Havya Tavsiyesi

Bir önemli nokta daha...
Küçük malzemelerin yoğun olduğu bölgede çalışılacaksa önceden o bölgenin resminin çekilmesi, oluşacak hataların önlenmesi için uygun olur.
 
Ben bu gibi ısıdan etkilenmesini istemediğim komponentlerin olduğu alanları yanmaz bant ile yalıtıp ondan sonra ısı uyguluyorum.Pertinaks ta fazla ısıdan kabarıp sorun yaratabiliyor. Bazen lehimler hemen erimiyor bu sefer de kalem havya ile üzerinden geçip flux uygulayıp ısı ile söküyorum. Tabi bu uygulamalar tecrübeler farklı yöntemler ve el melakeleriyle değişimler gösterir
 
Plastik soketler, elko kapasiteleri koruma altına almak için bant veya metal plakalar kullanılabilir.
Pertinaksin kabarmaması için alıştırılarak (kademe kademe) sıcak hava verilir veya tabancanın sıcaklık ayarı düşürülebilir.
El ayarı da (tecrübe gerekli) önemli...
 
  • Beğen
Reactions: umk
Merhabalar SMD direnç ya da kondansatör sökerken sıcak hava kullanıyorum bir süredir cımbız havya araştırıyorum kullanan ve fikri olanlar var mı jbc nın cımbız havasını kullanan bir tanıdığım var ama fiyat yüksek yihua vs marka havya kullanan var mı ? Quick 202d var elimde bu havya nın 1312 modelin de cımbız havya acaba sadece prob alarak çözüm üretebilir miyim bir çok satıcıyı aradım ama kapsamlı bir açıklama yapamadıkar

Çeşitli uçların bulunabilirliği önemli bence. Ucuz markalarla pahalılar arasındaki en kritik fark bu. JBC, Weller, Ersa gibi markalarda her alet için derya deniz uç çeşidi var. Tam yapman gereken işe göre bir ucu mutlaka buluyorsun. Ve bundan 10 sene sonra da buluyorsun. Ama Yihua alırsan, o marka seneye piyasadan kalkabiliyor ve aldığın cımbız randımanlı çalışsa bile artık uç bulamıyorsun.
 
Bende JBC marka havya alma arefesindeyim fakat elektronik kart tamiri için 40W mı 130W olan modelini mi önerirsiniz ?
 
Bende JBC marka havya alma arefesindeyim fakat elektronik kart tamiri için 40W mı 130W olan modelini mi önerirsiniz ?

Eğer çok katmanlı olan veya geniş bakır yüzeyleri olan PCB'ler ile çalışacaksan o 40W lık havya yetersiz kalacaktır. Mesela bilgisayar anakartları, grafik kartları, MOSFET'lerin gövdelerinden doğrudan PCB'ye lehimli olduğu kartlar, UPS kartları böyledir.
 
Şuana kadar iki tane bulaşık makinesi kartı,elektrik süpürgesi kartı,bi kaç tane teybede bluetooth modül takmışlığım var.Elimde nakama nk-2000 modeli bir havya mevcut ama yaklaşık 10 yıllık ve yeni uç bulamadığım için çok da işlevsel değil şuanlık.

Tamamıyla hobi amaçlı olarak takılıyorum ama tabi ileriye yönelikde olması açısından 130w lık model daha uygun olucak sanırım.
 
@ay_erdi foruma hoş geldin.

Bende hobi olarak bu işlerlerle uğraşan biri olarak, bir yıla yakındır aşağıdaki JBC'yi kullanıyorum.

İmkan dahilindeyse kesinlikle 130 W almanı tavsiye ederim. Çünkü konu hobi olduğunda, geniş kapsamlı PCB türlerinden bahsediyor oluyoruz. Kendini küçücük kondansatörü söktünden bir sonraki kullanımda devasa MOSFET belki de soğutucuları sökmeye çalışırken bulacaksın.

Şu an fırsatım olsa bunların bir de 4 çıkışlı (DME-2A) istasyonları var. Bendekini farkını ödeyip onunla takas ederim. 4 çıkış ile cımbız, lehim emme vb diğer tutamaçları da tek bir cihaza ekleyebiliyorsun. Zamanla bunlar da tamamlanıp tam bir set haline getirilebilir.


 
Sercan Bey Merhabalar;

Öncelikle hoşbuldum.

Valla gönül isterki sizinde bahsettiğiniz gibi tam takım bir set alabilelim ama,kur farkından dolayı ürünlere sadece bakabiliyoruz gibi bir şey artık :) Cımbız havya,sıcak hava ve hatta pcb kartlar için pre heater sistemlerini incelemiştim.JBC bu konuda bencede lider.

Öğrencilik yıllarında Wellerin 40W lık turuncu saplı modelini kullanıyodum,JBC nin ürün tanıtım videosuna denk gelince ,dedim abi biz havya kullanmamışız O gündür bu gündür gönlümde yatıyor.

130W olan model ile yolumuza devam edeceğiz gözüküyor nasipse .

Uzun zamandır elimde arızalı olan bi asus modemim var.Ameliyata onunla devam ederiz inş :)
 
Bende JBC marka havya alma arefesindeyim fakat elektronik kart tamiri için 40W mı 130W olan modelini mi önerirsiniz ?
40W ve 130W model aynı gövdeyi kullanıyor olması lazım. 40W alırsanız ileride 130W sap alıp ikisine de sahip olabiliyorsunuz. Hatta iki sapı aynı anda takabilmek için aparatlar da var. Standdan hangisini kaldırırsanız o aktif oluyor.
 
Hatta iki sapı aynı anda takabilmek için aparatlar da var. Standdan hangisini kaldırırsanız o aktif oluyor.

Bu aparat haricen mi satılıyor? Benim mekanik olarak anahtarlamak gibi bir düşüncem vardı.

--

Aşağıda markanın modüler bütün ürünlerini görmek mümkün.

Bu tutamaçları filan incelediğim zaman bana T245, MA120 (cımbız uç) ve C560 (lehim emme) uçları yeterli. Aslında 4 soketli cihazı bu sebeple istiyordum. Tabi bir de lehim emme için ayrı bir vakum cihazı almak gerekiyor. En pahalı olan kısmı bu lehim emme işi. Yoksa ısıtma sistemi hepsinde aynı soket üzerinden yapılıyor.

Lehim emme işindne vazgeçtiğim zaman karşıma erişilebilir bir fiyat çıkıyor. Bu fiyatı daha da aşağı çekmek için tutmaçları bir komutatör gibi mekanik anahtar ile değiştiren bir sistem kurabilirsem tek kontrol cihazı ile cımbız ya da diğer tutmaçlar arasında geçiş sağlanabilir.


modular-line-map_04.png
 
40w ve 130w gövde olarak aynı gövdeye sahip tamamen.

Tek fark ünite içindeki trafonun max.beslediği güç.

40W lık değilde ,130W lık gövdeyi alırsak 40wlık olan T210 tutma sapınıda çalıştırabilirsiniz.

Ama 40W lık olan modeli alıpda 130W lık olan T245 tutma sapını takarsak çalışsa bile yeterli ve verimli bi ısıtma işlemi gerçekleşmez sanırım.Çünkü T210 ve T245 saplar arasında bariz şekilde incelik var.
 
40w ve 130w gövde olarak aynı gövdeye sahip tamamen.

Tek fark ünite içindeki trafonun max.beslediği güç.

40W lık değilde ,130W lık gövdeyi alırsak 40wlık olan T210 tutma sapınıda çalıştırabilirsiniz.

Ama 40W lık olan modeli alıpda 130W lık olan T245 tutma sapını takarsak çalışsa bile yeterli ve verimli bi ısıtma işlemi gerçekleşmez sanırım.Çünkü T210 ve T245 saplar arasında bariz şekilde incelik var.
Burada havyanın gücünü belirleyen nedir. Havya sapı mı veya ucu mu yoksa içindeki trafonun sağladığı watt miktarı mı.

 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,820
Mesajlar
99,330
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top