AC/DC Adaptör Arızası

Bende AnengA3008 var birde Unit 61B var şimdiye kadar kapasite ölçümü hiç yanıltmadı.
 
Acaba Uni-t UT603 yerine daha kaliteli bir lcr metre mi alsam. Bozuk kondansatörde sağlammış gibi kapasite ölçüm sonucu çıkınca benim lcr metre kullanmamın anlamı kalmıyor. Bu cihazı ben özellikle kondansatörü düşünerek almıştım. Bu konuda bir tavsiyeniz var mı?
 
Çok yakışıklı duruyor Aneng A3008 :)
 
Aneng hem çok havalı duruyor hem de uygun fiyatlı. Böyle şeyler genelde tırt çıkar. O yüzden ilgimi çekse de hep uzak durdum. Güzel bir aletse bir tane almayı düşünebilirim.
kesinlike uzak durulması gerekiyor!!
multimetresini(sz18) kullanıyor bir arkadaşım dt830'un v2'si
 
Acaba Uni-t UT603 yerine daha kaliteli bir lcr metre mi alsam. Bozuk kondansatörde sağlammış gibi kapasite ölçüm sonucu çıkınca benim lcr metre kullanmamın anlamı kalmıyor. Bu cihazı ben özellikle kondansatörü düşünerek almıştım. Bu konuda bir tavsiyeniz var mı?

Keşke UT 612 alsaydın. UT603 hem ölçüm alanı çok dar, hem toleransları iyi değil, hem de gördüğüm kadarıyla ölçüm frekansını belirleyemiyorsun, otomatik frekans seçimi yapıyor.
 
Keşke UT 612 alsaydın. UT603 hem ölçüm alanı çok dar, hem toleransları iyi değil, hem de gördüğüm kadarıyla ölçüm frekansını belirleyemiyorsun, otomatik frekans seçimi yapıyor.
Aslında düşündüm ama arada ciddi fiyat farkı vardı. Yaklaşık üç katıydı UT 612. Şimdilik bu kadar pahalısını almayayım gerekirse ileride alırım dedim. Ne kadar fark olabilir dedim, sonuçta bu da benim işimi görür dedim.. Ama tabii öyle olmadı. Normalde UT 612 alırdım eskiden olsa. Bu aralar gidip pahalısı değil uygun olanı alayım diyorum. Sonrasında hep pişman oluyorum. Bu aralar bu durumu çok sık yaşıyorum. Yeter artık bundan sonra iyisini güzelini alacam param yettiğince :) .
 
Hakkaten UT612 çok pahalılanmış. 3000 TL olmuş ... Eğer sadece tamir için kullanacaksan LCR-T4 de yeterince iş görebilir. Esasında iyi LCR metre de alsan bazı arızaları onlar da tespit edemiyor. Mesela kapasitörde sızıntı var ise LCR metre ile bunu anlayamazsın. Veya anma voltaj dayanımını kaybetti ise bunu da gene LCR metre gösteremez.
 
AnengA3008 benim çok hoşuma gitti. Bir çok ölçü aleti kullandım elimde de aneng dışında 3 tane daha multimetre var, ölçü aleti lazım olduğunda AnengA3008 fazlasıyla işimi görüyor çok fonksiyonlu bir cihaz şimdiye kadar da hiç yanıltmadı. Nette Kalibrasyon sertifikalı Fluke multimetre ile aynı değerleri gösterdiğine ait videoda var. Amatör kullanım için ihtiyacı fazlasıyla karşılayan bence mükemmel bir pen multimeter.
 
Sonunda kondansatörlerim geldi. Taktım , adaptörü seri lamba devresine bağladım. Lamba yanmadı. Çıkıştan voltaj ölçemedim. Köprü diyotun dc voltaj kısmını ölçeyim dedim. İlk başta kıvılcım attı, düşük voltaj okudum. Sonra köprü diyotun ac voltaj kısmında 223V okudum. Sonra köprü diyotun çıkışındaki kapasitörde voltaj okuması yaptım, voltaj okumadı. Tekrar köprü diyota döndüm. AC voltaj kısmında da kıvılcım attı. Sanırım köprü diyotta gitmiş. Şimdi onu da değiştirip yeniden deneyecem. Kondansatörlere birşey olmamıştır heralde.
 
Aslında köprü diyotu kontrol etmiştim, değerler normal gözüküyordu. Aldığım köprü diyot uymadı. Her ihtimale karşı kondansatörle köprü diyotta almıştım. Şimdi kılıf yapısına göre bakıyorum benimkine uygun olan köprü diyotlar hep 0.5A, bana 0.8A lazım. 0.8A olanı yada üzeri alan stoklarda kalmamış. Aramaya devam.
 
Muadil köprü diyot bulamadım ama şimdi köprü diyotu tekrar kontrol ettim, değerler normal gözüküyor. Aynı şey patlayan kondansatörde de olmuştu. Ölçü aletlerine olan güvenim gitgide azalıyor :(.
 
Köprü diyotu nasıl test ediyorsunuz ?
Köprü diyotu 4 diyot bağlayarakta yapabilirsiniz
 
Köprü diyotu nasıl test ediyorsunuz ?
Multimetre ile şu şekilde yapıyorum:

photo6023715199581798082.jpg
 
Diyotları küçük bir delikli pertinax a monte edebilirsiniz.
 

Ekler

  • pertinax.jpg
    pertinax.jpg
    111.8 KB · Görüntüleme: 47
Sırf uygun köprü diyot bulamadım diye adaptör elimde kalacak. Bir anlık hatayla kondanstörleri ters bağlamam sonucu köprü diyotta gitti. Demek bu işlerde çok dikkatli olmak lazım. TO269AA kılıfı çok az kullanılıyor anlaşılan. Stokta olanlar hep 0.5A.
 
Elimde bir tane DF10M köprü diyot var. Acaba bunun bacaklarını biraz yamultup fazlasını kesip öyle lehimlesem olur mu?

df10m.jpg
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,884
Mesajlar
100,402
Üyeler
2,492
Son üye
alikara3

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top