kapasitif yük için örnek

DonKişot

Üye
Katılım
12 Ağustos 2019
Mesajlar
83
Şehir şebekesine takılan yük çeşitlerinden resistif ve endüktif yükleri anlıyorum.
Ama kapasitif nitelikte olan bir yük için aklıma bir örnek gelmiyor.
Her zaman kapasitif davranan yükler var mıdır?
 
Benim aklıma bir kaç şey geliyor ama Tam olarak konunun uzmanı olmadığım için tam bir şey söylemek istemiyorum Fakat ;

Şebekeye bağlanan cihazın Fazı incelendiğinde eğer akım gerilimden 90 derece ileride ise oraya bağlanan cihaz kapasitif yüktür. illa 90 derece olmasınada gerek yok 60 olur 10 derece olur. çünkü şöyle de bir şey düşündüm. yardımcı sargılı monofaze bir elektrik motoruna kondansatör ile yol veriliyor. ee bu sefer motor şebekeye bağlandığın'da hem endüktif hem de kapasitif bir yük oluşuyor. ( tabi motor devri aldıktan sonra merkez kaç anahtarı yardımcı sargı ve kondansatörü devreden cıkarıyor yani kondansatörün şebekeye bağlanma süresi bir kaç saniye).
burada akım gerilimden tam 90 derece ileride olamayabilir. Bunun nedeni endüktif yükün de işin icine girmesinden dolayı. birbirlerini yok etmeye calışacaklardır.

Zaten kompanzasyon işlemide tam olarak bunu yapar endüktif yükün yarattığı faz kaymasını kondansatör ile dengelemeye calışırlar ki. istenmeyen veya harcanmayan boşa şebekeden çekilen gücü en aza indirsin. burada da açıyı 1 e yaklaştırmaya calışırlar. yani gerilim ile akım arasındaki farkı en aza indirmeye calışırlar.

Yine de uzman birinin yorum yapması daha iyi olur.
 
En temel kapasitif yük kondansatördür.

Bu dökümanda diğer kapasitif yüklerden; Ups, yeraltı kablosu, Led aydınlatmadan bahsedilmiş:


Ayrıca enerji iletim hatları çok uzun olduğundan birer kapasite gibi davranırlar. Bu sebeple enerji kesilse bile yüksek gerilimli hatlarda enerji kalır ve çarpılma riskine karşı topraklanmak zorundadır. Ayrıca Enerji iletim hatları omik direnç ve endüktif yük içerirler.

Senkron makinalarda; omik, endüktif ve kapasitif çalışabilirler. Halbuki yalnızca bobinden oluşmuşlardır. Omik, endüktif ve kapasitif çalışma durumu uyartım akımı ile belirlenir. Üretim tesislerinde yer alan generatörler birer senkron makinadır. Yükü karşılamak için kapasitif durumda çalışabilirler. Senkron motorlarda kapsitif durumda çalıştırılarak kompanzasyon sistemlerinde kullanılabilirler.

 
Lineer olmayan yüklerin (doğrultucular, anahtarlamalı güç kaynakları, kıyıcılar vs) kapasitif davranabildiğini biliyordum, ama lineer endüktif yük olduğunu düşündüğüm senkron motorların kapasitif davranması beni şaşırttı doğrusu.
 
Birde kompanzasyon ile ilgili doküman çok açıklayıcı. Merkezi olarak yapılan kompanzasyonda, elektrik şirketinin reaktif cezasından kurtuluyorsun ve şebekedeki kayıpları engelliyorsun, ama fabrika içi tesisatta reaktif akımlar akmaya devam ediyor ve bu sefer fabrika kendi içinde büyük kayıplar yaşıyor. En idealinin, her yüke ayrı ayrı kompanzasyon yapılması olduğu belirtiliyor.

Faydalı linkler için teşekkürler!
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,891
Mesajlar
100,571
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top