0 - 30V, 5A Demonte Güç Kaynağı Tasarımı

Yukarıdaki devre için bu gün biraz malzeme aldım. Bunlardan önemli olan 2 tanesi kondansatör ve röle.
10000uF 63v low esr olduğunu düşündüğüm bir kondansatör aldım.

20210223_124614.jpg20210223_124555.jpg20210223_124537.jpg

12V 16A tek kontak röle. Maalesef 20A bulamadım. Ama kontaklara bakınca iş görür gibi geliyor.

20210223_124520.jpg20210223_124504.jpg20210223_124443.jpg

Keşke Trafodaki fan için 12v 1A sardırdığım kısmı 2A sardırsaydım. Bu kadar elemana 1A yetmeyecek.

20210223_124414.jpg
 
Devreki arduino yeri usb'den doalyı ters olmuş gibi.
Abi arduino tak çıkar olacağı için önemsemedim. Bacak bağlantıları nasıl daha rahat çiziliyor ise o şekilde ekledim. Zaten arduino ya devre üzerinde kod atmaya çalışınca genelde sorun çıkarıyor. O yüzden sök-yükle-geri tak mantığı daha iyi.
 
Yeni aldığım malzemelere göre modifiye ettim. 3 tane voltaj regülatörü koydum. Fan 7812, Arduino beslemesi 7809 ve LCD ekran için 7805.
Büyük ihtimalle fanı kısmını kullanmayacağım. Fan için ayrı bir trafo kullanacağım. Çünkü 12v 1A Bütün devreye yetmeyecek.
DRC hatalarına ve yakın yollara aldırmayın. Photoshopta hallettim onları.
Yarın baskı devresini çıkarıp lehimlemeye başlayacağım kısmet olursa.

röle.png
 
Terminal bağlantı soketlerini kontrol etmekte fayda var. 3.5mm olan var 5mm olan var.

Diyordum fakat sen terminal değil header yapmışsın. Pek sağlıklı olmaz. Ya terminal yap ya da direk kablo lehimle..

Roleyi optosuz sürmek sakat iş. Aynen şu aşağıdakinden yapaydın. 14 TL bu şekilde..
8471 eklentisine bak
O zaman seni @taydin abi ile tartışmaya davet ediyorum. Çünkü kendisi optoya gerek yok dedi.
Bana da mantıklı geldi. Çünkü rölede de optodaki gibi iki kontrol arasında herhangi bir bağlantı yok.
 
Opto bencede gerekebilir.

Test için arduino ile röle çektirip bıraktırabilirsin.

Sorun güç devresi ile kontrol devresinin izole olması değil sorun röle bobininin oluşturduğu indüksiyon. Başka platformlarda bu tür işlemcili projelerde bobinin oluşturduğu sorunlar üzerine çok yazı okudum.

Ama @taydin ile tartışmaya girecek kadar yürek yemedim. :cheeky5:
 
Opto bencede gerekebilir.

Test için arduino ile röle çektirip bıraktırabilirsin.

Sorun güç devresi ile kontrol devresinin izole olması değil sorun röle bobininin oluşturduğu indüksiyon. Başka platformlarda bu tür işlemcili projelerde bobinin oluşturduğu sorunlar üzerine çok yazı okudum.

Ama @taydin ile tartışmaya girecek kadar yürek yemedim. :cheeky5:
O kadar korkma yahu. Benim tartışıp nadiren haklı çıktığım konular oldu. :D
 
Tartışın yav :) Belki hep beraber yeni birşey öğreniriz.

Optokuplörün burada pek bir faydasını göremiyorum ben. Piyasada satılan Arduino röle kartlarında optokuplör konuyor evet, ama bence orada amaç röle kartının başına birşey gelirse Arduino'nun da yanmasını engellemek.

Rölenin Devreye girip çıkmasına bağlı Vcc silkelenmesini engellemek için de ya röle için ayrı bir sekonder sargısı kullanılır, yada işlemciyi besleyen kaynağa bolca bypass kapasitörü konur.
 
Şimdi benim akım ölçeri de dahil etmem gerekiyor ama bu devrenin çıkışından mı okusam, yoksa ayarlı güç kaynağı devresini çıkışından mı okusam bilemedim. Siz ne dersiniz?
 
Vaktiyle ticari bir pano yapmıştım reklamcı için. Bir motor brandayı sarıyor, bir motor salıyor. Şu yolda gördüklerinizden. O zamanda böyle step motorlar, sürücüler filan piyasada yok. Varsa da biz bilmiyoruz. Nasıl yaptım bilmiyorum ama o yaşta babamla birlikte pıd kontrollü, dc motorlu, encoderli filan bir sistemle cihazı yapmayı başardım. Kutulu, infrared kumandalı, menülü filan. Türkiye’de beker pcb denilen bir yere profosyonel pcb yaptırmıştım. O zamanlar pcbway filan yok. Mis gibi tertemiz yeşil vialı filan çift katman katman kart.

Kutuladık, lehimledik filan derken toplam 6 tane yaptık. Ürünün biri ırak’a gitti. 1 ay sonra arıza olduğu söylendi. Cihaz kendi kendine tam dönme zamanı geldiğinde role atarken duruyormuş.

Neyse bozuk olan cihaz geldi. Yok role bozuktur, yok kontaklar yapışıyordur filan derken çözemedik. Uzman değiliz tabi. Forumlardan baka baka yaptım koca cihazı. Yine o zamanlarda forumdan bi abi karaköyde elektronikçiymiş. Receiver tamircisi. Getir bir bakalım dedi. BreadBoarda’da kurduğum devreyi poşete attığım gibi yanına gittim. Çocuğum tabi....

Devreye baktı şöyle. Opto koyman lazım dedi. Ee transistör(bc542) var ama desem de yine de koyman lazım dedi. Roleyi yerleştirdiğin yer bile etkiler yoksa dedi. Ki zaten elemanları göz kararı yerleştirmiştim. Bilmiyoruz tabi o zamanlar.

Üstüne bir de rolenin bobinini beslediğim 5v için ayrı bir 7805 eklememi söyledi. Neyse dediğini yaptım. Breadboard çalışınca tekrar pcb yaptım. Sonra tekrar rica minnet pcb yaptırdık. Pcb için tekrar kalıp parası filan gerekti. Neyse bi şekilde hepsini halledip cihazları güncelledik. Gerçektende sorunsuz uzun süre çalıştı bizim cihazlar.

Sonra hangi devre elime geçse bakıyorum. Gerçekten belki gereksiz gözüken yerlere bile opto koyduklarını hep farkettim. Belki bu cihaz senin elinin altında. Aç kapa yaparsın geçer sorun değil. Ama dışarı satılan, sonradan ulaşılamayacak bir ürünse fazla fazla koymakta bence fayda var.

Bu arada o pano için çin’den motor almıştım. O zamanlar böyle alibaba filan yok. SGMADA diye çinli bir firmadan mail ile iş yerindeki bi abinin ingilizce yazışmalarıyla getirtmiştim. Bildiğiniz ithalat prosedörüyle gelmişti. Şimdi aliexprestrn şikayetçi olur olduk.

Bazen zorunda kalmak insanın sınırlarını gerçekten zorluyor. O zamanlar o paraya çok ihtiyacım vardı. Sabah 5’e kadar bu işlerle uğraşıp, 07:13 kadar uyuyup sonra işe gidiyordum. Hey gidi günler. Çocuk yaşımızda ne işler yapmışız...
Bunu bir yapayım abi. Zaten opto ve triyak'lı bir devre daha yapacağım. Şimdi bunu yapıp senin dediğin sorunu görmezsem kalıcı olmaz bende.
"Bir musibet bin nasihattan iyidir." deyip musibetten yana kullanıyorum tercihimi :katil2:
 
Ya kafama bir şey takıldı. Ben bu BC548 lerin bağlantı yönünü araştırırken ikilemde kaldım.
Elektrik akımı + kutuptan - kutuba doğru akıyor, Elektronların akışı ise - kutuptan + kutuba doğru akıyor.
Bu elektron dediği volt değil dimi? Dolayısıyla benim akım yönünü takip etmem gerekiyor.
Mevcut duruma göre LM7812'nin +çıkışını rölenin bir bobinine bağlayacağım, diğer bobin ucundan BC548'in Kollektör bacağına gideceğim ve Emiterden çıkıp LM7812'nin GND bacağına bağlayacağım.

elkakim1.png


akım yönü.png
 
@taydin abi röleye 32vac giriyorum, röleyi çektirdiğim zaman yapıştığı bacağa 32vac vermesi gerekirken 4vac okuyorum. Bacaklar birbirine yapışınca 50 Ohm direç gösteriyor multimetre.

röle.PNG
 
Haydaa o nasıl olur yav? Ölçüm doğru olduğundan emin misin?
 
Evet abi eminim ya. Röleyi çektirince bir anlık ark yapıyor ve diğer bacağa yapışıyor ama voltaj akmıyor. Çok değişik bir durum.
 
Sadece bir rölenin çektiğinden emin ol öncelikle. Belki de hepsi çekik ve trafo ruhunu teslim etmek üzere.
 
Sadece bir rölenin çektiğinden emin ol öncelikle. Belki de hepsi çekik ve trafo ruhunu teslim etmek üzere.
Diğer sargıları bağlamadım ki. Sadece gnd ve 32 sargıları ile test yapıyorum.
 
Yani röle çekik ve köprü diyot uçlarında sadece 4 VAC mi var?

O zaman öncelikle röle çekili iken bobininin uçlarında 12 V olduğundan emin ol. Belki de röle bobini yeterince akım alamadığı için kontaktlar bitişemiyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Mesajlar
118,747
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top