Soğutucu lazım

tahir kemal

Aktif Üye
2SC5200 güç transitörü ile güç kaynağı yapacağım. devrede 4 adet var bunları bağlamak için uygun ebatta soğutucu bulamıyorum ne yapmak lazım ??

Foruma sormayı düşünüyordum, bu bir vesile olabilir ve eğer olumlu cevap gelirse, sizin de işinize yarayabilir.

Soru:
Elektronikte kullanılan soğutucuların alüminyumları özel midir yoksa sıradan alüminyumlar mıdır?

Başka bir soru ile bunu biraz daha somutlaştırayım: Alüminyum doğramacıların artırdığı parça alüminyumlardan soğutucu olarak yararlanabilir miyiz?

Alüminyum bakımından hiç bir farkları yok. Her alüminyum kullanılabilir. Ancak tavsiye edilen yaprak lı alüminyumlardır. Isı homojen dağılır, fan bağlandığında yaraprak aralarındaki boşluktan hava akarak daha hızlı soğuma sağlanır.

Lafı açılmışken @taydin abi soğutucumu geri ver. Piyasada soğutucu bulunmaz olmuş. :katil1:

Ufak güçte bir şeyse herhangi bir alüminyum parça iş görür ancak yüksek güçlü bir Transitörü soğutmak için yaprak desenine sahip özel alüminyum gerekli. Isının yapraklar aracılığı ile daha hızlı tahliye olması için.
Seri haberleşme - paralel haberleşme gibi

Buraya emojileri nasıl koyuyorsunuz? Benim koyduğum emoji yok sayılıyor, otomatik siliniyor.

Alüminyum bakımından hiç bir farkları yok. Her alüminyum kullanılabilir. Ancak tavsiye edilen yaprak lı alüminyumlardır. Isı homojen dağılır, fan bağlandığında yaraprak aralarındaki boşluktan hava akarak daha hızlı soğuma sağlanır.

Lafı açılmışken @taydin abi soğutucumu geri ver. Piyasada soğutucu bulunmaz olmuş. :katil1:
Ben soğutucu bulamayınca eski tamir ettiğim projektörlerden arta kalan soğutuculu kısımları kesip parçaladım yerine göre kullandım.sırada philips in 250w projektörü var girişinde yüksek gerilime karşı koruyan devresi yanmış direkleyip çalıştırmıştım.onun kutusu daha kalın aliminyum yakında sıra ona gelir :katil1:

2SC5200 güç transitörü ile güç kaynağı yapacağım. devrede 4 adet var bunları bağlamak için uygun ebatta soğutucu bulamıyorum ne yapmak lazım ??
İstenen boyutta kesip satan (hazır ölçülerde de mevcut) yerler var. Online satış platformlarında bulabilirsiniz. Yalnız üzerlerinde delik olmadığından onu da açmanız (gerekirse kılavuz çekmeniz) lazım.

Foruma sormayı düşünüyordum, bu bir vesile olabilir ve eğer olumlu cevap gelirse, sizin de işinize yarayabilir.

Soru:
Elektronikte kullanılan soğutucuların alüminyumları özel midir yoksa sıradan alüminyumlar mıdır?

Başka bir soru ile bunu biraz daha somutlaştırayım: Alüminyum doğramacıların artırdığı parça alüminyumlardan soğutucu olarak yararlanabilir miyiz?
Evet kullanabilirsiniz. Soğutmak istediğiniz ekipmanın dışarı yaydığı ısı miktarına bağlı olarak boyutlarını seçmeniz gerekli.

Buraya emojileri nasıl koyuyorsunuz? Benim koyduğum emoji yok sayılıyor, otomatik siliniyor.
Telefondaki emojiler forumda çalışmıyor maalesef. Cevap yazarken aşağıda resimde işaretlediğim dikey üç nokta ve emoji ifadesine tıklarsan ekleyebileceğin emojileri görebilirsin.
Screenshot_20250615_233457_Chrome.jpg

Yada kısa yollarını aklında tutarsan hızlıca ekleyebilirsin. Mesala :katil2: için : katil1 (iki nokta ve katil1'i birleşik yaz)

O zaman konuyu biraz daha boyutlandırmak için bir soru daha yönelteyim.

Soğutucu tercihinizde şunlardan hangisi belirleyici oluyor? :
  • Hesap-kitap yapıp öyle belirliyorum. (Lütfen formülünüzü belirtiniz!)
  • Göz kararı, uygun büyüklükte soğutucu seçiyorum.
  • Öğrendiğim pratik bir yöntem var, ona göre seçim yapıyorum. (Lütfen yönteminizi belirtiniz!)

Bu arada, herkes termal macun kullanıyor mu?

Ben araya girdim ama rol çalıp konu sahibi arkadaşın sorusunu karambole getirmiş gibi de olmayayım. Piyasadan @tahir kemal arkadaşımıza ürün önerebilecek varsa, buyursun...

Yaptığınız hesaba göre mi yoksa göz kararı mı seçeceksiniz bilmiyorum, aşağıdaki ürün tek bir transistör için yetersiz mi görünüyor? (50x38x20 mm)

Her şeyde olduğu gibi illaki bunda da bir matematik hesabı vardır. Ama ben şimdiye kadar hiç hesap yapmadım. Devreyi yapacak kadar bilgi varsa aşağı yukarı ne kadar ısınabileceğini de kestirirsin. Ayrıca gereğinden büyük bir soğutucununda yer kaplamaktan başka bir işe yaramayacağı yanlış hatırlamıyorsam forumda konuşulmuştu. Yani ne kadar büyük soğutucu takarsan o kadar iyi soğutmuş olmuyorsun.

O zaman konuyu biraz daha boyutlandırmak için bir soru daha yönelteyim.

Soğutucu tercihinizde şunlardan hangisi belirleyici oluyor? :
  • Hesap-kitap yapıp öyle belirliyorum. (Lütfen formülünüzü belirtiniz!)
  • Göz kararı, uygun büyüklükte soğutucu seçiyorum.
  • Öğrendiğim pratik bir yöntem var, ona göre seçim yapıyorum. (Lütfen yönteminizi belirtiniz!)

Bu arada, herkes termal macun kullanıyor mu?

Ben araya girdim ama rol çalıp konu sahibi arkadaşın sorusunu karambole getirmiş gibi de olmayayım. Piyasadan @tahir kemal arkadaşımıza ürün önerebilecek varsa, buyursun...

Yaptığınız hesaba göre mi yoksa göz kararı mı seçeceksiniz bilmiyorum, aşağıdaki ürün tek bir transistör için yetersiz mi görünüyor? (50x38x20 mm)

Göz kararı seçim yapıyorum, daha önce kullandığım soğutucular da ne seçmem konusunda az çok fikir veriyor. Soğutma işleminin en zor olduğu durum doğal taşınımla yani fan desteği olmaksızın soğutmaktır. Hesabı var ancak çok basit hesaplar değil. Isınan cismi soğutucunun hangi noktasına yerleştirdiğiniz bile soğutma performansını etkiler.

Çok az miktarda termal macun kullanıyorum. Bazen soğutucu yüzeyini zımpara ile (büyük numaralı) parlatırım. Bu işlem temas direncini de bir miktar azaltır iyi temas sağlar. Hatta dikkat ettiyseniz bazı yüksek güçlü güç elektroniği ekipmanlarında soğutucuya bağlanacak yüzey iyi şekilde parlatılmıştır. Kullandığınız termal macunda bu yüzeyle soğutucu arasında boşlukları dolduracak bir köprü olmalı. Çok fazla olursa işler tersine dönebilir.

Son düzenleme:
Soğutucu seçimi ile ilgili şu konu faydalı olacaktır. Konu ısı transferi ve alüminyum yüzey alanı ile ilgi ve alakalı.

Bu konuya @Endorfin35+ de detaylı anlatımıyla değinmişti. Teşekkür ederiz.

Aşağıdaki linkteki bilgilerde faydalı olacaktır.

valla hesap kitap bende yapmadım şemada yerine göre plana projeye göre yerleştirecez artık eski bilgisayar power suplly den söktüğüm soğutucular vardı bulamazsak piyasada istediğimiz gibi artık elde ne var onu kullanacaz
ilerleyen zamanlarda malzeme kutusundan resimini çeker paylaşırım birde genelde anfilerde soğutuculara termal macun sürerim...

Soğutma gerektiren yarıiletkenlerin termal karakteristikleri datasheet'lerinde veriliyor. Eğer kullanılan soğutucunun termal karakteristiği de belli ise, yukarıdaki hesaplama yöntemleri ile soğutucunun uygun olup olmadığı belirlenebilir. Ama karakterize edilmiş soğutucuyu bırak, ne idüğü belirsiz soğutucuyu bile uygun fiyata almak artık pek mümkün değil.

Aluminyum doğrama satan yerlerde bazan soğutucu profilli malzeme bulunabiliyor. Eğer satıcı kesmeye de razı ise, buralardan tedarik edilebilir. Hesabını yapmak mümkün değilse, olabildiğince boyutu abartmak lazım :)

Bu arada ayrı bir konuda, var olan bir soğutucunun termal karakteristiğini belirleyelim :tamam2:

Soruyu yönelten kişi olarak ben de kendi eğilimimi belirteyim...

Tembel tarafım şöyle diyor:
* Basit ve riski az devreler için göz kararı kullan.
* Ciddi ve/veya riskli devreler için: Keşke konunun teorisine hâkim birileri karmaşık formülleri basite indirgeyerek yaklaşık da olsa sonuç veren bir hesap yöntemi üretmiş olsa ve biz de kullansak.

Bu işe ciddiyetle yaklaşmamı söyleyen tarafım da şöyle diyor:
Formüller göz korkutucu görünse de, bir ara cesaretini topla ve fırsatını yaratıp bu konunun özünü kavra; hatırlatıcı notlar da alarak, gerektikçe kullan. Karmaşık görünen her şeyin basite indirgenebilirlik şansı olmayabiliyor, bu konu da onlardan biri gibi.

Galiba, devrenin ve soğutulacak bileşenin özelliklerine göre her iki tarafıma da kulak vereceğim.

Malzeme temini açısından da... Alüminyum doğramacılar çoğu zaman artık parçaları para bile istemeden verebiliyor. Onları mini daire testere gibi aletlerle gerektiği gibi kesip şekillendirerek kullanmak bir çözüm olabilir.
(Bu tür aletlerin tehlikesine DİKKAT !.. Gerekli güvenlik önlemlerini almadan böyle işlere kalkışmayınız!)

Bu alüminyum parçaların formüller için gerekli parametresini de, deneysel yolla ve tersten giderek belirleyebilirmişiz gibi geliyor bana. Yani, orta derecede ısınan bir bileşeni, hem soğutuculu hem soğutucusuz olarak denemeye tabi tutup, aradaki farktan sonuç çıkarmak gibi bir şeyi kastediyorum.

Düzeltme (17.6.2025 - 11:56) : Yazım hatası (konun -> konunun)

Son düzenleme:
Soğutma gerektiren yarıiletkenlerin termal karakteristikleri datasheet'lerinde veriliyor. Eğer kullanılan soğutucunun termal karakteristiği de belli ise, yukarıdaki hesaplama yöntemleri ile soğutucunun uygun olup olmadığı belirlenebilir. Ama karakterize edilmiş soğutucuyu bırak, ne idüğü belirsiz soğutucuyu bile uygun fiyata almak artık pek mümkün değil.

Aluminyum doğrama satan yerlerde bazan soğutucu profilli malzeme bulunabiliyor. Eğer satıcı kesmeye de razı ise, buralardan tedarik edilebilir. Hesabını yapmak mümkün değilse, olabildiğince boyutu abartmak lazım :)

Bu arada ayrı bir konuda, var olan bir soğutucunun termal karakteristiğini belirleyelim :tamam2:
İnternet üzerinde hazır boylarda (soğutucu profilli alüminyum) satılıyor. Söylediğiniz gibi sığdığı kadar büyüğünü kullanmak en iyisi. Bir de uygun yere montaj. Aksi takdirde verimli kullanmak mümkün olmayacaktır.

İnternet üzerinden satılan soğutucular genellikle tüm devreyi yapabileceğin malzeme fiyatlarından daha pahallı.TO 220-247 soğutucular için 35 tl ödediğimi biliyorum.

Forum istatistikleri

Konular
7,854
Üyeler
3,158
Son üye
SenCan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back