DIY Titreşim platformu.

devrede bir superkapasitör var onun bacakları kopuyor. silastic ile yapıştırıp bir de 3d parça ile kutuya sabitleyeceğim ama sahaya göndermeden önce test etmek istiyorum.

Bence silastiğin faydası kısıtlı olur. Gene titreşim olacak çünkü silastic de esnek. Onun yerine bir çift kablo bağı ile bağlamak daha iyi olmaz mı?

Veya PCB de tam kapasitörün yan olarak sığacağı bir yarık açmak ve yarığa yerleştirip sonra silasticlenirse artık kapasitör harekat edemez.

Batarya gibi kullanıyorsunuz sanırım. Araç marşa basar basmaz derhal şarj olsun diye de süper kapasitör kullandınız. Eski konularınızdan hatırladıklarımla böyle bir çıkarımda bulundum.
enerji geldiğinde superkapasitör şarj oluyor ve ileri bir zamanda araç kontak kapattığı anda bu olayı rf ile merkeze bildiriyor.

Bence silastiğin faydası kısıtlı olur. Gene titreşim olacak çünkü silastic de esnek. Onun yerine bir çift kablo bağı ile bağlamak daha iyi olmaz mı?

Veya PCB de tam kapasitörün yan olarak sığacağı bir yarık açmak ve yarığa yerleştirip sonra silasticlenirse artık kapasitör harekat edemez.
silatic + super kapasitörü üst kapak ile araya sıkıştıran 3d bir parça tasarlamayı düşündüm. böylece kapasitör karttan bağımsız bir hareket yapamayacak.

bence silastiğin çok az esnek olması faydalı. sert yapıştırıcılar bu tip vibrasyonlarda çok daha erken çatlıyor ve kendini salıyor. silastik burada hareketi sönümleyerek bacaklar üzerinde oluşan gerilimi alacaktır diye düşünüyorum.

Yapisitrici sayesinde kapasitor ve kartin birlikteliginden olusan yeni yapdai sistemin hem reonans frekansi hem de sonum katsayisi degisecek.

Dolayisi ile ayni titresim frekansindaki yikici etki azalacak.

sonuç olarak titreşimi sıfırlayamıyorum, her zaman aynı frekansta olacağını da garanti edemiyorum. çünkü makinalar değişiyor ve farklı motor devirlerinde çalışıyor. belki cihazın arkasına bir miktar sönümleyecek bir yapı ekleyebilirim.

bunlar ekscavatörlerde direkt makinanın metal gövdesine bağlanıyor ve oradan çok kuvvetli titreşimler alıyor. aynı cihazlar kamyonlarda öne panelde sigorta tablasının içinde de var ve orada gene yol ve motor kaynaklı titreşimler olmasına rağman sıkıntı çıkmıyor. ama uzun vadede çıkabilir tabi. o yüzden tüm cihazlara bu önlemi uygulayacağız.

Otomobillerde bizleri yol kaynakli titresimlerden koruyan amartisor.

Elektronik karti makine govdesine rigit baglanti yapmak yerine amatorisor benzeri sonumleyiciler uzerinden baglamak da mantikli olacaktir.

Dogrudan vida yerine lastik takoz vb.

Nasa'nin patenetlerine ulasilabiliyordu. ordan cok guzel seyler cikar.

Son düzenleme:
evet benzer çözümler buldum. m3 veya m4 lastik takozlar var 2 metal levha arasına bağlanıp sönümleyici yapılabilir. gene de takozların uzunluğu-sertliği vs üzerine düşünmek gerek. çalıştığı yer bu:

1755778569121.jpeg

Kurtunun icine serlestiginde elastik dolgu olusturan sivi ile doldurulsa.

Bu tip araclarda bu sekilde kutu icine konumus pek cok elektronik bilesen oldugunu biliyoruz.

Adamlar ne tip cozumler getirmis?

ecu vs benzeri ürünlerde yarı sert dolgu malzemeleri var, konnektörler her zaman kilitli ve su geçirmez, orjinal kabloların dış zırhları oldukça sağlam ve esnek bir malzeme, içerideki bakıra pek yük bindirmiyor. belli ki arkasında uzun yıllara dayali bir tecrübe var.

fakat bizim box'ın içinde bir anten ve haberleşme sistemi var yani komple epoksiye gömemeyiz, ayrıca pahalı olur. belli bölgeleri silastik ile dolgu yapabiliriz, box arkasına sönümleyici pad koyabiliriz, box içinde bell bölgelere damper veya 3d baskı destekler ekleyebiliriz.

Size gene uymaz ama bilgi babinda baslikta dursun.

Yagin izolasyon, nem, isi iletimi, titresim sonumleme gibi pek cok amac icin kullanimi var.

Bazi olcu aletlerinin hareketli aksami ve ibresi yag icinde olur.

Ozellikle titresimli makinelerin analog gostergeleri, pusularlar vb.

Son düzenleme:
enerji geldiğinde superkapasitör şarj oluyor ve ileri bir zamanda araç kontak kapattığı anda bu olayı rf ile merkeze bildiriyor.
Süper kapasitörü devre üzerinden alıp altına kauçuk takoz ekleyebilirsiniz. Mevcut çalışma durumunda fazla da ısınmayacaktır diye düşünüyorum.

Sanki karta sadece kablo bağlantıları gelmiyor, metal borular da geliyor (akış sensörü?) Bu borunun titreşimi de karta yansıyacaktır diye düşünüyorum. O borunun ucu bağımsız olarak gövdeye monte edilse ve titreşimin büyük bölümü gövdeye verilse daha iyi olmaz mı?

Size gene uymaz ama bilgi babinda baslikta dursun.

Yagin izolasyon, nem, isi iletimi, titresim sonumleme gibi pek cok amac icin kullanimi var.

Bazi olcu aletlerinin hareketli aksami ve ibresi yag icinde olur.

Ozellikle titresimli makinelerin analog gostergeleri, pusularlar vb.
Gliserin dolgulu olanlar sanırım söyledikleriniz Hocam.

Sanki karta sadece kablo bağlantıları gelmiyor, metal borular da geliyor (akış sensörü?) Bu borunun titreşimi de karta yansıyacaktır diye düşünüyorum. O borunun ucu bağımsız olarak gövdeye monte edilse ve titreşimin büyük bölümü gövdeye verilse daha iyi olmaz mı?
siyah box bizim devre arkadaki ise hidrolik junction box. etrafta tutturacak bir yer bulamadıkları için böyle uydurmuşlar. yoksa o arkadaki hidrolik kutunun bizimle bir ilgisi yok aslında.

Forum istatistikleri

Konular
8,161
Üyeler
3,251
Son üye
Bence Emerik

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back