Arçelik 3340 çamaşır makinesi çalışmıyor

Evet mantıklı. Çamaşır makinalarında üniversal motor kullanılıyor. Üniversal motoru yüksüz çalıştırırsan devri sürekli artar ve motor en sonunda kendini parçalar.
Aynen abi.Abim motora direk enerji vermiş ve motor son hızda dönüp saniyeler içersinde gövde parçalanmış.Allah korumuş parçalar bir yerine gelmemiş.Direk çalıştıranlar var ama güvenilir bir işlem değil.
Timur abi çamaşır makinası motoru dimmer ile çalıştıranlar var.Diyelim ki motoru test etmemiz lazım elimizde dimmer veya hız kontrol devresi yok motora seri lamba üzerinden enerji versek yine motor parçalanır mı?

Son düzenleme:
Aynen abi.Abim motora direk enerji vermiş ve motor son hızda dönüp saniyeler içersinde gövde parçalanmış.Allah korumuş parçalar bir yerine gelmemiş.Direk çalıştıranlar var ama güvenilir bir işlem değil.
Timur abi çamaşır makinası motoru dimmer ile çalıştıranlar var.Diyelim ki motoru test etmemiz lazım elimizde dimmer veya hız kontrol devresi yok motora seri lamba üzerinden enerji versek yine motor parçalanır mı?

Motoru yüklemen lazım. Miline bir pervane takman bile yeterli. Bu durumda hava sürtünmesi bir noktada devir artışını durduracaktır. Ama tabi havayı kesen bir pervane kullanmamak lazım. onun yaratacağı sürtünme az olur. Havaya doğrudan çarpan bir pervane olmalı.

Elektrik süpürgelerinde de üniversal motor var ve oradaki tek yük, hem havayı emen hem de motoru soğutan pervane.

Çamaşır makinasında motor, kayış ile tambura bağlı iken enerji verip test edilebilir. Veya motorı çıkardıysan çok kısa süreliğine enerji de verebilirsin. Dönmeye başlarsa ve sesi de anormal değilse zaten motor sağlamdır.

Evet mantıklı. Çamaşır makinalarında üniversal motor kullanılıyor. Üniversal motoru yüksüz çalıştırırsan devri sürekli artar ve motor en sonunda kendini parçalar.
Hocam sürekli çalıştırmak sıkıntılı olabilir. dışarıda kısa sureli çalıştırıp test ettiğim için söylemiştim. Bilirsiniz bu motorlar boşta 15000-20000 rpm lere kadar çıkıyorlar.

Son düzenleme:
Üniversal motorların devri teoride sınırsız olsa da devir yükseldikçe tork düştüğü için bir yerde sabitlenir. Çamaşır makinesi motoru özelinde, boşta sürekli çalıştırsanızda kendine zarar verecek kadar yüksek devirlere çıkamıyor.

Ayrıca neden motora odaklandınız ki? Adamın makinası su bile almıyor. Yıkama programında belirli bir miktar su alındıktan sonra prostat motora yol verir. Su almadan motorun çalışması beklenmez.

Son düzenleme:
Motora direk enerji vermek bence pek güvenilir bir işlem değil.Bildiğim kadarıyla çamaşır makinasına direk enerji verince çok yüksek hızlara çıkıp motor gövdesini parçalıyor.Bu konu hakkında bir forum sayfasında tartışmada vardı.Bulursam linkini eklerim.
3-5 saniye verirsen bir sıkıntı olmaz,tecrübe edilmiştir.

Hocam sürekli çalıştırmaktan bahsetmiyorum,ben dışarıda çalıştırıp test ettiğim için söylüyorum ,bilirsiniz bu motorlar boşta 15000-20000 rpm lere kadar çıkıyorlar.
Universal motor oldukları için 12v dc ile bile çalıştırılıp test edilebilir.

timur hocam merhaba, bu eski çamaşır makinalaının hız kartları meşhurdur,bende bir zamanlar böyle bir kartı basıt bir modifiye ile çamaşır makinası motorunu 500 ile 4000 rpm arasında çalıştırmıştım. Torku çok güçlü bunu da yapan kartın içindeki TDA1085c entegresi. Bu şekilde zımpara makinasi,serit testere makinası veya şerit zimpara makinasında kullandım.

Motoru söktüm mecburen: Kömür vidaları şarjlı tornavida ile açıldı anca.
Kömürler idare eder sanırım, düşündüğümden uzun çıktılar.
Motoru harici çalıştırdım ~18 VDC gerilim verdim çalışır, sorunsuz dönüyor. Motoru en başından elle kontrol etmiştim, sıkışma yoktu. Motor normal görünüyor. Sorun nerde acaba?
Alıntı yapamadım kusura bakmayın.

IMG_20220217_191010.jpg

IMG_20220217_174209.jpg

IMG_20220217_173358.jpg

IMG_20220217_173333.jpg

IMG_20220217_172708.jpg

IMG_20220217_172643.jpg

Ekler

• IMG_20220217_171253.jpg
    IMG_20220217_171253.jpg
    390.2 KB · Görüntüleme: 99
Motoru söktüm mecburen: Kömür vidaları şarjlı tornavida ile açıldı anca.
Kömürler idare eder sanırım, düşündüğümden uzun çıktılar.
Motoru harici çalıştırdım ~18 VDC gerilim verdim çalışır, sorunsuz dönüyor. Motoru en başından elle kontrol etmiştim, sıkışma yoktu. Motor normal görünüyor. Sorun nerde acaba?
Alıntı yapamadım kusura bakmayın.

15652 eklentisine bak

15653 eklentisine bak

15654 eklentisine bak

15655 eklentisine bak

15656 eklentisine bak

15657 eklentisine bak
evet kömürler gayet güzel, acaba makinana su geliyormu ,su selenoidindeki omaj nedir.Hatırladığım kadarı ile kilo ohm mertebesinde olması lazım.

Su ventili sağlam hocam, ventili dışarda denedim, suyu gönderiyor. Teşekkür ederim.
Daha önce yazmıştım ama görmedin herhalde,makineyi aç proğram saatini her hangi bir proğrama getir, kulağını proğram düğmesine yanaştır bakalım motor sesini duyabiliyormusun.

Daha önce yazmıştım ama görmedin herhalde,makineyi aç proğram saatini her hangi bir proğrama getir, kulağını proğram düğmesine yanaştır bakalım motor sesini duyabiliyormusun.
Yok gördüm hocam,
Makinenin ön kısmını sökmüştüm yani kapak kısmı falan takılı değil, arızalı parça ön kısımda ise tekrar sökmek istemiyorum; bazı yerler çürümüş, vidalar paslanmış çok zor sökülüyorlar.
Sizler derseniz kapatayım ön kapağı, o kısımdaki parçalarda sorun yok derseniz. Çoğu parça sağlam görünüyor. Emniyet kilidi, rezistans gibi. Hız modül kartında sorun vamı bilmiyorum, bu kart çalışmasını engeller mi makinenin? Kısa devre varsa bir yerinde yorumda söylendiği gibi.
Çünkü sadece bu hız mödülü ve program düğmesi kaldı gözümden kaçan başka bir parça yoksa.

Yok gördüm hocam,
Makinenin ön kısmını sökmüştüm yani kapak kısmı falan takılı değil, arızalı parça ön kısımda ise tekrar sökmek istemiyorum; bazı yerler çürümüş, vidalar paslanmış çok zor sökülüyorlar.
Sizler derseniz kapatayım ön kapağı, o kısımdaki parçalarda sorun yok derseniz. Çoğu parça sağlam görünüyor. Emniyet kilidi, rezistans gibi. Hız modül kartında sorun vamı bilmiyorum, bu kart çalışmasını engeller mi makinenin? Kısa devre varsa bir yerinde yorumda söylendiği gibi.
Çünkü sadece bu hız mödülü ve program düğmesi kaldı gözümden kaçan başka bir parça yoksa.
şunu demek istedim, proğram saatinin motoru çalışmazsa makinada çalışmaz ,söktüğün bütün parçaları yerine tak bir dinle bakalım o mini motor çalışıyormu.

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back