XY duzleminde hareket eden mekanizma ve yataklanmasi

Merhaba,
ve acaba desem:Eski radyolarda dişli üzerine çubuk yardımı ile ince uzun lastik conta yardımı ile frekans araması yapılıyordu.Buna benzer bir uygulama??

Duzenegi test edebilmek icin dogrusal hareket yapan ve cok yavas hareket eden bir mekanizma yapmam gerekiyor.

Bu mekanizmayi da basit el altleriyle yapabilmeliyim. Step motor vidali mil ve somun ikilisi isimi gormuyor.

Aklima gelen en basit cozum kesme sekerden biraz buyuk cok dusuk RPM li reduktorlu DC motor ile bir ipi sararak lineer ray ve arabadan olusan duzenegi hareket ettirmek.

Fakat bu yontemde ipin ust uste sarilmamasi lazim. En kritik kisim da bu. Belki ipi motor miline bir kac tur sarip makaralarla kapali yol teskil ettirmek dusunulebilir.

Fakat bu kez de ipin mil uzerinde bir tarafa dogru yurume riski var.

42334 eklentisine bak

Akliniza degisik cozumler geliyormu?

Mesela buyukce bir su sisesine samandira yerlestirip suyu yavacsa akitmak gibi.
Step motor ve GT2 kayis. spek tansiyonda cok hassas hareketler yapabilirsiniz

submicron hassasiyetinde dijital çılışlı aletin var - feedbackli yapılamaz mı acaba?
Eksenler hafif değil, ip esnek olmamalı. 30 mikron kalınlığında çelik bantlar var, ipin yerine kullanılabilir.
Makaranın eksantrik değerlerine dikkat edilmeli.
Motor üzerine 2-3 tur ama motorun üzerindeki kafayı oval yapman lazım.
Eski radyo ibre ipleri ve ibrelerinde kullanılan yöntem.
Alt soldaki pirinç silindire bak.
1749914010438.png

1749913687990.jpeg

Motor üzerine 2-3 tur ama motorun üzerindeki kafayı oval yapman lazım.
Eski radyo ibre ipleri ve ibrelerinde kullanılan yöntem.
Alt soldaki pirinç silindire bak.
Genç yaşlarımda bu radyoları az kurcalamamışım. :)
Sorulandan anladığım (tahmin ediyorum, çünkü net bilgi göremedim) istenilen şartlar - kayma olmamalı (makaraya sarılacak), bir kaç kilolu eksen var ve az oranda olsa da lineer olmayan sürtünme kuvveti (anlaşılan başlangıç sürtünme küvveti çok da önemli değil), sabit hızla (makarada ipin üst üste sarılması istenmiyor). Hızın ne kadar sabit olması da belli değil.
Bu şartların rakamlarla ilişkisi yokken net bir şey söylenmesi zor olur. Yani soru bir az fuzzy alana kaymış.
Belki olur, belki olmaz/tekrarlanabilir açısından sorun çıkar.

Burda sorun ne tur bir mekanizma yapacagim?

Rakamlik bir sey yok. Mitutoya indicator cihazinin probunu 60 mm ileri geri linner sekilde yavasca supurecegim.
Bu esnada benim cetvelimin hareketli parcasi da Mitutoya ile birlikte hareket edecek.

Olcum cihazlarini hareket ettirmek icin serce parmaginizla itmeniz yeterli oluyor.

Ben mekanizma uzerine kafa yoruyorum.

Step motor olmaz. 3mm hatveli vida kullansam 3/200 den adim basina 15um ediyor. 1/4 step kullansam 3um lere iniyor.

Ben daha da altina inecegim.

Esasen bir baska zaman step motor ile tahrik edilen vidali mil, mikro step modunda dondurulurken elde edilen hareket ne kadar lineer konulu bir video cekmek istiyorum. Nasil olsa su anda 500nm adimlarla olcum yapabiliyorum.

Bazı step sürücüler 1/32 stepe kadar inebiliyor. 3/200/32 = 468nm ye kadar teorikde iner.

400 pals (0.9 derece) motor kullanırsanız ~250nm.

Sizinde dediğiniz gibi ne kadar lineer olur?

Burda sorun ne tur bir mekanizma yapacagim?

Rakamlik bir sey yok. Mitutoya indicator cihazinin probunu 60 mm ileri geri linner sekilde yavasca supurecegim.
Bu esnada benim cetvelimin hareketli parcasi da Mitutoya ile birlikte hareket edecek.

Olcum cihazlarini hareket ettirmek icin serce parmaginizla itmeniz yeterli oluyor.

Ben mekanizma uzerine kafa yoruyorum.

Step motor olmaz. 3mm hatveli vida kullansam 3/200 den adim basina 15um ediyor. 1/4 step kullansam 3um lere iniyor.

Ben daha da altina inecegim.

Esasen bir baska zaman step motor ile tahrik edilen vidali mil, mikro step modunda dondurulurken elde edilen hareket ne kadar lineer konulu bir video cekmek istiyorum. Nasil olsa su anda 500nm adimlarla olcum yapabiliyorum.
TMC2209 -> 1/256 mikrostep. GT2 kayış 20T kasnak ile 0.000390625mm hareket edebilirsiniz minimum teoride

Mikrostep konusunu gozunuzde buyutmeyin dusundugunuz gibi pozisyonu bolme amaciyla mucizevi seyler basarmiyor.

Bu konuda iki videom var. Kanalimdan ulasabilirsin. Cekecegimi soyledigim video da muhtemelen her seyi gozler onune daha net serecek.

16384 mikrostep surucu yapmis birisi olarak soyluyorum.

• Beğen
Reactions: clc
Mikrometre vidalari satılıyor. Yani standart mikrometrenin çenesiz olanı. Hatve 1 mm. 3:1 kasnak dönüşümü kullanıp, 0.9 derece step motor ile sürersen, 1mm yi 1200 e bölmüş oluyorsun, hem de hiç mikrostep kullanmadan. Ama sıcaklık etkileri çok belirleyici olacak. Mekanik teoride mikron altına inse de tekrarlanabilirlik elde etmek son derece zor olacak.

Tekrarlanabilirlik, lineer motorlarda gayet tatmin edici, onlara bakabilirsiniz

Mikrostep konusunu gozunuzde buyutmeyin dusundugunuz gibi pozisyonu bolme amaciyla mucizevi seyler basarmiyor.

Bu konuda iki videom var. Kanalimdan ulasabilirsin. Cekecegimi soyledigim video da muhtemelen her seyi gozler onune daha net serecek.

16384 mikrostep surucu yapmis birisi olarak soyluyorum.
Makaralı sistemlerle Sanırım çok daha kısa adımlar attırabilirsin. Kayma yada gerilme toleranslarını tabiiki bilemiyorum.
2 3 kat makaradan geçirince bi hayli hassas mesafe katedilebilirgibi geliyor bana.

Sistem açık döngü mü olacak, bir ölçüm cihazının dahil olduğu kapalı döngü mü?

Diferansiyel vida sistemi var. Mikrometre kafalarında bunlar kullanılır.

Bir turda adım mesafeleri 1mm ve 1.1mm olan iki vidamız varsa bunları uç uca ekleyerek adım mesafesi 0.1mm olan vida elde etmiş oluyoruz. Tabi toleranslar vs önemli, kötü vidalarla alınan sonuçlar kötü olacaktır.

Bu motorlarin DIY halinde bile encoderler sayesinde hassasiyet cok yuksek oluyor. Endustriyel versiyonlarindaki encoderler cok daha hassas.

Bunun gibi yüksek orana sahip bir dişli grubuyla oldukça düşük devirli bir dönüş elde edebilirsiniz. Bu dönüşü 8 hatve mile verseniz oldukça lineer bir hareket elde edersiniz diye düşünüyorum.

Benim projemin de son hali bunun 60mm kadar kisa stroklu olani.

Ilave olarak hazir cetvel satin almayip onu da kendim yapiyorum.

Cetveli test etmek icin lineer motor kullanma fikri projemin gidisati ile cok uyusmuyor. Su anda zaten lineer hareket kaabiliyetine sahip lineer actuatorum (VCM) var. Ama sirayla gitmek gerekiyor. Su anda cetvelin dogrulugu uzerine calisiyorum. Bir sonraki asama lineer actuatoru kontrol altinda tutmak.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,847
Üyeler
3,156
Son üye
ucakelektronik

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back