Bir çok kondansatör 200 kHz frekansta esr değerinden sınıfta kalır
ESR değeri Elektrolitik kondasatörlerde yüksektir o yüzden onların ölçümleri önemlidir.100 nf ın ESR sini ölçmek çok şey ifade etmez
eğer RF ile ilgili devreniz yoksa.
ESR değeri hesaplanırken ,kapasitif reaktans değeri daha kolay ölçülebilsin diye o o frekans kullanılır.
.Paydadaki f (frekans ) C deki değeri(Kapasite) ölçülebilebir bir değere ulaştırsın diye kulanılır.
Yani sınıfta kalacak birşey yok
Kondansatörler kullanıldıkları devreye göre esr değerine bakılır.
PSU devrelerinde pwm osilatör 38 kHz de çalışıyorsa 200 kHz de test etmez gereksizdir.
Bazı blok kondansatorleri 100 Hz de esr değeri kontrol ederim. 200 kHz test ölçümü cihazımda yok.
LCR metreler de 200 khz ölçme seçeneği yok.
Kullanıldıkları devreye göre değil,daha önceki mesajlarda gösterildiği gibi, kapasite ve voltaj değerlerine göre bakılır.
LCR metrelerde 200kHz i bırak 2 Mhz likler bile vardır .Ama çok paradır.
örnek resimdeki Elektorun cihazı
PSU devrelerinde özelikle ELKO ları(Elektrolitik kapasitörleri ) bozan üzerlerinden yüksek akımlar geçmesinden dolayıdır.
Yukarıdaki mesajımda izah ettiğim yöntem aşağıdaki videoda çok güzel şekilde gösterilmiştir.
Testte ölçülen omaj değil,voltajdır.
Resim 2 Mhz lik Elektorun LCR metresi(Kolay görülsün diye bazı yerleri kırmızı çerçeveye aldım)
Bu testi bizzat sinyal jeneratörümde ve skopumda da test ettim ve aynı sinyalleri gördüm.(Video dan bahsediyorum .Mesajı bunun altına almış)