Çalışan pek çok özdevinim(overunity) makinesi olduğunu biliyor muydunuz?

@clc Üniversitede elektrik bölümü okumama rağmen ilk sınıfta statik ve mukavemet derslerimiz vardı. O zaman genç kafasıyla bizim bu derslerle ne işimiz var derdik. Gerçekten her teknik elemanın ihtiyacı olan mevzular olduğunu on yıllar sonra anladım.

Yıllardır bu zırvaları duyuyorum, iddiada bulunan bir kişi de çıkıp ben cihazı yaptım gelin inceleyin, sökün veya vereyim bakın demez. Kendisi uzaktan 244p çekilmiş bir video verir, ortada ne ikinci bir cihaz vardır, ne cihazın çizimi ve hesabı. Hiçbirinin de derdi para olmadığı! için bu çizim ve hesapları paylaşmazlar nedense biri yapsın. Bu kadar eminlerse paylaşsınlar çizimleri 3 ay sonra aliexpress üzerinden herkes zaten kopyalarını almaya başlar.
Sistemin beslendiği kaynağı bile söyleyemedin be @ayhanarican
Milletten hesap istiyorsun.
Her durumda her sarkaç salınım sürtünmesi nedeniyle sönümlenir bu kadar basit.
Kaldıki hareketleri stop ettiren çarpma olayı da bir enerji emme işi gerçekleştirirki enerjinin biyerden sisteme eklenmesi sözkonusu değilse sistemden azaltılır.
Deki cinlerden perilerden enerji çekiyorum eywallah. Ahsini ispat etme şansımız yok. Ama kaynak yoksa sonuç sükunettir.

Siz olayı gerçekten anlamıyorsunuz. Sistemde sarkacın kendiliğinden salınacağını iddia etmiyoruz. Sarkacı salınımda tutabilecek minumum gücün çekiç tarafından elde edilecek güçten en az 10 kat (uzmanları 12 diyorlar) olduğunu iddia ediyorlar. Öğrendiklerimize göre bir sistemde eğer sistem çalışıyorsa giriş gücünün çıkış gücünden daha büyük (kayıplar) olması beklenir ancak bu sistemde 12 kat daha azdır. COP'un 12 olmasını anladığım kadarıyla rulmanlı bir sistem için belirtiyorlar. Anlamanız ve hesaplaması kolay olsun diye sürtünme kuvveti vermek yerine sürtünme kaybını ilk turdaki 5cmlik kayıp olarak ifade etmeye çalıştık. Bu da küflü bir rulman için oldukça yaklaşık bir değerdir. Daha kaliteli rulmanlar ile daha az sürtünme mümkün ancak burada o kadar mükemmel olması gerekmiyor. Sistemi tahtadan bile yapsanız çalışacak gibi duruyor. Elbette sarkacı salınımda tutmak için bir mekanizma olmalı, bundan ikinci yazımda bahsettim. Konuyu anlamadığınız sorularınızdan ve itirazlarınızdan anlaşılıyor.

Evet hâlâ cevaplayamadınız. Yatay direğin osilasyonunun gücü ne kadar diye soruluyor.

Devridaim.png

Son düzenleme:
Siz olayı gerçekten anlamıyorsunuz. Sistemde sarkacın kendiliğinden salınacağını iddia etmiyoruz. Sarkacı salınımda tutabilecek minumum gücün çekiç tarafından elde edilecek güçten en az 10 kat (uzmanları 12 diyorlar) olduğunu iddia ediyorlar. Öğrendiklerimize göre bir sistemde eğer sistem çalışıyorsa giriş gücünün çıkış gücünden daha büyük (kayıplar) olması beklenir ancak bu sistemde 12 kat daha azdır. COP'un 12 olmasını anladığım kadarıyla rulmanlı bir sistem için belirtiyorlar. Anlamanız ve hesaplaması kolay olsun diye sürtünme kuvveti vermek yerine sürtünme kaybını ilk turdaki 5cmlik kayıp olarak ifade etmeye çalıştık. Bu da küflü bir rulman için oldukça yaklaşık bir değerdir. Daha kaliteli rulmanlar ile daha az sürtünme mümkün ancak burada o kadar mükemmel olması gerekmiyor. Sistemi tahtadan bile yapsanız çalışacak gibi duruyor. Elbette sarkacı salınımda tutmak için bir mekanizma olmalı, bundan ikinci yazımda bahsettim. Konuyu anlamadığınız sorularınızdan ve itirazlarınızdan anlaşılıyor.

43945 eklentisine bak
COP 1 den büyük olamaz sarkaçda.

COP 1 den büyük olamaz sarkaçda.
Yatay direğin gücünü hesapla da gör bak nasıl oluyormuş. Hesaplamadan Termodinamik ilke ile cevap veriyorsan bu yanıltıcı olur. Gerçek değeri bu sistemin hareket denklemini çıkararak bulabilirsin. Biliyorum biraz kazık bir soru bu ama biraz uğraşla yapılabilir. Merkezkaç kuvveti pseudodur merkezcil kuvveti dikkate alalım dersen yanlış hesaplarsın. Doğrusunu merkezkaç kuvvetini (F = m * ω * ω * r ya da F = m * V * V / r) dikkate alarak bulabilirsin. 180 derece salınımda 3 * m * g olduğunu hesaplamıştık ve şimdi bu kuvvetlerin oluşturacağı torku ve açısal hızı da hesaplamalısın. Elbette burada kuvvetler ve açısal hız sabit değil ve bu nedenle hesaplamak da zor olur fakat ortalama değer ile kaba bir hesap da yapılabilir. En azından fikir beyan etmeden önce bunu bari yapın ki anlayabilin.

Yatay direğin gücünü hesapla da gör bak nasıl oluyormuş. Hesaplamadan Termodinamik ilke ile cevap veriyorsan bu yanıltıcı olur. Gerçek değeri bu sistemin hareket denklemini çıkararak bulabilirsin. Biliyorum biraz kazık bir soru bu ama biraz uğraşla yapılabilir. Merkezkaç kuvveti pseudodur merkezcil kuvveti dikkate alalım dersen yanlış hesaplarsın. Doğrusunu merkezkaç kuvvetini (F = m * ω * ω * r ya da F = m * V * V / r) dikkate alarak bulabilirsin. 180 derece salınımda 3 * m * g olduğunu hesaplamıştık ve şimdi bu kuvvetlerin oluşturacağı torku ve açısal hızı da da hesaplamalısın. Elbette burada kuvvetler ve açısal hız sabit değil ve bu nedenle hesaplamak da zor olur fakat ortalama değer ile kaba bir hesap da yapılabilir. En azından fikir beyan etmeden önce bunu bari yapın ki anlayabilin.
O hesaplanan kuvvet. Birimi Newton=N
Gücün birimi Watt=joule/s=N*m/s

Desmos programında yinemeli hesap ile integral hesabı yapamıyorum..
Tork sadece alt ölü noktada maksimum oluyor. Tork ve hızın toplam ortalaması lazım.
Ben sarkaç için açıyı ve diğer parametreleri verdiğinde açısal hızı döndüren bir formül(equation) buldum(yani keşfettim, kendim buldum). Bunu kullanarak belki hesaplayabiliriz fakat önce onu karmaşık sayılardan kurtarmam gerekiyor. Karmaşık sayılar yerine 1, 2, 4 gibi çarpanlar gelecek ya da bölgelere göre ayrı fonksiyonlar kullanmak lazım. 1. bölge, 2. bölge 3 ve 4... ya da sarkacın hareketinin oposite hareketlerinin 4 durumu
Nereye kaydettiğimi bulursam atayım.

Şimdilik 180 ve 360 derece salınım için doğru çalışıyor.

Böyle bildiğin hazır bir fonksiyon varsa kullanalım.

Son düzenleme:
@mechanic Buldum galiba, işaretlerde hata yapıyor olabilirim ama onlar sonra düzeltilir. Formülü tekrar oluşturdum.

F merkezkaç = m * ω * ω * r

Sarkaca etkiyen kuvvetler

F merkezkaç ve ağırlık toplam kuvvetin bileşenleri

a açısı birim çembere göre sadece 180 derece ve 360 derece salınımlar için

Fx = m * ω * ω * r * cos(a)
Fy = m * ω * ω * r * sin(a) + m * g

F total= sqrt(Fx ^ 2 + Fy ^ 2)

F = sqrt((m * ω * ω * r * cos(a)) ^ 2 + (m * ω * ω * r * sin(a) + m * g) ^ 2)

Wolfram alphadan ikinci açısal hız denklemine bakar mısın?

Hatta equationda normalde periyot 2 * Pi * sqrt(l / g) ya açısal hızda da sqrt(g / r) açıkça görülebiliyor ancak radyal çarpanları var. açısal hızın frekans çarpanı var ya burada sqrt(g / r)

MyFormula.png

Son düzenleme:
50 sayfa formül yazıp kopyalasan, kitap yayınlasan hepsi hikaye.

Dışardan enerji vermiyorsan o sarkaç sallanıp duracak. NEYİN HESABINI YAPIYORSUN? Formüller bedava enerji sağlar mı?

"Kimin sarkacı daha uzun süre sallanacak" yarışması olursa belki oradan ödül alınabilir. Kazancın bu olur.

Sarkacı salınımda tutmak için ufak güç yeterli olur. Pilli mıknatıslı devre bunu yapar. Pil biter sarkaç durur. Böyle oyuncaklar vardır. Bakar seyredersin. Vitrine koyulur.

Son düzenleme:
Sarkacı salınımda tutmak için ufak güç yeterli olur. Pilli mıknatıslı devre bunu yapar. Pil biter sarkaç durur.

Şunun gibi. Altta pil var sallıyor. Projeyi geliştirmek üzere alabilirsin. Ucuz bir şey

Screenshot_20250918_195123.jpg

Screenshot_20250918_200431.jpg

Sen bu kafayla 100 sene yaşamış olsan genç sayılırsın. Yani 2017den beri aynı kafa. Büyüğümüz değilsin

Şu oyuncakların içinde pil olur.
Pilsiz olanı mı yapacaksın? Bobinle masanın altından elektrik verilebilir. Kablosuz telefon şarjı gibi olur. İllüzyon, eğlence işleri.

Dışarıdan enerji verilmezse sallanan şey duracak. Gerisi boş. takla atsan, taksim meydanında cikcik diye ötsen faydası olmaz. Enerji yoksa duracak

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
8,284
Üyeler
3,288
Son üye
osayi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
Back