Ankuş ne olaki? Karkas değilmiydi onun adı.Daha ne istiyorsun.
Çift ANKUŞ' lu bir trafo imiş.
Primeri ellemeden rahatlıkla sarabilirsin.
Sarmaktan korkmuyorum. Şuan bu tenekeleri nasıl toplayacağım diye daha büyük bir korkum var abiEvet bunda önce bir antrenman yap, işi kaptıktan sonra 471V sargıya terfi et
Biliyorum abi sargılarıANKUŞ, OLUK anlamındadır.
Karkas ise demir çekirdeği kaplayan plastik veya benzer yalıtkan maddedir.
Senin trafo tek karkas olarak ele alınırsa çift ankuşludur. Yani çift oyukludur.
Çift karkas bir araya gelirse, yanyana oyuk olarak nitelendirilir.
Haa bu arada.
Umarım hangi sargıların hangi voltajlar olduğunu biliyorsundur.
Sonra gudurursan karışmam
Öfkeyi nerden çıkardın abi. Bilakis keyifliyim. Tek korkum geri toplayamamak. Bakacaz duruma.Öfkeyle kalkan zararla oturur demişler.
Senin ilk yapman gereken şey 18V sargısını tespit edip kaç tur olduğunu bulmak idi.
Sonra daha kalın telden aynı tur olarak yeniden saracaksın.
Diğer 12V sargısı illa 12V olmasa da olur. 11, 12, 14 hatta 16V bile olsa sorun çıkartmaz.
Çünkü kullanılacak devreler kontrol amaçlıdır.
Bu arada tellerin hepsini üst üste sarmışlar. Arada bant filan yoktu. Hatta teller birbirine geçmişti.Sıra hiza hak getire yani.
Ölçüleri yarın andan abi ile paylaşıcam. Bu gün misafir geldi, kızın kursu filan derken koca izin günümde yapamadım bir şey.Yalnız bir dakka. Sadece daha kalın tel kullanarak trafonun gücü artmaz. Primerin tel kalınlığının da, saçların gausunun ve kesitinin de istenen güce uygun olması lazım. Eğer trafoda primer ve saçlar örneğin 200VA'ya göre yapılmışsa, bunları değiştirmeden daha fazla güç alınmaz.
Trafolar konusunda adnan abiden destek alıyorum. Onun trafolar ve smps ler konusunda bilgi birikimi muazzam.Benim ilkel hesaplamalarım bu trafonun 110W civarı olduğunu gösteriyor.
36V için çekilebilecek max akımı hesaplarsak.
110/36=3A ediyor.
LM 1875 için ideal olmasa da yeterli sayılabilir.
4 ohm yük altında 3V dropout için 15V peak çıkış gerilimi olsa.
15X0.7=10.5V
10.5V gerilimde 4 ohm yük yaklaşık 2.6A çekecektir. Bu da LM1875 ten 20W tan azcık daha fazla güç elde edilebileceğini gösterir.
Hatırlanırsa diğer forumda LM1875 için ortalama 10V RMS çıkış geriliminin olmasına değinmiştik.
Hesaplarda hata yapmışım.
Alan ölçüsünü hesaplarken kenarlardan birisi karışmış.
Yeni hesaplarımda 190W civarı hesapladım.
190/38=5A
Tek bir LM1875 4 ohm yükte 2.5A çekerse 25W eder.
2 adet LM i rahatlıkla karşılar.
Zaten ideal hesaplarımızda 200W civarı trafo gücü bulmuştuk.
İdeal koşullarda 1A olan primer sargısından daha fazla akım çekilebilir mi.?
Evet çekilecektir.
2mm tel ile saracağım ama piyasada 1.5mm üstü tel bulamadım. Şimdilik 2x1mm olarak paralel sarmayı düşünüyorum.Tel kalınlıkları ile trafo gücü bağdaşmazsa herşey boşa gidebilir.
Ben ecik daha kalın saralım derken, ikinci 2X19V sargının iptal edileceği dolayısı ile bu tellerin tuttuğu yer kadar avantajımız olacağı için önermiştim.
Formüllerde önemli olan bir unsur daha vardır.
Tel çapı ile Tel alanı farklıdır.
1mm2 telden 2.5A çekilir. Ancak 1mm2 telin çapı 1mm değildir.
Hesaplarda ANKUŞ iç ölçüleri önemli olup 15mm olarak tahmin ettiğim ankuş taban eni ile yaklaşık 10mm olan ankuş yüksekliği kaç adet tel sığacağını gösterir.
15mm olan taban eni için bir mm kalınlığında teller yanyana ve sıkı şekilde sarılabilirse 15 sarım yapılabilecektir.
48TUR saracağımıza göre 3.2 kat tek sarmamız gereklidir. Diğer 48Tur için devam ettiğimizde toplamda 7kat tel sarmamız gerekir.
Yüksekliğimiz 10mm olduğuna göre sadece 3mm kadar boşluğumuz kalmaktadır.
12V sargı kalınlığı 07mm ise en az iki sıra kullanmamız gereklidir. Yaklaşık 1.5mm daha kalınlık gerekli.
Kalan 1.5mm kalınlık ise sargıların arasının yalıtımı için kullanılabilir.
NOT:
Çapı 1mm olan bir telin iç alanı 3.14mm karedir.
Eve geçince izleyeyim.