Matrix var, simulasyon var, simulasyon teorisi var.
Matrix : Bir filmle basladi tum hikaye, biliyoruz. Uyuyamayanlar oldu o gun.
Simulasyon : Her sey beyninde bitiyor, her sey beyninin algisi, hic bir sey gercek degil, tanri kendisiymis gibi dusunuyor.
Simulasyon Teorisi : Ust akil, bir simulasyon yapmis, simulasyon kendi icinde bir simulasyon yapmis, o da gelisirse bir simulasyon yapabilir. Bu sonsuz tane olabilir. burada tanridan bahsedilmiyor bile.
Insanin inanma ihtiyaci hic bitmedi, kendinden cok daha guclu bir seylerin varligina hep inandi, inanmak icin guclu olmasina da gerek duymadi, kendini bos birakmadi. Dunya da farelere tapan var, bize gore komik ama kendisi tapiyor iste. Japonya da kendinin Tanri oldugunu iddia eden var, depremleri durdur tanrim diyorsun, imtihaniniz diyor
Sonra da ihtiyac icin tuvalete gidiyor. Tansiyonu cikinca ilac iciyor. Inananlari da var. Yani insanin inanma ihtiyacinin siniri yok ki.
Simulasyon meselesi de farkli degil ki. Mesela hic bir seyi ispatlayamiyorlar, teori diyorlar, biz ispatlayamayiz diyorlar. Komik geliyor bu bana. Delili olmayan sey oldugunu soyleyip, ona inanmak. Abi ben inanmak istiyorum dokunmayin bana demekten baska bir sey degil bu.
Evlilik programlarinin sayisi artinca, bosanmalarinda arttigini duymussunuzdur. Insanlar baska dusuncelerden etkilenme kapasitesine sahip. Simulasyon ile ilgili son 1 ayda cekilmis yuksek trajli videolar var. Ustelik google trend de Turkiye deki simulasyon kelimesinin son 1 ay daki arama miktari da cok ilginc. Etkileniyoruz sanki.
En zor imtihan bana gore, aslinda su: Ates i bulunca ates e taptik, gunes e bakamayinca tanri budur dedik,tastan heykel yontunca kendimize put yaptik, sanal makinalar yapinca simulasyondur hayat dedik, yarin bir sey yapacaz butun oklar orayi gosterecek.
Ama soyle bir soru sorarsak, bu sekilde inanislarin cikma sebepleri ne olabilir? Bazen para, bazen guc, bazen mevki, bazen diger dinlere saldiri cesitlendirmek mumkun.
Islam acisindan da soylenebilecek bir kac seyden bahsetmek istiyorum,
kisaca.
Kuran in en buyuk ispatlarindan birisi kendisidir, der ki, yazin bir ayet gorelim, hodri meydan der.
Allah isterse simulasyon yapar mi? Kesinlikle yapar, ama Kuran da oyle ayetlerle belirtmis ki, insanin, evrenin yaratilisi tamamen varlik uzerine.
Kadere inanip, ben mesul degilim yaptiklarimdan diyemessin, kadere inanmayip, yaptigin fiillerin yaraticisi olarak kendini goremezsin.
Allahin adaletinden bahsederken, dunyanin bir imtihan yeri oldugu unutulmamali, yani adalet imtihan bitince baslayacak. Ama dunyada herkesin imtihaninin adaletli oldugundan bahsedilebilinir. Yani sinav kagitlarinizi uzattiginizda , kimse ben duzgun imtihan olmadim diyemeyecek. Brisinin imtihani parayla olur, digerinin cocuguyla, digerinin kendisiyle vs.
Ve Allah sorulara ve sorgulamaya devam edenler icin (Sorgulama da sinirini asanlar icin, ornegin "Allah, seni kim yaratti?" ya da "Niye imtihan ediyorsun?, koy cennetine gitsin" ya da " Niye o cocuk olmek zorundamiydi, sen nasil Allah sin?" gibi.) Kuran da der ki,
hesaba cekilecek olan sizsiniz, ben degil.
Islam in kendisine bakmanizi tavsiye ediyorum, kullananlara degil.