ibrahimcelik
Kıdemli Üye
- Katılım
- 31 Ocak 2021
- Mesajlar
- 1,064
220k olan dirençler 1.5k olacak
Benden çok daha tecrübelisiniz sizinle bu konuyu konuşmaya tecrübem yok ama!X + Arduino kadar saçma bir olay görmedim hayatımda. Mübarek ketçap-mayonez gibi herşeyin bi Arduino eklentisi var.
Esp32-Arduino, pi pico Arduino, bluepill-Arduino, stm32-Arduino.
Bana kalırsa saçma sapan bir programlama dili.
Arduino nano ve due ile güzel projeler yaptım ama orjinal/klon Arduino kart dışında Arduino dili kullanmayı saçma buluyorum.
İş şimdilik pi pico + micropython gibi görünüyor.
Paralel mosfet bağlantı şemasını atar mısın?
Ben de 11w 1ohm taş direnç mevcut şönt olarakŞema için teşekkür ederim.
Şönt 50mΩ aldım. Yeterli olur diye düşünüyorum.
İnşallah ekstra bir opampa daha ihtiyaç olmaz.
Haklısınız "saçma sapan" ifadesi belki yakışık almadı. Kullanma sebebim şu: STM32, pic vb geliştirme ortamlarında debug olayı (ekstra cihaz gerektirse de) çok önemli. İşlemcinin ne yaptığını, hangi değeri aldığını, o anda hangi registerin içinde ne olduğunu takip edebiliyorsunuz. Ama STM32+Arduino ile yazılmış bir kodda ne işlemcinin ayarlarına ulaşılıyor ne de debug olayı var. Çalıştı çalıştı, çalışmadı uğraş dur. İki de bir port değiştirmesi, Java derleme hataları, ikinci, üçüncü bir dosyanın edit edilememesi sıkıntılı yönleri.Benden çok daha tecrübelisiniz sizinle bu konuyu konuşmaya tecrübem yok ama!
Saçma sapan kısmında kesinlikle haklı değilsiniz. Sadece arduino üstüne çalışıp farklı dillerde yazılanı anlayabilirsiniz örnek saçma sapan bir dil bilerek saçma sapan olmayan bir dilde yazılanı anlayabiliyorsun.
Bunun yanı sıra elimdeki her kartımı arduino ile yazıyorum hiçbir zaman "yapmaya çalışıyorum ama yazdığım ortam bunu yapmaya müsait değil" gibi bir sonuç almadım.
Ekteki fotoğrafta bulunan en alttaki "W80x" hariç hepsini arduino ide ile programladım daha önce ve bir olumsuzluk yaşamadım.
Sorun çıkarmıyor iş görüyorsa yazdığın programın kurduğun devren nerede saçma sapanlık?
Temelde c++ ile oluşturulmuş bir dil aslında.
Şöntün küçük olması önemli. Yoksa 30volt gibi bir gerilim uygulayınca mosfet iletime geçmeden drain gate arası voltaj 30 volta çıkış mosfet kısa devre oluyor.@taydin abi şönt olarak kullandığım 1ohm 11w taş direnç mosfetlerden önce asınmaya başlıyor 30v 3A de alüminyum direnç mi kulanmam gerekiyor ?
Temelde c++ ile oluşturulmuş bir dil aslında.
Bu hatalardan kurtulmak için ubuntu'da kullanıyorum genellikle arduino ideyi.Haklısınız "saçma sapan" ifadesi belki yakışık almadı. Kullanma sebebim şu: STM32, pic vb geliştirme ortamlarında debug olayı (ekstra cihaz gerektirse de) çok önemli. İşlemcinin ne yaptığını, hangi değeri aldığını, o anda hangi registerin içinde ne olduğunu takip edebiliyorsunuz. Ama STM32+Arduino ile yazılmış bir kodda ne işlemcinin ayarlarına ulaşılıyor ne de debug olayı var. Çalıştı çalıştı, çalışmadı uğraş dur. İki de bir port değiştirmesi, Java derleme hataları, ikinci, üçüncü bir dosyanın edit edilememesi sıkıntılı yönleri.
Tercih edilmesinin sebebi ise kolay olması. Başlangıç seviyesinde hazır donanım içermesi. Ayar yapmaya gerek olmaması. Ve tabi bir de kütüphaneleri.
Mühendis, mühendis adayı yada programcı açısından çok uygun bir ortam değil bence.
Günü kurtarmak yada kısa sürede iş çıkarmak için kullanışlı bence.
@taydin abi şönt olarak kullandığım 1ohm 11w taş direnç mosfetlerden önce asınmaya başlıyor 30v 3A de alüminyum direnç mi kulanmam gerekiyor ?
25w alüminyum daha iyi olur gibiBu biraz sıkıntılı bir konu. Aslında doğrusu üreticinin datasheet'lerine göre gitmek. Digikey'in direnç gücü ile ilgili sayfasında şu ifade ediliyor: Birçok üretici, eğer direncin sıcaklığı 70 ℃ yi geçmiyorsa, anma gücünün tamamını taşıyabildiğini ifade ediyor. 70 ℃ den yüksek sıcaklıklarda anma gücündan daha az güç verir diyor. Ama senin ve benim kullandığım dirençler Çin malı, ne idüğü belirsiz dirençler. Datahsheet falan hak getire.
50w alüminyum alacağım proje yaptıkça uzuyor anlamadım gittiKalitelisi 275 ℃ ye kadar çalışıyorsa, Çin işi olan da ondan bir miktar aşağıdadır. Eğer harcanacak gücün iki katı güçte bir taş direnç seçersen yüksek sıcaklıkta da iş görür.
Aluminyum direncin şu faydası olur: Soğutucuya bağlayıp daha yüksek güçte kullanabilirsin.
Benim güç kaynağı işine dönecek50w alüminyum alacağım proje yaptıkça uzuyor anlamadım gitti
Yok yok uzakdikca sinirleniyorumBenim güç kaynağı işine dönecek
Özelliklerini söyle de olmayan bişeyler ekleyelim.
50w alüminyum alacağım proje yaptıkça uzuyor anlamadım gitti