tahir kemal
Aktif Üye
2SC5200 güç transitörü ile güç kaynağı yapacağım. devrede 4 adet var bunları bağlamak için uygun ebatta soğutucu bulamıyorum ne yapmak lazım ??
Ben soğutucu bulamayınca eski tamir ettiğim projektörlerden arta kalan soğutuculu kısımları kesip parçaladım yerine göre kullandım.sırada philips in 250w projektörü var girişinde yüksek gerilime karşı koruyan devresi yanmış direkleyip çalıştırmıştım.onun kutusu daha kalın aliminyum yakında sıra ona gelirAlüminyum bakımından hiç bir farkları yok. Her alüminyum kullanılabilir. Ancak tavsiye edilen yaprak lı alüminyumlardır. Isı homojen dağılır, fan bağlandığında yaraprak aralarındaki boşluktan hava akarak daha hızlı soğuma sağlanır.
Lafı açılmışken @taydin abi soğutucumu geri ver. Piyasada soğutucu bulunmaz olmuş.![]()
İstenen boyutta kesip satan (hazır ölçülerde de mevcut) yerler var. Online satış platformlarında bulabilirsiniz. Yalnız üzerlerinde delik olmadığından onu da açmanız (gerekirse kılavuz çekmeniz) lazım.2SC5200 güç transitörü ile güç kaynağı yapacağım. devrede 4 adet var bunları bağlamak için uygun ebatta soğutucu bulamıyorum ne yapmak lazım ??
Evet kullanabilirsiniz. Soğutmak istediğiniz ekipmanın dışarı yaydığı ısı miktarına bağlı olarak boyutlarını seçmeniz gerekli.Foruma sormayı düşünüyordum, bu bir vesile olabilir ve eğer olumlu cevap gelirse, sizin de işinize yarayabilir.
Soru:
Elektronikte kullanılan soğutucuların alüminyumları özel midir yoksa sıradan alüminyumlar mıdır?
Başka bir soru ile bunu biraz daha somutlaştırayım: Alüminyum doğramacıların artırdığı parça alüminyumlardan soğutucu olarak yararlanabilir miyiz?
Telefondaki emojiler forumda çalışmıyor maalesef. Cevap yazarken aşağıda resimde işaretlediğim dikey üç nokta ve emoji ifadesine tıklarsan ekleyebileceğin emojileri görebilirsin.Buraya emojileri nasıl koyuyorsunuz? Benim koyduğum emoji yok sayılıyor, otomatik siliniyor.
2SC5200 güç transitörü ile güç kaynağı yapacağım. devrede 4 adet var bunları bağlamak için uygun ebatta soğutucu bulamıyorum ne yapmak lazım ??
Göz kararı seçim yapıyorum, daha önce kullandığım soğutucular da ne seçmem konusunda az çok fikir veriyor. Soğutma işleminin en zor olduğu durum doğal taşınımla yani fan desteği olmaksızın soğutmaktır. Hesabı var ancak çok basit hesaplar değil. Isınan cismi soğutucunun hangi noktasına yerleştirdiğiniz bile soğutma performansını etkiler.O zaman konuyu biraz daha boyutlandırmak için bir soru daha yönelteyim.
Soğutucu tercihinizde şunlardan hangisi belirleyici oluyor? :
- Hesap-kitap yapıp öyle belirliyorum. (Lütfen formülünüzü belirtiniz!)
- Göz kararı, uygun büyüklükte soğutucu seçiyorum.
- Öğrendiğim pratik bir yöntem var, ona göre seçim yapıyorum. (Lütfen yönteminizi belirtiniz!)
Bu arada, herkes termal macun kullanıyor mu?
Ben araya girdim ama rol çalıp konu sahibi arkadaşın sorusunu karambole getirmiş gibi de olmayayım. Piyasadan @tahir kemal arkadaşımıza ürün önerebilecek varsa, buyursun...
Yaptığınız hesaba göre mi yoksa göz kararı mı seçeceksiniz bilmiyorum, aşağıdaki ürün tek bir transistör için yetersiz mi görünüyor? (50x38x20 mm)
![]()
10ASY Alüminyum Soğutucu - 50mm Uygun Fiyatıyla Satın Al - Direnc.net®
10ASY Alüminyum Soğutucu - 50mm ürününü uygun fiyatı, hızlı kargo seçeneği ile Soğutucular kategorisinden online olarak Türkiye'nin en büyük elektronik komponent satış sitesi Direnc.net® 'ten hemen satın alabilirsiniz.www.direnc.net
İnternet üzerinde hazır boylarda (soğutucu profilli alüminyum) satılıyor. Söylediğiniz gibi sığdığı kadar büyüğünü kullanmak en iyisi. Bir de uygun yere montaj. Aksi takdirde verimli kullanmak mümkün olmayacaktır.Soğutma gerektiren yarıiletkenlerin termal karakteristikleri datasheet'lerinde veriliyor. Eğer kullanılan soğutucunun termal karakteristiği de belli ise, yukarıdaki hesaplama yöntemleri ile soğutucunun uygun olup olmadığı belirlenebilir. Ama karakterize edilmiş soğutucuyu bırak, ne idüğü belirsiz soğutucuyu bile uygun fiyata almak artık pek mümkün değil.
Aluminyum doğrama satan yerlerde bazan soğutucu profilli malzeme bulunabiliyor. Eğer satıcı kesmeye de razı ise, buralardan tedarik edilebilir. Hesabını yapmak mümkün değilse, olabildiğince boyutu abartmak lazım
Bu arada ayrı bir konuda, var olan bir soğutucunun termal karakteristiğini belirleyelim![]()