Osiloskop için kaç VA izolasyon trafosuna ihtiyaç var?
Abi her devreye göre ayrı izolasyon trafosu mu almak gerek yoksa yüksek güçlü (atıyorum 3kVA) trafo alıp daha düşük devrelerde de kullanabiliyor muyuz?İzolasyon trafosu osiloskop için değil, devre için. Gücünü devreye göre seçmen lazım. Mesela 3 kVA UPS üzerinde osiloskop ile ölçüm yapacaksan ve UPS'i de tam yükleyerek yapılacaksa bu test, o zaman 3 kVA izolasyon trafosu alıyorsun, UPS'i bunun sekonderine bağlıyorsun.
Osiloskop HER ZAMAN şebekeye nizami bir şekilde bağlanır. Yani topraklı fişi, topraklı bir prize takarak.
Anladım . Yani projektorlerde kullanılan balans trafosu ile aynı mantığa sahip. Ben izole trafo ile karıştırdım galiba. Bizim cihazlardaki izole trafolar el büyüklüğünde ve U şeklinde 2 adet manyetik nuveden oluşuyor . Sağ taraf 220 sol taraf 24*24 şeklinde. ABD üretimi cihazlar. Bir ara sardiralim dedik. Bu nuveden yok dedilerdi. Eski nuveye sardirdik. Olmadı yurt dışı sipariş etmiştik . Her katmanda fberglas tarzı yalıtımı vardı.İzolasyon trafosunun nüvesi özel falan değil yav Girişi 230 V, çıkışı da 230 V olan trafodur izolasyon trafosu, o kadar. Artık istediğin güce göre seçersin.
Abi her devreye göre ayrı izolasyon trafosu mu almak gerek yoksa yüksek güçlü (atıyorum 3kVA) trafo alıp daha düşük devrelerde de kullanabiliyor muyuz?
Terlik "Gezer" mi? Çok benziyorMaksimum güce göre alıp onun altındaki her güçte kullanırsın. Ben biraz abartırım böyle şeyleri, 4.5 kVA ve iki tane 220 V sekonderi olan trafo sardırmıştım
22865 eklentisine bak
Terlik "Gezer" mi? Çok benziyor
Herkese Selam Yeni üye eski elektronikçiyim bu ilk mesajım.
Elektor dergisinin 1982 yılında yayınladığı precision power supply makalesindeki devreyi yapıyorum.
30v / 3A lik bir devre ama istenirse 50v kadar sadece kondansator değerleri değiştirilerek çıkabiliyor. Voltaj ve Akım ayarlı
ibreli göstergeler pahalı olduğundan digital kullanacağım. Aslında ibre çok güzel görünüyor.
Ben tekrardan Kicad de çizip ufak tefek değişiklikler yapacağım eğer ihtiyaç duyarsanız paylaşırım.
Teşekkürler...
22868 eklentisine bak
22869 eklentisine bak
slm @Tolga. çizimi bitirdin mi. payşaırsan sevinirim.
SMPS olmayan, eski tip 50 Hz trafolu UPS'lerde var 600-700W ~1000VA'lik trafolar. Bunlarin arizalilari da cok ucuz. Hatta ben bunlardan yaptim Guc kaynagini. Hatta bir tane de fazla var, buna saracaktim izolasyon trafosu. Ama yuzlerce tur sarmak zor geldi bana. Iki tane 2. el SMPS LED trafosunun cikisina sinus inverter baglayip hallettim o isi.İzolasyon trafosunu biliyorum. Ama nüve yok tr de ona göre. Aynı smps dekiler gibi manyetik nüve kullanılıyor. Her iki sargı ayrı sarılıyor . Dün attığım videodaki örnek mesela. Nüve bulursan sarmak kolay
24V'ta 1.9A cekiyorsa 45,6W harcar. 70W dayanimdir belki ama harcadigi 45W.Trafo sarımı bitti. Ölçümlerde sonuç tatmin edici. Nüve hesabına göre trafo 250 wat fakat oluklu uçlardan oluşan kayıp nedeniyle 160 wat yükten sonra voltaj düşüyor yavaş yavaş. Bu güç bana yetiyor.
23351 eklentisine bak23352 eklentisine bak23353 eklentisine bak
Bu lambalar 24 volt 70 wat . Testi bunlar ile yapıyorum. 24 volt verdiğimde her biri 1. 9 amper çekiyor. Yani yaklaşık 2 amper. Bunların tamamını yaktigimda 24 volt için tasarlanmış devrede 21.60 volta düşüyor. 30 volt Luk başka bir devrede ise 24.4 volta düşüyor. Benim için sonuçlar iyi. Isınma yok. Sıra uygun bir devre tasarımında.
23354 eklentisine bak