Hep aklımda olan bir projedir, basit bir dijital osiloskop yapımı ... Aslında bunun için gereken test cihazları da var elimde, ama malesef üzerinde uğraşmaya zamanım yok.
Ana hatlarıyla bir dijital osiloskopta aşağıdaki bileşenler var:
1) Analog giriş devresi. Belki de tasarlanması en zor olan kısım. Desteklenen bant genişliğinde kazanç ve faz cevabının mümkün mertebe sabit olması lazım.
2) ADC'lerden veri okuyan, bellekte saklayan, sonra da ya bir ekranda görüntüleyen yada USB üzerinden PC'ye aktaran dijital kısım. Tasarımı çok zor olmasa da, doğru çalıştığını teyit etmek için ciddi ekipman gerekir. Yüksek bant genişlikli lojik analizör, osiloskop, FPGA programlama bilgisi gerektirir. Ayrıca kullanılan FPGA ve ADC'ler, istenen bant genişliğine göre pahalı olabilecektir.
3) Tetikleme (trigger) devresi. İyi bir osiloskobun en önemli bölümlerinden birisidir. Hem analog bileşen içerir (trigger eşiği belirleme) hem de dijital bileşen içerir (yükselme/düşme zamanı ölçümü, pals uzunluğuna göre tetikleme). Bant genişliği arttıkça tasarımı zorlaşır.
4) Kontrol yazılımı. Geliştirilmesi zor olmasa da, bütün bugların ayıklanması ve gereken bütün özelliklerin eklenmesi zaman alır.
Bir grup projesi olarak bunun üzerinde çalışabilsek ne kadar güzel olur. İlk aşamada 20 MHz bant genişliğinde, 100 Ms/s örnekleme hızına sahip bir tasarım ortaya konabilir. Muhtemelen Aliexpress ve banggood'daki dandik oyuncaklar kadar ucuz olmaz böyle bir tasarım, ama gene de öğrencilerin sahip olabileceği birşey olur, çünkü komponentlerin satın alınması zamana yayılabilir. Ayrıca iyi tasarlanmış bir osiloskop ortaya çıkarılırsa, o ucuz Çin mallarının aksine, profesyonel kullanım için dahi çok iyi bir randımanla çalışır.