Devre ekipmanlari temini

Selam arkadaslar,

Foruma yeni uye oldum. Asil meslegim yazilim 10 seneden daha fazla suredir profesyonel olarak yazilim gelistiriyorum (Yurtdisindan Turkiye'ye yeni dondum). Son zamanlarda robotlara merak saldim, Fusion 360 ile kendi tasarimlarimi yapiyorum, kodu yaziyorum, arduino gibi platformlara yukluyorum. Simdi sira Eagle ve benzeri bir programi ogrenme ve kendi devremi tasarlamaya geldi. Delikli PCB uzerinde birkac sey tasarladim ve 4 bacakli robotlarimda kullaniyorum, tabi bilmedigim giris seviyesinde cok konu var. Devre elemanlarini biliyorum, egitimim Fizik uzerine, formullerle aram iyi. Simdi bir devre tasarlayip PCBWay gibi bir yerden ciktisini almak istiyorum.

Sorum su, devrede kullanilan komponentleri temin edip evde breadboard uzerinde bir deneme yapip bunu oyle baskiya yollayayim diye dusundum. Robolink, Robotistan gibi sitelerde ekipmanlari goruyorum ama https://lcsc.com/ gibi bir Turk sitesinde sanki paket paket, data sheetleri ile beraber komponentleri secebilecegimiz bir site vardi. Bir turlu bulamiyorum bana bu alanda yardimi olacak sitelerden birkacini paylasirmisiniz? Ayni zamanda oldugum nokta itibari ile tecrubeli kisilerin tavsiyelerine de acigim.

Bir lehimleme ve sicak hava istasyonu icinde forumda arastirmalar yapiyorum elimdeki urunu cok bilgisizce almisim. (daha once SMD hic lehimlemedim ama hedefliyorum).

Sevgiler, Saygilar.

Foruma hoş gedin. Projelerin ile ilgili paylaşımlarını bekleriz :) Birçok gence de hem ilham olur hem de birşeyler yapmaya motive eder.

Parametrik olarak komponent seçimine olanak veren benim bildiğim Özdisan var. Birçok alışverişim oldu ve hiçbir sorun yaşamadım.

@thisiscetin hem foruma hem de ülkeye hoş geldin.

Bahsettiğin lehim vb. işler için kullandığın (kaliteli-kalitesiz olması fark etmez) ekipmanları ve bunlarla ilgili tecrübelerini paylaşırsan hem daha iyi dönüş sağlanır, hem de bizlere de fikir verir.

Selam,

Lehim teli olarak 0.5 mm Soldex havya olarak Marxlow ZD30C aldim. Basitce bir websitesinde en cok satilan lehim makinesini siparis ettim. Hic SMD eleman lehimlemedim ama izledigim videolar ve okuduklarimdan rahatca SMD lehimlemek icin sanki sicak havaya sahip bir lehimleme istasyonuna ihtiyacim var. Sizin yazdiklarinizdan birkac marka not aldim ama anladigim kadariyla hem sicak hava hemde iyi bir havya iyi bir marka almaya kalkarsam ciddi bir paraya cikacak. Adam gibi bir osiloskop ve guc kaynagida almam lazim. 4 kanal 50Hz iyi marka bir osiloskop alayim, iyi bir guc kaynagi alayim ve acaba 500/600 lira civarindaki havya istasyonlarindan mi alsam acaba diye dusunuyorum isin acikcasi. Sindire sindire devam etmek, ihtiyaclari anlamak calisma ortamimi biraz daha duzenlemek istiyorum acemiligimi atarken.

Elektronik alaninda baslangic seviyesindeyim, ortaya cikarttigim iscilik ve ugrastigim devreler buna benzer su ana kadar. Simdi kullandigim tum komponentleri, regulatorunden, lipo chargerindan mikroislemcisine tek bir kart uzerinde toplayip istedigim olculerde vs. tasarlamak iyi bir bir sonraki adim olur diye dusundum. Bilemiyorum. Ekte ornek olmasi icin ortaya cikan basit kartlardan ornek ekliyorum.

Ekler

• tempImagepv7Pva.jpg
    tempImagepv7Pva.jpg
    347.6 KB · Görüntüleme: 241
Son düzenleme:
Her türlü elektronik komponent ve PCB ile kullanılabilecek asgari lehim istasyonları 1000 TL den başlıyor malesef. Ama her zaman basit, fazla geniş bakır yüzey olmayan, çoğunlukla tek taraflı kartlarla çalışacaksan ucuz bir havya da iş görür.

Mesela aşağıdaki ucuz Çin malı havya, üzerinde biraz uğraşırsan asgari iş görecek hale geliyor.

Peki hem sicak hava hemde havyaya sahip onerebileceginiz en uygun makine hangisidir? SMD lehimlemek icin sicak hava gercekten ise yariyor sanirsam bu yuzden almisken ikisini bir arada alayim diyorum.

class-958a-uflemeli-sicak-hava-havya-istasyonu-perpaotomasyon.jpg

Class 958A

class-958a-promodel-havya-istasyonu-sicak-hava-uflemeli-dijital__1232938101950283.jpg

Kendim de kullanıyorum. Başarılı bir üründür.
Sipariş verirken Hayvaya göre birinci kalite balta uç ta ilave edin. Lehimleme işleriniz de çok kullanışlıdır.
balta_havya_uc_5333914_a.jpg

Lehim teli için Kurtel veya Feray marka tercih edin.

Pasta için;
pr_01_1874.jpg

Flux kullanacaksanız;
4490-uecretsiz-kargo-3-adet-grup-100g-kingbo-lehimleme-flux-lehim-gres-kingbo-rma-218-bga-smt-lehim-solding-icin-ak.jpg

Kolay gelsin...

Son düzenleme:
Peki hem sicak hava hemde havyaya sahip onerebileceginiz en uygun makine hangisidir? SMD lehimlemek icin sicak hava gercekten ise yariyor sanirsam bu yuzden almisken ikisini bir arada alayim diyorum.
Şu an bende Sunline 852D+ ve 601D isimli iki istasyon var. Bunların ikisi de hem sıcak hava hem de lehim işi yapıyor. Birbirilerinden tek farkı birinin lehim bölümü de dijital göstegeli. Ama zaten bu ayarlanan ısılar ile havya ucundaki ısılar birbirini tutmadığı için bence hiç bir önemi yok.

IMG_20210511_004501.jpg
IMG_20210511_004509.jpg

Bunlara rağmen biraz tuzlu ama lehim işi için ( buradan takip edebilirsin) JBC havya istayonu aldım. Hatta yukarıdaki istasyon ve aşağıda görünmeyen ucuzların yanında markalı kalem havyalarım da olmasına rağmen.

.jpg

Üstelik bir de Hakko lehim emme havyası sipariş ettim. Lehim işinde son hedefim Quick gibi bir markanın orta halli sıcak hava istasyonunu almak istiyorum.

Aslında imkan olsa bu saydıklarımın bir arada olduğu derli toplu çözümler de var.

Ben de senin gibi yazılımcı olarak bu işle 1998 yılından beridir kesik kesik hobi/bazen ticari amaçlı uğraşan biriyim ve ezcümle görüşüm şu; Az az ama iyisini alarak ilerlemek lazım. Bu bir hobi, sıkılmadan keyif alarak yapmalısın. Acemeliklerini kullandığın cihazlar katlamamalı aksine bunları kapatması lazım. Ayrıca daha kalıcı uğraşmak için biraz masraf etmekte yarar var. Diğer türlü, bir süre sonra yaptığın iş hiç bir zaman tam olmuyor. Bu da duyduğun heyecanı sönümlüyor. Önce dandiğini sonra iyisini almak da kulağı tersten tutmaya benziyor ve çok daha maliyetli bir süreç.

Tabi bu dandik dediklerimi alıp çok memnun/mutlu olanlar da var. Belki de ben kullanmayı beceremiyorum ya da farklı algılıyorum. Sonuçta okuduklarını kendi birikimlerinle yorumlamak durumundasın. Hobi de olsa bu bilimsel bir iş, gördüğün tüm değerler makul toleranslarda gerçek olmalı. Alt sınıf cihazların en büyük sorunlarından biri ekranda yazana asla güvenemezsin. Tamirciler olayı maliyet/zaman gibi bir denkleme oturtmuş olabilir...

Senin durumunda olsam en azından aşağıdaki gibi orijinal Hakko bir lehim makinesi ve Quick sıcak hava alırdım.

Kafanı karıştırmayı başardım mı? :D

fx-888d.jpg

qsuperior-861dw-assemcorp-1.JPG

Bu arada halen ucuz cihaz alayım dersen, bendekilerden beğendiğini uygun fiyattan verebilirim. Eksiği yok, fazlası var. Yeni aldığım fakat hiç kullanmadığım 10 çeşit havya ucunu, sıcak havanın da 3 çeşit ucunu beraberinde gönderirim.

Ben öyle atölyemde atıl duran cihazı sevmiyorum. En dandiği, en kalitelisi de olsa çöp konteynerinden farkı kalmıyormuş gibi hissediyorum! İşine yarayacak birinde gitsin isterim. Başka ilgilenen olursa da özelden yazabilir...

Senin durumunda olsam en azından aşağıdaki gibi orijinal Hakko bir lehim makinesi ve Quick sıcak hava alırdım.
Isin acikcasi bende iyi birsey almak istiyorum cunku farkli zaman dilimlerinde calisiyorum, yas 36, bazen haftasonu dahil, evliyimde elimde malzemeden kaynakli problem cozecek cok zaman kalmiyor. Sadece konuya cok hakim olmadigim icin emin olamadim. Mesela cok ucuz 9V la calisan devre seklinde satilan osilatorlerden almistim denemek icin, 2 kere kullandim benim icin cop oldu. O yuzden bir noktada Rigol DS1054Z almaya karar verdim forumda yaptigim arastirmalardan sonra. Power Supply icinde KA3005D.

Hakkonun cok metini okudum forumda, gercekten bu markanin urunun bu kadar iyi yapan nedir? Uclari, sabit sicakligi vs. mi? Cunku bu forumdan once youtubeda vs. izledigim seylerde gordugum sey insanlarin TS100u cok cok begendigi idi, resmen bir kesimde endustri standardi olmus sanirsam. Hatta birinin stogunda duzgun bir ucla bulabilsem alacaktim. Birde balta uc sanirsam cok onemli ne alirsam alayim.

Osiloskop olarak ben de Rigol ile arasında kalmama rağmen bu yılın başında Siglent SDS1104X-E aldım. Bu kalibrasyonda bir cihaz işini rahatlıkla görür. Başka marka/modellerde olabilir hangisini seçeceğini istersen forumda konu olarak tartışabilirsin.

Hakko japon üretimi bir marka. Ucu 350 dereceye ayarladığında uç gerçekten bu değerde oluyor. TS100 de bu konuda çok iyi. Aradaki fark TS100 40 W iken sana önerdiğim Hakko FX-888D 70 W. Benim kullandığım JBC 130 W.

Bu güç farkları lehim yaparken bölgenin ne kadar hızlı ısıtılacağı ve işimizin ne kadar hızlı biteceğini belirliyor. Özellikle çok katmanlı PCB'lerde ya da geniş bakır yüzeyi bulunan GND ayaklarında çok önem kazanıyor. Hobi amaçlı havya alıyorsan geniş çerçevede değermekte yarar var. Ben JBC'nin yanına ileride TS100 de almayı düşünüyorum ama tamamen keyfi mobil olarak kullanıma yönelik, kesinlikle masamda yeri/gereği yok o kadar keyfi...

Selam @Sercan , bu konusmalarin ve biraz daha arastirmanin uzerine uzun omurlu birsey olmasi acisindan su anda Hakko FX888D siparisini verdim. Heyecanla bekliyorum bakalim.

N11'den verdim. Cok secenek yoktu, arada N11, trendyol gibi guvenilir bir araci olsun diye oradan verdim. Baska buldugum daha bir iki uygun yer vardi direk satis yapan kendi sitesinden, mesaj attim cevap vermediler aradaki ufak fark icin riske girmek istemedim.

N11'den verdim. Cok secenek yoktu, arada N11, trendyol gibi guvenilir bir araci olsun diye oradan verdim. Baska buldugum daha bir iki uygun yer vardi direk satis yapan kendi sitesinden, mesaj attim cevap vermediler aradaki ufak fark icin riske girmek istemedim.
Teknoartshop'tan mı? Güvenilirlik açısından bilgimiz olsun diye soruyorum. Seninki geldiği zaman orjinal olup olmadığı belli olur. Hakko türkiyede pek yaygın satısşı olmayan bir marka. Distribütörü assemcorp, onlar da diğer ürünlerinde olduğu gibi biraz pahalıya satıyorlar. Uygun satan bir bu mağaza birde robitshop var. İleride almak isteyen olursa en azından bu mağazanın güvenilirliği konusunda bilgimiz olur.

Aynen teknoartshop'tan aldim.

Magazaya urun orijinal mi diye sormamistim. Yorumlari iyi, satis hacmi yuksek diye. Geldiginde orjinalligini anlamak cok zor olmaz diye dusunuyorum? Buradan detayli fotograflarini paylasirim gelince.

Ama icime kurt dusmedi degil, assemshop 200 TL daha pahali satiyor ama bu kadar sahtesi yapilan bir urun oldugunu bilsem bir daha dusunurdum buradan siparis vermeden. Acaba iptalmi etsem.. Bakalim magazaya yazdim 100% orjinal ve assemcorp tarafindan garantili urun diymi diye, heralde bu mesajin ustune sahte bir urun yollamaz diye umut ediyorum.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,837
Üyeler
3,152
Son üye
muray

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back