Basit Elektronik Yük Devresi V3

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Bu projede Versiyon 2 den farklı olarak devremize MCU ve Ekran ilave ederek bir adım daha ileriye taşıyoruz.
Ekranda Voltaj, Amper, Watt, Watt/h, Amper/s, Mosfetlerin bağlı olduğu alüminyum soğutucunun Sıcaklıkğı ve Fanların durumu gibi değerleri göreceğiz.
Topladığımız voltaj ve akım bilgilerini MCU ile işleyeceğiz. Ayrıca MCU ile fanları açıpkapatmak, Voltaj veya akım sınırı geçildiğinde devreyi korumak gibi işlemler yapacağız.

Ekran görüntüsü 2024-11-28 212529.png

Son düzenleme:
Yükün girişine 30V bir kaynak bağlı, Yükte de 1A akım çekecek şekilde ayarlı.

Son tasarımda ölçüm girişinin + hattı hem voltaj okumaya bağlanmış hem de akım okumaya.
Bu durumda Dc_read pininden R18-R19 dirençleri(şuanda 4e bölüyor) yardımıyla 30V/4= 7,5V çıkacak. Sorun değil, dirençler değiştirilip çözülür.

Ancak akım okuma kısmında opampın girişine de 10K üzerinden 30V uygulanacak. Üzerine birde opampın kendi kazancı var, şuanda 3,6. Çıkışından 30*3,6=108V vermek isteyecek ancak besleme voltajından ötürü en fazla verebileceği 5V'u verecek.

Akım nasıl okunacak?

Son tasarımda ölçüm girişinin + hattı hem voltaj okumaya bağlanmış hem de akım okumaya.
Bu durumda Dc_read pininden R18-R19 dirençleri(şuanda 4e bölüyor) yardımıyla 30V/4= 7,5V çıkacak. Sorun değil, dirençler değiştirilip çözülür.

Ancak akım okuma kısmında opampın girişine de 10K üzerinden 30V uygulanacak. Üzerine birde opampın kendi kazancı var, şuanda 3,6. Çıkışından 30*3,6=108V vermek isteyecek ancak besleme voltajından ötürü en fazla verebileceği 5V'u verecek.

Akım nasıl okunacak?
Bilmiyorum. Ben mimarım. İnşaat kısmını hallediyorum. Proje Mühendisimiz @taydin anlatsın. :)

Valla kendimi kötü hissediyorum. Millet çatır çatır PCB yapıyor, ben oturuyorum ... Biraz proje listemi sadeleştirip benim de PCB teknolojisine sahip olmam lazım artık :cheeky5:

Valla kendimi kötü hissediyorum. Millet çatır çatır PCB yapıyor, ben oturuyorum ... Biraz proje listemi sadeleştirip benim de PCB teknolojisine sahip olmam lazım artık :cheeky5:
Senin pcb baskı makinen yok mu? İnanmam. Firmalar bunu atlamış olamaz. :katil2:

Şu mesajda bu ölçüm devresini, demonte güç kaynağını bağlayacağını düşünerek mesajımı silmiştim ama bu projenin taslak aşamasından kalma bir mesaj imiş.

Sildiğim şu yorumum hala geçerli;

Akım nasıl okunacak?

Yükün - hattına seri, şönt kızları koyup akımı ölçmek doğru olur sanki

@triyak Voltaj dönüşüm oranı 4 değil. 30V gelirse girişe, çıkışta 4.6V gibi birşey olacak. Bir de ADC giriş empedansı da var, o da biraz düşürecek.

Akım ölçümü için ortak bir şönt kullanmak mantıklı. Veya 4 tane opamp ile mevcut 4 şöntü ayrı ayrı ölçüp toplamı alınabilir. Nano'da 4 tane multiplex ADC input var mıydı?

Varmış. Ortak şönt çok basit bir değişiklik. 0.1 - 0.15 lik bir İsabelle'yi bütün MOSFET şaselerine koyacağız ve MPC6001 onun üzerindeki voltajı ölçecek. Veya 4 tane MPC6001 olacak ve her birisi ayrı ayrı şönt akımlarını ölçecek, NANO da toplayacak. Bunun avantajı, dengesiz akım dağılımı varsa bunu algılayıp alarm verebilirsin. Ama tabi bunun için 4 tane analog input ayırmak gerekecek. Bütün pinler dolu ise olmaz.

1732546277126.png

Hiç boşuna ortalığı karıştırmayın. Bastım PCB yi. Şuanda da diziyorum. Nanoda pin de yok zaten. Hepsi dolu.

Abi şuradaki yapıya göre sadece R5 "0R" olacak ve C11 takılacak. Başka hiç bir şey koyulmayacak dimi? Mesela R8 ve R9?

Ekran görüntüsü 2024-11-25 175347.png

Bu akım ölçme kısmı nasıl çalışacak? Ayrıca her shunt dan sonra ortak bir shunt daha atalım diyorsunuz ama gnd leri birleştirince yük moslarını süren opamplar iki shunt u da görecek.

@triyak ın dediği gibi devrede akım ölçüm için şönt koymamız lazımdı. O yüzden değişiklik gerekecek. Mevcut MOSFET şöntlerinin alt tarafı şaseye gideceğine ortak bir şönte girecek, o şöntün diğer ucu şaseye gidecek.

Bunun dışında, RV1, R4, R3 şimdilik olmayacak. R5 kısa devre olacak.

Yeni eklenen shunt un ucu şase ye giderse, mosları süren opamplar artık iki shunt ı da görür. Dolayısıyla evet toplam akımı ölçersiniz ama referans girerken işler karışır. Mesela hepsine 220mV referans girdiniz,şu anda her biri 1A den toplamda 4A çeker. Siz 4 shunt u birleştirip onu da 220mohm yaparsanız, 220mV referans girdiğinizde hepsine aynı anda en ideal durumda hepsi 200mA çeker.

Bak yeminle en son şu vaziyette göreceksiniz beni sokaklarda...
Ekran görüntüsü 2024-11-25 181828.png

Şönt voltajı ve referans voltajı kalibrasyonu yapılması gerekecek zaten. 0.1 Ohm ortak şönt konsa, her bir opamp 0.33 Ohm şöntten voltaj okuyacak. Voltaj biraz daha yüksek olacak, o yüzden referansın da ona göre daha yüksek seçilmesi gerekecek.

Bak yeminle en son şu vaziyette göreceksiniz beni sokaklarda...

Yav sana breadboard falan denince hiç kulak asmıyorsun. Bir bakıyoruz ertesi gün plaket basıp devreyi kurmuşsun :D

Opamplardan biri diğerinden daha hızlı davranırsa channelların akımı eşit paylaşacağının garantisi var mı bu durumda? En iyi durumda evet yine lineer bağlantı elde edilebiliyor, ama kanallardan biri diğerlerinden hızlı harekete geçerse nolacak?

Akım ölçme şöntü, J4 giriş konnektörünün eksi hattına koyulduğu zaman daha hoş duracak sanki?

Yav sana breadboard falan denince hiç kulak asmıyorsun. Bir bakıyoruz ertesi gün plaket basıp devreyi kurmuşsun :D
Ben zaten işi bilmiyorum, bir de breadboard da temassızlık oldumu durum çok çirknleşiyor. Böylesi daha iyi. Siz bir orta yolu bulunda ben tekrar basarım artık napim.

Opamplardan biri diğerinden daha hızlı davranırsa channelların akımı eşit paylaşacağının garantisi var mı bu durumda? En iyi durumda evet yine lineer bağlantı elde edilebiliyor, ama kanallardan biri diğerlerinden hızlı harekete geçerse nolacak?

Dinamik davranışı denemek lazım. Ama feedback konusunda 0.22 Ohmluk şöntler baskın olacak, o yüzden kısa sürede denge noktasına oturur, osilasyona girmez diye tahmin ediyorum.

Forum istatistikleri

Konular
7,113
Üyeler
2,882
Son üye
k7lest

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back