Basit Elektronik Yük Devresi V3

Şema şöyle. Sana şemayı da geri gönderebilirim ama benim versiyon en son bıçak sırtı versiyon. Kaynak koddan derledim, bazı uyumsuzluklar olabilir.

4 şöntten voltajı alıp toplayıcı opamp'e veriyoruz. Aslında çıkışın tam olarak toplama eşit olması için opamp kazancının tam 4 olması lazım. Ama o kombinasyonu standart dirençlerle yakalamak için kendini paralayacağına, ADC ile okuduğun değeri bir düzeltme katsayısı ile çarpman yeterli olacak.

1732572392525.png

Bir de voltaj ve akım label'larını daha mantıklı adlandırmakta fayda var. Mesela voltaj ölçüm girisi V_READ, akım ölçüm girişi I_READ gibi.

Şema şöyle. Sana şemayı da geri gönderebilirim ama benim versiyon en son bıçak sırtı versiyon. Kaynak koddan derledim, bazı uyumsuzluklar olabilir.

4 şöntten voltajı alıp toplayıcı opamp'e veriyoruz. Aslında çıkışın tam olarak toplama eşit olması için opamp kazancının tam 4 olması lazım. Ama o kombinasyonu standart dirençlerle yakalamak için kendini paralayacağına, ADC ile okuduğun değeri bir düzeltme katsayısı ile çarpman yeterli olacak.

38475 eklentisine bak
Bunu denemek için kablo çekerek hallederiz sanırım. Eğerki istediğimiz sonucu alırsak yeniden basarım ben.

I1, I2, I3, I4 pinlerine R/2R DAC devresi kursan daha iyi olmaz mi?

Pardon bu sinyaller MCU'dan geliyor sandim.

Bu gecelik te bu kadar. Sabaha yazılım işi var.
20241126_034319.jpg

20241126_034336.jpg

20241126_042203.jpg

Kafayı yiyecem artık harbiden. Ekran yandı yav.
Önce nano ve ekran takılı değilken devreye enerji verdim. Tüm beslemeleri ölçtüm. LM7812, 7809, 7805. Hepsi normal voltaj değerlerindeydi.
Girişi, çıkışı, potu filan her şeyi ölçtüm. Anormal bir durum yoktu. Sonra ekranı takıp enerji verdim. Ekranda ışık yanmadı. Güç kaynağına bir baktım 2.5A çekiyor.
Enerjiyi kestim, ekranı çıkarttım. Ekranın arkasındaki damla çipler ateş gibi. Sonra breadboard üzerinde tekrar kurdum devreyi nafile ekran gitmiş.

Nerede hata yaptım diye baktım. Şemadaki tüm bağlantıları kontrol ettim hepsi doğru. Ekranın yanması için hiç bir sebep bulamadım.

Ekran görüntüsü 2024-11-14 012033.png

Ekran görüntüsü 2024-11-26 134007.png

G

Bana paradan başka bir şey girmiyor. :kizgin2:

Bence bu ekranların tasarımında bir hata var. Yada bilerek böyle yapmış olabilirler.
Arduinodan filan besleyince çekecek fazla akım bulamadığından yanmıyor. Ama harici kaynaktan besleyince Allah ne verdiyse çekiyor.
Aklıma da başka bir şey gelmiyor. Bir dahakine beslemeye seri direnç koyup akımı sınırlamak lazım. Böylece çalışmayacak olsa bile enazından direk yanıp çöp olmaz.

Yanmasının birkaç tane makul yolu var:

1) Aşırı besleme voltajı gelmiştir
2) Kısa devre etmişsindir bir yerleri
3) Çok aşırı sıcak bir şekilde çalıştırılmıştır. Bu da pek olası değil, herhalde sıcak hava tabancasını ekrana tutarken çalıştırmamışsındır :)

Yanmasının birkaç tane makul yolu var:

1) Aşırı besleme voltajı gelmiştir
2) Kısa devre etmişsindir bir yerleri
3) Çok aşırı sıcak bir şekilde çalıştırılmıştır. Bu da pek olası değil, herhalde sıcak hava tabancasını ekrana tutarken çalıştırmamışsındır :)
Üçüde mümkün değil.

1) Besleme voltajı LM7805 den geliyor. Ekranı bağlamadan önce ölçtüm, sağlıklı şekilde 5V çıkışı veriyordu. Ekranı söktükten sonrada ölçtüm yine 5V çıkışı sabitti.
2) Kısa devre yapacak bir durum yok. Ekran zaten soketli. Ekranı takınca 2.5A çekiyor, Takmazsam herşey yolunda. Ayrıca ben mi bir hata yaptım diye kontrol ettim pcb yi, bir hataya rastlayamadım.
3) Mümkün değil.

Kısa devreden o kadar emin olmak kolay değil. Cımbızı üzerine düşürmüşsündür, ekran metal birşeyin üzerine düşmüştür. Havya ucu oradan geçerken lehim damlamıştır. Multimetre ile ölçerken ucu kaydırmışsındır. Farkında olmadan kısa devre yaratmak o kadar da zor birşey değil.

Kısa devreden o kadar emin olmak kolay değil. Cımbızı üzerine düşürmüşsündür, ekran metal birşeyin üzerine düşmüştür. Havya ucu oradan geçerken lehim damlamıştır. Multimetre ile ölçerken ucu kaydırmışsındır. Farkında olmadan kısa devre yaratmak o kadar da zor birşey değil.
Abi Demonte güç kaynağının ilk ekranı vardı ya. Yandı diye bu ekranı almıştım ve SPI çalışmadı diye kenara koymuştum. İşte o SPI ile çalışan ilk ekranda aynı bunun gibi yandı. Onunda 5V beslemesini ayarlı güç kaynağından vermiştim. Aralarındaki tek fark, Biri breadboard üzerinde yandı, diğeri kartın üzerinde yandı. İkiside fazla akım çekmekten yandı. Bu da beni en başta söylediğim gibi kaynağı bol bulunca sömürme sonucuna götürüyor.

arduino çalışıyor mu?
O esnada arduino devreye takılı değildi. O yüzden sağlam durumda şuanda.

Once guc kati calistirilacak sorunsuz hale geldikten sonra MCU vs eklenecek.

Once guc kati calistirilacak sorunsuz hale geldikten sonra MCU vs eklenecek.

7805 in orta bacağının bağlantısı gevşek kalmış olabilir.

Evet muhtemelen 7805 şase referansını yitirdiği anda giriş voltajını aynen çıkışa verir, çünkü havada kalan GND pini ile çıkış arasındaki voltaj çok küçük olur, regülatör de bu voltajı arttırmaya çalışırken en sonunda bütün voltajı çıkışa verir.

Ekran için I2C kullanılmama sebebi neydi?
En azından baştan 4 tane kablo ile basitçe kontrol sağlanırdı.
Kütüphane falan mı uygun değil.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back