Endorfin35+
Kayıtsız Üye
Bakıyım dedim fark edecen miTrimpotu ters bağlamışsın
Bakıyım dedim fark edecen miTrimpotu ters bağlamışsın
Ben bendeki devreyi biraz kurcaladım, daha önce gördüğüm osilasyon TL431'den kaynaklanıyormuş. 50Hz trafoyla beslememe rağmen 100uF kondansatörle ancak kesildi osilasyon. 2,5V ayarlı 5mA akım çekerken 200Khz temiz bir testere görünümlü dalga vardı. Şu anda devre gayet kontrollü çalışıyor. SMPS adaptörden akım çekerken anahtarlama frekansında çok ufak bir akım zıplaması oluyor ama osilasyona girmiyor. Opampa senin devredeki gibi kondansatörlü bir geri besleme bağladım 100nF ve 10K direnç ile.
Anladım ma bununla çözünürlüğü nasıl arttıracaksın onu anlamadım.birden çok girişi seçerek tek çıkışa veren entegreler. Bunlarla mesela esp32'deki tek kanal ADC daha fazla sensörü okumak için kullanılabiliyor.
Ben daha önce kullanmadım ama kullanımı basit görünüyor. CD4051 ile uygulayacağım.
Daha havalı olacak Düşük akım çekerken göstergenin virgülü sola kayıp daha hassas ölçüm yapacak.Çözünürlük yeterli olmayacak mı neden böyle bir ihtiyaç duyuyorsun?
Mosfetli ters akım koruma devreleri vardı voltaj düşümü de yapmıyorlar. simetrik güç kaynağı olduğuna göre gate gerilimi düşük voltajlarda bile sorun olmaz.Devreyi çalıştırmışım gibi birkaç geliştirme düşündüm.
Şönt öncesi bir diyot ekledim. Amaç diyot üzerindeki voltaj ile transistörü iletime sokmak. Teorik olarak güzel çalışıyor. Transistörü kontrol eden dirençler ile devrenin maksimum akımını ayarlayabiliyorum. Buradaki amaç akım kalibrasyonu yaparken kontrolsüz bir şekilde akım yükseltilir ise bir noktadan sonra dur demek. Ancak transistörün ne zaman görev üstleneceği mosfetin eşik voltajı ile ilişkili. Bu nedenle base üzerindeki dirençleri denemek lazım. Orayada bir tirmpot koymak abes olur...
Diyotun diğer bir avantajı ise yük ters bağlanır ise koruma sağlıyor. Ancak ters bağlantı sırasında hala bir sorun var. ADC ye negatif voltaj gidiyor.
Normalde girişte bir röle kullanarak gerektiğinde yükü komple ayırmayı ve koruma sağlamayı düşünüyordum ama belki gerek olmayabilir...
21263 eklentisine bak
Yalnız çekilecek akım düşünülünce böyle bir koruma mosfet sayısını da artıracak, Röle ile mi yapmalı bilemedim. Kullanan akıllı olsun ters bağlamasın abi, bu daha iyi çözüm olabilir, hem daha ucuz.Mosfetli ters akım koruma devreleri vardı voltaj düşümü de yapmıyorlar. simetrik güç kaynağı olduğuna göre gate gerilimi düşük voltajlarda bile sorun olmaz.
Pardon yazmamışım. Minimum voltaj girişini kısıtlıyor. Düşük voltajda maksimum akımı kısıtlıyor.Eklediğim son şemadaki diyotu beğenmedin mi?
Röle ile bir tasarım yaptım. Ben bir komparatör kullanarak + yönde sıfırın az üzerinde yük bağlı hemde düzgün polaritede sinyali alıyorum. Bu sinyal ile ister röleyi devreye al ister mcuya gönder röleyi mcu devreye alsın. Voltaj okumasınıda röleden sonra düşündüğüm için ters gerilim sıkıntısı olmuyordu...Yalnız çekilecek akım düşünülünce böyle bir koruma mosfet sayısını da artıracak, Röle ile mi yapmalı bilemedim. Kullanan akıllı olsun ters bağlamasın abi, bu daha iyi çözüm olabilir, hem daha ucuz.
Ona baktım. 1V altında sorun çıkmaya başlıyor. 1V a kadar sorun yok...Pardon yazmamışım. Minimum voltaj girişini kısıtlıyor. Düşük voltajda maksimum akımı kısıtlıyor.