ayni muhabbeti delphi de uygulamak istediler, delphinin su anki surumu olan rad studio da fonksiyon ne yapiyor goremiyorsunuz, size sadece argumanlari ve return degerlerini aciyor, ama delphi7 olan eski surumde fonksiyon hangi apiyi cagiriyor, hangi dll i kullaniyor gorebiliyorsunuz, bu neden onemli: eger donanima has islemler yapiyorsaniz, sisteme mudahale etmek istiyorsaniz, yada adamlarin yazmis oldugu fonksiyonu alip biraz degistirerek kendi uygulamaniza adapte edip islerinizi halletmek istiyorsaniz bu size inanilmaz esneklik sagliyor, ama bunun yan etkileride eger ne yaptiginizi bilmiyorsaniz yazdiginiz kod isletim sistemine zarar verebiliyor, zamaninda win bile gocerten cok olurdu.
adamlarin yapmak istedigi bu gibi durumlara mahal vermemek icin standart bir cerceve cizmek ve kod yazan insalari bir nevi kisitlamak, oyle aklina esen yere girip kafana gore kod yazamazsin demeye getiriyor, kendi bakis acilarina gore haklilar ama bu is bence tutmaz ve zaten yillardir tutmadi da, visual c# yada visual c++ 2005 ten beri istediklerini neredeyse tam anlamiyla sunuyor ama hala kod yazan bircok insan bunlari tercih etmez,yil 2024 olmus yeni mi akillarina geldi, gcc dev c hala populerdir, delphi kullanicilari bile hala delphi7 kullanir cogu yeni versiyondan tiksinir cunki her aradigin fonksiyonu bulamiyorsun ve bir noktada tikanip kaliyorsun ve musterin senden uygulamayi bekliyor, eee ne yapacaz o zaman musteriye sunumu diyecegiz: "biraz sabredin insallah firma yeni ideyi yil sonunda cikaracak ozaman belki aradigimiz kodu orada bulabiliriz", ama c# in da hakkini yememek lazim, delphi ile 1 gun ugrastigim service control uygulamasini visual c# ile 10 dakikada hazirlamistim, ama bana yeterli kontrol izni vermedigi icin uygulamayi yine delphi7 ile yazmistim, bence bu tip gecisler oyle laf ile olacak seyler degil, olsaydi visual studio nun su anda kral olmasi gerekirdi icinde pascal haric yok yok, ama gel gorki uzerine bir suru ide cikti.