2x24V Simetrik Güç Kaynağı Projesi + Kısa devre koruması

Trafo için hatfon'un birkaç dükkan ilerisinde POLAT trafo var ona bakabilirsin.Hesaplı trafo için hurdacıları dolaşırsan çok ucuza bulabilirsin.

Eee naparsın. Kiminin trafosu bile yok, kiminin parfümü pahalı. Hayat böyle. Napacan. :katil2:
Şu espirime kimse gülmedi ya çok içerledim. Arada kaynadı mı nedir?
Yada çok fazla ince yaptım anlaşılmadı :katil2:

Yav inceliyorum da bu devre ile benim devre arasında fark var.
Ben bir kere 10000uF kondansatör kullanmadım.
Sonra bir taraf LM317, diğer taraf LM337 olması lazım dı.
Acaba benimki bittikten sonra devreyi güncelledim mi ki? Proteus ismini de 10A PSU diye vermişim.
Benim kendi yaptığımın projesini bulamıyorum.
@coder voltaj değerlerini ekledim.
@taydin abi bir göz atarmısın devrede bir anormallik var mı?

Ekran görüntüsü 2024-01-12 220730.png

@Gokrtl
SMPS yapayım diyorum, 2 adet korad bar elimde zaten.
Bence senin güç kaynağı ihtiyacın yok abi,
Simetrik, yüksek voltajlı(60v), yüksek akımlı (10A) kaynağa sahip oldun 2 korad alarak.Ben bitirirsem şayet yapmak istersen bunlara bilgisayar kontrolüde eklenecek.

Bence başka bir atölye ihtiyacına yönel veya kendin yapmayı dene güzel jimnastik oluyor

Bence senin güç kaynağı ihtiyacın yok abi,
Simetrik, yüksek voltajlı(60v), yüksek akımlı (10A) kaynağa sahip oldun 2 korad alarak.Ben bitirirsem şayet yapmak istersen bunlara bilgisayar kontrolüde eklenecek.

Bence başka bir atölye ihtiyacına yönel veya kendin yapmayı dene güzel jimnastik oluyor
Ne yapayım fikir olarak?

Ne yapayım fikir olarak?
Hocam sen bence Aşağıdaki linkteki videoları en eskiden yeniye doğru izle.
BreadBoard üzerinde onun yapığı devreleri sende yap.
Adamın anlatımı çok iyi. Ben çok faydasını gördüm.
Özellikle NPN, PNP Transistörler ve Mosfetleri bu adamdan öğrendim.
Temeli biraz oturtmaya başladın mı gerisi gelir.

Güç kaynağı projesine devam etmeni öneririm. Amaç atölye ye cihaz katmak değil. Öğrenmek.
Öğrenmek içinde basit devrelerden başlamak lazım.
Bu proje sana Ayarlı-ayarsız voltaj regülatörlerini, voltaj regülatörlerinin ne işe yaradığını, voltaj regülatörlerinin akımları yetmediğinde yanına nasıl güç transistörü ekleyebileceğini, voltajı nasıl ayarlayacağını vs. Öğretecek.

@TA3UIS nazarın deydi bak. Cihazı toprağa bağladığımdan beri kendine gelemedi. En son nasıl becerdiyse baktım benim joystick lerimin ışıklarını yakıp söndürüyor, direksiyonuma otomatik kalibrasyon yaptırıyor filan. Abuk subuk çevredeki aletlere salça oluyor. Bende söktüm. Gördüğüm ilk manzara bu. Bir elden geçmesi gerekecek.

20241110_015902.jpg

Kanal çıkışı buradan kasaya temas ediyormuş, üstüne bir de kasaya toprak bağlayınca tuz biber mi olmuş ne?
Skopla ölçüm yaparken neden kısa devre olduğunu da açıklıyor bu durum.

20241110_015902.jpg

Toprak bağlantısını sadece kasaya yaptığını ve bu kart ile hiçbir elektriksel teması olmadığını varsayarsak skop şasesini bu devrenin neresine dokundurursan dokundur sorun olmaması lazım. Eğer kısa devre yapıyorsa karttaki yollardan biri bir yerden mutlaka kasaya dokunuyor olmalı. Eğer böyle bir sorun yoksa trafo sekonder sargılarından trafo sacına temas da olabilir.

Toprak bağlantısını sadece kasaya yaptığını ve bu kart ile hiçbir elektriksel teması olmadığını varsayarsak skop şasesini bu devrenin neresine dokundurursan dokundur sorun olmaması lazım. Eğer kısa devre yapıyorsa kart bir yerden mutlaka kasaya dokunuyor olmalı.
Valla bunu bir elden geçirmek istiyorum ama başka güç kaynağım yok. Lazım olsa kalacam ortada.

@TA3UIS nazarın deydi bak. Cihazı toprağa bağladığımdan beri kendine gelemedi. En son nasıl becerdiyse baktım benim joystick lerimin ışıklarını yakıp söndürüyor, direksiyonuma otomatik kalibrasyon yaptırıyor filan. Abuk subuk çevredeki aletlere salça oluyor. Bende söktüm. Gördüğüm ilk manzara bu. Bir elden geçmesi gerekecek.

38033 eklentisine bak
Şebeke toprağı ile cihazın kutusunun bağlantısı ile normalde sorun olmaması lazım. Toprak bağlantısı ile devredeki bir yerde gözden kaçan bir yerde bağlantı olabilir bu da devrede arızaya sebep olabilir, öncesinde osiloskopun kaçak akım rölesini attırması devrede bir sıkıntı olduğunun göstergesi gibi.

Son düzenleme:
@taydin bizim demonte 24v trafo ile kaç volt çıkış verebiliyordu? İki tane yapıp benim güç kaynağını ona mı çevirsek? LM317 çok ilkel kaldı bu iş için.

Kabaca AC voltajın aynısını verir. Burada çekilen akım belirleyici. Ben her zaman simulasyonla tespit ediyorum tam değeri. Simulatörde bir doğrultucu yapıp çıkışını da istediğin akım değeri ile yüklüyorsun. Sonra da ripple dip noktasına bakıyorsun. Bundan da 2V gibi bir değer çıkarırsan sana alabileceğin maksimum çıkış voltajını verir.

Ama bizim iyileştirilmiş demonteden iki tane yaparsan hem simetrik hem de bağımsız iki kaynak olarak çok güzel kullanırsın.

Yada foruma farklı bir proje olması bakımından elektor dergisindeki güç kaynağını mı yapsam acaba?
Böylece bizim demonte ile arasındaki farklara ve çalışma kararlılığına filan da bakabiliriz.

şema.png

Bence elindeki 2x24 ü olması gerektiği gibi elden geçir ve ayrı bir güç kaynağı olarak dursun. Fazla güç kaynağından kimse zarar görmemiştir :D Bazan hemen bir kurulum yapman gerektiği zaman çok sayıda güç kaynağı büyük zaman kazandırıyor. Mesela daha önce basit elektronik yük devresini denerken hemen opamp ve MOSFET bağladım breadboard'a, 5 tane de güç kaynağı ile voltajları verdim ve devreyi deneyebildim. Hiç potansiyometre ile falan uğraşmamış oldum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,949
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back