Yollari cok cok dogru uzunlukta ve cok ince yollu pcb uretimi

film baskısı en fazla 4800 dpi olduğunu yazmıştı konu sahibi. 10-20 Bin kurtarmayıp 48 Bin kurtarır diyede belirtilmişti yanlış değilsem.
bu tür cihazların en hassası matbaa renk ayrım filmcilerinde oluyor diye biliyorum onlardada 4800 dpi üstünü göremedim ben. web ortamından baktım.
ben seneler önce bu renk ayrımcılardan film alıyordum ve dediğim gibi çok keskin çıktıları vardı. bahsettiğim yıl 2005. herhalde 20 senede teknoloji gelişmiş ve bu baskı seviyesi çok daha yüksek çözünürlüğe ulaşmıştır. en azından dünyada bir yerde bunu yapan vardır.

bu arada 4800 dpi çözünürlük de aslında 5 mikron ediyor. 48.000 dpi 0.5 mikron eder (500nm) herhalde o çözünürlükte artık dalgaboyundan sıkıntı olur uv veya daha kısa bir dalgaboyunda ışık gerekir.
 
Bakir kalinliginin artirilmasina gerek yok. bir kac um kalinlikta iletken yuzey olmasi yeterli. Iletken boya bile olur.
 
makinelerin dpi çözünürlüğü obkadar-beklendiği kadar artmadı, geri kalan özellikleri gelişti. yenide olsa eskide olsa aynı işi görüyorlar hala.

iletken boya baskısının kenarları yine kırtıklı olacak ama. bu sorun oluyormu?
mikroskopta hatta büyüteçle bile bakıldığında kırtıklar görülecektir. Cep telefonu bile büyütme ile o kırtıkları gösterir.
 
Gecen gun hesap hatasi yapmistim. 25.4/4800=5um

Bunun altina inmek lazim. Benim derdim daha once tartismistik. Her turlu sartta 0.1mm hata ile pozisyonlama yapmak istiyorsam 100 kati sensor bilgisine ihtiyacim var.

Aksi halde PID kontrol unitesinden 100 pozisyonuna git dedigimde 100.00'a gider ve konumlanir.

Fakat 100.00 pozisyonunda konumlanmis duzenege kuvvet uygularsam mekanizma atiryoum 100.1 belkide daha cok hata ile once hatali konumlanir sonra PID hatayi duzeltir ve 100.00'a geri gelir.

Sensor cozunurlugunu 100 kat artirirsam 100.00 da bekleyen mekanizma 100.0001 ... 10.0099 hata araliginda hata gordugunde duzenege mudahale edebilir ve hata 100.01 olmadan duzeltir.

Dolayisi ile benim 0.01 mm konumlama yapmam icin 0.0001 mm olcebilmem lazim diye sartlandim. Bu da cok ucuk bir deger hadi olsun olsun 0.001 mm cozunurlukte cetvel olsun.
 
24 bit optical enkoderin diskini ve bu diski okuyan optik alıcı vericiyi bende çok merak ediyorum bilen birisi anlatabilirse sevinirim.
disk nasıl bir yapıdadır nasıl üretilir gibi bilgiler lazım.
 
Bit uzunlugu artinca optik alici ve verici de degisen bir numara yok.

Tum olay o paterni yapmakta.

Morie efekti/ Morie deseni diye arastirabilirsiniz.
 
Tul perdenin onune ayni tul perdenin bir diger kismini katlayin. yani iki kat tul perdeniz olsun.
Perdeleri ileri geri hareket ettirin. Etkiyi goreceksiniz.
 
alıcı verici ledler iki şer tane, cam disk bir tane oluyor. normalde diskde gözle birşey farkedilmiyor, disk dönsede durum böyle.
Bu Morie efektimi kullanılıyor bu durumda, sonucda o çizgiler bir turda 24 Bit değerde ledlerin önünden geçiyor ve ışığı kesip veriyor olamalı?
çok enteresan bir yöntemmiş aceyip garip geldi bana. Buna yarın iyice bakayım ben. efekti biraz anladım ama optik enkoder diskindeki durumunu anlayamdım henüz.
Üst üste çizgili asetatlar cetvel-şerit halinde sabit koyulsa, hareketli optik sensör lineer-doğrusal gezdirilerek okuma yapılabilir diyebiliriz o zaman.
Bu efekt bu halde lineer cetvelde iş görmezmi?
 
Yazıcılarda şerit plastik enkoder var gözle bakıldığında çizgiler görülmüyor milimetrenin 100:1 vardır işini görmez mi ? çip üretm işine girmek istiyorsun galiba :D , çip üretiminde tahminen , hassas olmayan bir itici sistem ve ona bağlı tamamen havada duran hiçbir ray üzerinde olmayan xyz hareket edebilen ikinci bir odaklama mekanizması vardır , optik olarak odaklıyordur tahminen, cd okuma kafası gibi , sonra da mor ötesi ışık gönderiyor, 5nm mosfet desek 0.1nm hatayla pozlama yapıyor gerçekten çok büyük başarı.

Şöyle bir durum var istediğin gibi bir pcb üretsen bile daha büyük sorun var , ne kadar hassas ise iki pcb arası mesafe de o kadar yakınlaşması gerekir ve kusursuz şekilde parlatılması gerekir , nanometrelik ince ve kusursuz bir yüzey nasıl oluşturacaksın.
 
Diski iki cizgi arasi kadar dondurdugunuzde karsisindaki patern ile tamamen siyah isik gecirmez bir film tabakasi olusuyor. Bir o kadar daha cevirdigimizde %50 seffaflik olusuyor. Yani %50 ile %100 arasinda isik gecisi olusuyor. Bu da basitce algilaniyor.
 
Bu arada encoder diskine ait film 1/1 degil mesela 100 kati buyuk calisilip cok buyuk filmi aliniyor. Boylece cok yuksek cozunurlukte yazici ihtiyaci kalmiyor.

Daha sonra film arkadan aydinlatiliyor optik sistemlerle goruntu 1/100 kucultuluyor. pozlama bu sekilde yapiliyor.

Bu cok eski bir teknik.
 
Bu efekt bu halde lineer cetvelde iş görmezmi?

Kullanilir tabiki. Ama yuksek cozunurlukte olani ben yapamam.

Gecmiste mm'ye 4 cizgi yani x4 modunda 0.06 mm cetvel yapmistim.

Once iyi baski yapan bir film firmasi bulup kullandigi A0 boyutunda cikti alabilen lazer yazicinin (Kodak ti galiba) DPI degerini ogrendim.

Sonra atiyorum 4800 DPI icin kendim pixel pixel BMP bir resim cizdim.

Ardindan bunun baskisini aldirdim. Dogrudan filmi lineer cetvel olarak kullandim.

Eger boyle yapmayip cizim programlarina vs cizdirseydim bir pixel cizgi bir pixel bosluk ya da 10 pixel cizgi 10 pixel bosluk ve print alsaydiniz baskiya mercekle baktiginizda atiyorum her 6 cizgide bir bir cizginin digerlerinden daha kalin oldugunu gorecektiniz.

Bu sorundan dolayi hesapli (4800'un bolenlerine gore) cizim yapmistim. 0.125 mm' ye en yakin degeri elde edebilecek 4800 DPI ile tam sayida mikropixel ile opusecek sekilde olusturmustum.

Buna ragmen o zamanlarin teknoljisi (90'li yillar) lazer yazi ciktisina mercekle baktigimda dum duz olmasi gereken pixeller cok hafif saga sola kayik oluyordu.
 
çok enteresan bir yöntem. hala kafam basmadı. anlayamayacağım herhalde.
diskin yapısını bilmeden, disk 1 mm. gibi döndüğünde, 4X modunda 24 bit çözünürlükde, alıcı verici optik led önünden 400 Bin ışık kesici ve tekrar ışık verici çizgi geçmesi gerektiğini hesaplayabiliyordum. burda iş matematikte kalıyordu iyi gidiyordu problem yoktu.

şimdi diskin mantığını siz söyleyince ve bu yöntemle bu sayıda çizgi geçişi sağlanıyor olmasını, nasıl olur diye hala anlayamıyorum. uygulama yapmadan kavranmayacak gibi. en azından ben kavrayamayacağım basitde olsa benzer bir uygulama yaparsam belki anlayabilirim.

bunun bu işte kullanılabileceğini akıl eden zekada ayrı bir enteresan durum, nerden düşündü bu işte kullanılabileceğinide getirdi optik enkodere sığdırdı hayret.

ozaman bu optik enkoderlerin para aden kısmı, en kritik ulaşılmaz teknolojisi diski desek hatamız olmaz herhalde. diskin yapılması sorun demekki.

diski bir kaç tane olsa veya iki tane olsa hadi oluyormuş diyecemde, tek bir tane disk var. iki tarafına çizgi baskısı yapsa diyorum. yine kurtarmaz içine katlar halinde çizgi bassa yine olmadıki 1 mm. de yüzbinlerce ışık kesecek çizgi geçişi olmalı. yok aklım almayacak. fazla zorlamayayım ben. beni aşacak bu olay.
 
Konu biraz ilerlemiş ama elektrik kesintisinde konumun kaybolması hakkında bir şey eklemek istiyorum

Bazı büyük sürücülerde pil bağlantısı var elektrik kesilse bile konum bilgisi kaybolmuyor
 
Son düzenleme:
Matbaa renk ayrımcıya en yüksek çözünürlükde 1:1 ölçeğinde paralel 1 mm. de 5 çizgi olacak şekilde baskıyı yaptırdım.
0,075 mm. siyah çizgi - 0,125 mm. şeffaf boşluk.

Şimdi ikisini üst üste koyup (tül perde örneği gibi) birini kıpırdattığımda büyüteçle 1 mm. mesafede de, olsa olsa en fazla 10 darbedir herhalde diye düşünüyorum.
Burda yanlışım varmı?

Çözünürlüğü büyültme kısmında filim koptu bende hiç bir şey anlamadım. 1 mm. de 100 darbe nasıl yapılabilir bu.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
sürücüde pil desteği olursa optik enkoderin yeri unutulmaz. dolayısı ile döner motorun konumu da unutulmaz. AC servo motorda ilk hareketini düzgün yapabilir denebilir sanırım.
 
24 bit cozunurlukte 2^24/4 tane cozgi olmak zorunda degil. Ana konumlar digital olarak sayilir. Ara konumlarda interpolasyon ile hesaplanir.

Bir diger cozum ise cok fazli encoder yapmak. Cok sayida optik alici verici olur disk. Optikler faz farkli yerlestirilir.
 
filme kuvvetli ışık uygulayıp büyüteçle küçültmede yaptım. çok iyi bir düzenek olmamış olabilir ve küçültme oranını tam bilmiyorda olabilirim ama,
olması gereken mantığı sağladığımı düşünüyorum. Küçülttükçe her şey simsiyah çıkıyor. Ara boşluk falan kalmıyor. Kaldıki 3-5 kat en fazla olsun 10 kat küçülmüştür herhalde. Daha 10 laraca kat küçülecekki gerekli çözünürlük sağlansın. Çizgi ufaltmayla olacak gibi değil.

Morie efekti nin bunla alakasınıda kavrayamadım, onda bir ilüzyon sinematik çizgi filimlik birşeyler var, burda bildiğin çizgi saydırma var.

Film küçültülse bile sonucda 3-5 çizginin arasından sızan ışık illaki hatalı ölçüm yaptıracaktır herhalde. diskin her tafına alıcı verici konsa bile olcak gibi değil.! çizgi led ışığını alıcıya gitmeden kesme mantığı bu kadar çizgi içinde zor iş. bu mantıkla olması zor. diskin çapı zaten 5 santim. en merkezzindeki bir kısım yerde bu işlem için kullanılmıyor.

bu kadarcık diskde hangi alıcı verici ile hangi çizgi sayılacak bir turda milyon darbe alınacak.

Kafam yatmadı bu işe, çizgi saymakla çizginin ışığı kesmesiyle falan olacak iş değil gibi bu.! Bırakıyorum bu işle ilgili çalışmayı. Kafayı sıyıramam. Enkoder üreticisi neyi ne ile saydırıyorsa saydırsın. İşime gelirse lazım olunca alırım, sonucda mantığını anlayıp imal edecek halimde yoktu.
Demekki herşeyi anlamaya çalışmam gereksizmiş bunu öğrenmiş oldum.

Bastırdığım filim ile 1 mm. de 100 darbe sağlayabilirsem yeterli olacaktı. Olmayacaksa buda kalsın artık. Filmi isteyen varsa posta ödemesi ona ait olarak gönderebilirim.
 
Encoderde verici led var tam karsisinda da alici fotodiyod. Alici fotodiyodun hemen onunde aynen encoder diskindeki paternin aynisindan kisa bir parca var.

Morie efekti sonucu soyle bir durum oluyor. Disk cizgisi ile alici onundeki cizgi cakisik ise fotodiyoda ledin isiginin tam yarisi ulasiyor. Encoder bir cizginin tam yarisi kadar dondurulunce bir anda ortalik kapkara oluyor.
Cunku verici ledin isiginin %50 si optik disk tarafindan bloke oluyor. Kalan %50 de alici onundeki desen tarafidan bloke ediliyor.

Tekrar yarim cizgi dondurdugunde bu kezencoder cizgisi ile alici onundeki patern cakisiyor %50 isik dogrudan aliciya ulasiyor.

Dolayis ile cizgi sayisini ne kadar artirirsan artir sen cizigileri saymiyorsun %50 isik varmi yokmu onu sayiyorsun.

Aksi halde tek tek cizgilere bakacak olsan oraya mercek sistemleri konmasi gerekir. gerek yok.

Morie efekt sagolsun.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,748
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top