PCB kalay kaplama

Bu solüsyonu daha önce yapmıştım, merak edenler için solüsyon bu haliyle çöp. 2 gün içerisinde tamamen oksitleniyor ve sarı bir tortuya dönüşüyor.

Bir de o videoda anlatılan metot ve malzemeler benim linkini verdiğim sayfada anlatılanlarla aynı değil. Aynı kapıya çıkıyor olabilir, onu bilemem, ama farklı hammadelerle hazırlanıyor iki solüsyon.

Bizim için önemli olan kriter, solüsyonun uzun ömürlü olması değil zaten. İhtiyaç kadar hazırlayıp kullanacağız. Önemli olan bu şekilde işe yaraması.
Hocam öyle de 1kg kalay klorür en ucuz dandik yerde 1200 lira olmuş, bu solüsyon değil floroborat ile yapılan solüsyonlar var mg chemicals'ın bileşimi de tiyoüre, kalay floroborat ve floroborik asitten oluşuyor, floroborik asit temin etmesi o kadar kolay değil belki ama hem alınacak sonuç daha iyi olur hem de daha hesaplı olur

Hocam öyle de 1kg kalay klorür en ucuz dandik yerde 1200 lira olmuş, bu solüsyon değil floroborat ile yapılan solüsyonlar var mg chemicals'ın bileşimi de tiyoüre, kalay floroborat ve floroborik asitten oluşuyor, floroborik asit temin etmesi o kadar kolay değil belki ama hem alınacak sonuç daha iyi olur hem de daha hesaplı olur
1 kg çok fazla. 10-20 gram bile biter mi bilmiyorum. PCBler mikrogram seviyesinde kaplanmıyor mu? Mesele maliyetse alıp bölüşmek en uygunu.

Bu tarifi de ayrı bir konuda deneriz. Ama önce şu elimdekinin bir sonucunu alalım.

1 kg çok fazla. 10-20 gram bile biter mi bilmiyorum. PCBler mikrogram seviyesinde kaplanmıyor mu? Mesele maliyetse alıp bölüşmek en uygunu.
Sorun tam olarak bu değil, siz örnek olarak 1 litre solüsyon hazırladınız kaplama yapmak için, bu solüsyonun içine 10 miligram kalay koysanızda şüphesiz kaplama yapacaktır fakat istenilen hız ve kalite de değil, 1 litre solüsyon için 10 gram koyduğunuzu farz edelim o halde evet hem iyi bir hız hem de iyi bir kalite de kaplama beklenebilir ancak solüsyonun raf ömrü kısa olduğu için 10 gram kalay klorürün yüzde biri bile kullanalamayacak. Eğer forum'da yeterince fazla arkadaşın ihtiyacı varsa elimde geliştirdiğim bir formül var uygun fiyata solüsyon satabilirim ancak benim solüsyonun da raf ömrü ne kadar bilmiyorum, 1-2 ay dayanıyor ama test etmedim, test etmem lazım.

Sorun tam olarak bu değil, siz örnek olarak 1 litre solüsyon hazırladınız kaplama yapmak için, bu solüsyonun içine 10 miligram kalay koysanızda şüphesiz kaplama yapacaktır fakat istenilen hız ve kalite de değil, 1 litre solüsyon için 10 gram koyduğunuzu farz edelim o halde evet hem iyi bir hız hem de iyi bir kalite de kaplama beklenebilir ancak solüsyonun raf ömrü kısa olduğu için 10 gram kalay klorürün yüzde biri bile kullanalamayacak. Eğer forum'da yeterince fazla arkadaşın ihtiyacı varsa elimde geliştirdiğim bir formül var uygun fiyata solüsyon satabilirim ancak benim solüsyonun da raf ömrü ne kadar bilmiyorum, 1-2 ay dayanıyor ama test etmedim, test etmem lazım.
Doğrudur hızı ben de kestiremiyorum. Belki ısı vererek kaplatabiliriz (çıkan gazlara dikkat ederek!). Keşke biri düşük gramajdan başlayıp hız denemesi yapsa :rolleyes:

Daha once yazmistim. Arkadasim kalayi pulvarize edip kapliyordu.

Calisiyordu, basarili oldumu bilmiyorum. Bu isin yapildigi tekniklerden birisi buymus.
Sikintisi delik icinden erimis kalayi hizlica gecrmede zorlaniyordu.

Karışımı yaptım. Suyu tarife göre daha yaz yaptım, çinkoyı da daha fazla koydum. Amaç daha yoğun bir çözelti elde etmek. Karışım hazır. Şimdi bir PCB parlatıp deneyeceğim

1734454866066.jpeg

Ve sonuç hüsran. Sıfır kaplama :kizgin1:

1734455504363.jpeg

Problemi buldum. Yanlış kimyasal almışım gene ... Kalay (II) klorür dihidrat lazım, ben almışım çinko (II) klorür dihidrat.

Daha önce da NaOH (sodyum hidroksit) alacağıma NaCl (sodyum klörür yani sofra tuzu) almıştım :facepalm1: NaCl yi yedim ama bu çinko (II) klorür ne boka yarar bilmiyorum.

Neyse şimdi doğrusunu sipariş ettim. Kalay klorür çok daha pahalıymış. 250 g aldım, fiyat 1000 TL ...

Problemi buldum. Yanlış kimyasal almışım gene ... Kalay (II) klorür dihidrat lazım, ben almışım çinko (II) klorür dihidrat.

Daha önce da NaOH (sodyum hidroksit) alacağıma NaCl (sodyum klörür yani sofra tuzu) almıştım :facepalm1: NaCl yi yedim ama bu çinko (II) klorür ne boka yarar bilmiyorum.
Çinko klorürü saf su ile karıştırıp flux olarak kullan lehimlemede. :)

1734544710052.png

Ne ruh hastaları var marka ismine bakın içesim geldi. :kizgin1:

Neyse bu bir yana ama kimya bilgimle ne kadar ucuza geldiğini molden hesaplayamasam da unutmuşum :D

Piyasada çoğunlukla %32 saflık civarında HCl satılıyor buna Sn çubuk ekleyip eritildiğinde abi senin istediğin çözelti oluşuyor.
250 gr Sn 500 TL HCl miktarı arttıkça fiyatı düşüyor 300 TLye 1L de var 700 TL ye 5L de.
Çözeltide HCl kalmadığından emin olmak için Sn fazlaca koyulup en son çözülmeyen kısmı süzülebilir garanti olur.

Bu bilgi kimya hocamdan geliyor.
Lisede sormuştum köylüler yağa ne kadar kostik koyacağını nereden biliyor diye.
Az koysa yağlı olcak çok koysa yakıcı bir sabun olacak çünkü.
O da bana: Fazlaca kostik koyuyorlar ama çökmesini bekleyip dipte kalan çökeltiyi almadan sabunu donmaya bırakıyorlar demişti.
Mol hesaplamadan kolay yol :D

Videoda adam Kalay klorür yapıyor çok daha ucuza gelebilir gibi geldi bana ilerisi için.

Biraz baktım ama Türkiye'deki sitelerde büyük belirsizlik var. Kimisi 1 kg saf kalayı 35 bin TL ye satıyor, diğeri 250 g için 1000 TL istiyor. Ne aldığın belli değil. Belki de kalay diye bildiğimizi lehim satıyorlar ...

Ama saf kalay bulabilirsek uygun fiyata deneyebiliriz.

oksilab.com 1 haftanınn sonunda ve üçüncü telefon konuşmasının ardından ürünü nihayet gönderdi. Ama kalay klorür dihidrat yerine sadece kalay klorür göndermişler galiba. Çünkü içerideki toz tamamen topaklanıp bir kaya haline gelmiş. dihidrat olsaydı böyle topaklanmazdı. Biraz hafriyat yaptım ve şimdi tekrar sıvıyı hazırlıyorum. Başka bir firma bulmam lazım.

Kalay klorür dozajını 5 g yaptım. Tarifte 1.5 g diyordu.

1735216780623.jpeg

Forum istatistikleri

Konular
7,116
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back