gibi kaplasa harika olur. anında etki ediyor ve kalınlığı da iyi gibi.

 
Kimyasal şu (ingilizceye tercüme ettirdim)

1709302823213.png
 
Bu da MSDS belgesi (çekceden ingilizceye tercümesi)
 

Ekler

  • BL-CINOVACI-LAZEN.pdf
    490.6 KB · Görüntüleme: 31
Bir de şuradaki metot var. Ben bu metodun malzemelerini sipariş ediyorum. Ne kadar uzun süre beklenirse kaplama kalınlığı o kadar fazla olur diyor. Aslında belki yukarıdaki videoda da yeterince bekleyince kalınlaşabilir, ama spesifik markalı bir ürün ile tarif yapınca işe belirsizlik giriyor. Ben şimdi markete gitsem bu Asperox var mı yok mu bilmiyorum. Ama bir kimyasalcıda bütün kimyasalların hepsini alıp işe başlayabilirim.

 
bu kimyasalları ithal etmek ya da digikey-mouser vs. temsilcisi üzerinden getirmek zor. ben digikeyden flux istedim ekom getiremeyiz dedi demsay getirdi mesela.

kicad formunda şöyle bir alternatif buldum.
 
kicad formunda şöyle bir alternatif buldum.

Çok pahalı bunlar, ve dediğin gibi amazon gönderse de gümrükten geçmeyebilir. Ben üç tane kimyasalı 2000 TL ye aldım labor.com.tr den. Her birisi 1 kg. Denerim burada, eğer işe yararsa paylaşırız.
 
Çok pahalı bunlar, ve dediğin gibi amazon gönderse de gümrükten geçmeyebilir. Ben üç tane kimyasalı 2000 TL ye aldım labor.com.tr den. Her birisi 1 kg. Denerim burada, eğer işe yararsa paylaşırız.
Bende de 2-3kg değişik kimyasal var. Al gülüm, ver gülüm yapak sulf olak babo :katil1:
 
Senle bir ortak kimyasal envanteri yapalım olmazsa :) Deneye deneye çözeceğiz bu işi.
 
Kimyasallar geldi. Bereket hiç birisi özel izne tabi değilmiş. Bir tane de mamul şişesi aldım :D

1709633116600.jpeg
 
Mal temiz, kimsenin şüphesi olmasın :tamam2: :katil2:
 
Bu tiyoüreli kalaylı karışımın raf ömrü çok uzun değil diye okumuştum. Az az yapıp kullanmak lazım.
 
Saf kalay 13.2 °C derece altında ki düşük sıcaklıklarda bozunuyormuş.
Kalay vebası veya "kalay hastalığı" kalay malzemesinin 13.2 °C dereceden düşük sıcaklıklarda bozunmasına neden olan allotropik dönüşüm geçirmesidir.[1] Allotropi Katı kristal yapıda olan bir elementin sıcaklığa ve basınca bağlı olarak birden fazla kristal yapılarda bulunmasıdır.[2]

Yüzlerce yıldır bilinen kalay vebası, yüksek saflıktaki kalayın sıcaklık veya basınç ile β fazından α fazına allotropik dönüşümüdür ve az miktarda antimon veya bizmut alaşımıyla bu sorun giderilir.[3]
Lehimlerde kurşun zararlı diye kaldırılınca gene aynı sorun yaşanmış.
RoHS (Restriction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment) Tehlikeli Maddelerin Kısıtlanması Direktifi 2006 yılında Avrupa Birliğinde yürürlüğe giren bu direktif elektronik malzemelerde çevreye ve insan sağlığına zararlı olan kurşun, cıva ve kadmiyum gibi malzemelerin kullanılmasını kısıtlamıştır.[10] Kurşunun elektronik malzemelerde kısıtlanması, üreticilerin elektronik malzemelerde kalayın yüksek saflıkta kullanılmasına yol açmış ve bundan dolayı kalay vebasına elektronik malzemelerin düşük sıcaklıklarda kullanıldığı yerlerde daha sık rastlanmıştır.[1][10][11] Soğuk ortamlarda, bu, elektriksel olarak iletken olmayan ve uçlardan düşen α fazında gri kalaylara dönüşebilir. Yeniden ısıtıldıktan sonra, elektriksel olarak iletken olan β fazında beyaz kalıba geri döner. Bu döngü elektriksel kısa devrelere ve ekipmanın arızalanmasına neden olabilir. Kalay vebası, kalayın katı fazında çözünebilen az miktarda elektropozitif metal veya yarı metallerle, örneğin faz değişimini önleyen antimon veya bizmutla alaşımlayarak bu sorun önlenebilir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kalay_vebası
 
Bu solüsyonu daha önce yapmıştım, merak edenler için solüsyon bu haliyle çöp. 2 gün içerisinde tamamen oksitleniyor ve sarı bir tortuya dönüşüyor.

Bizim için önemli olan kriter, solüsyonun uzun ömürlü olması değil zaten. İhtiyaç kadar hazırlayıp kullanacağız. Önemli olan bu şekilde işe yaraması.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,712
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top