Üniversite bitmesine yakın bir proje yapmam istenmişti benden. Ben de Z80 işlemci ile bir frekans sayıcı projesine başladım. Devreyi hazırladım, PCB yi yaptım, programı yazdım ve bir sürü sorun çıktı tabi. PCB'de yollar kestim, yollar ilave ettim, şema değişti. Ama sonunda devre çalıştı ve işin inceliklerini öğrendim. Sonra o devreyi attım kenara, sıfırdan PCB, kod ve şema hazırladım. Bu ikinci tasarım tam istediğim gibi oldu ve bunu teslim ettim hocaya.
Benim tecrübem (ve yalnız değilim bu konuda), bir projede ilk seferde işi öğreniyorsun, sonra bunu atıyorsun ve ikinci seferde işi hakkıyla yapıyorsun.
İlk ürün sayacımda o kadar sorun çıkmıştı ki.
gidip unsigned int 16 kullanmıştım neden hala bilmiyorum günde 70-80bin ürün basan makineye 65535e kadar sayı alabilen bir değişken yazmışım sayıcı için.
evde mükemmel çalışıyordu giriş ortalama 1.5 2 saniyede bir olduğu için giriş izolesine röle kullanmıştım günde 70-80bin kere çekebileceğine inanarak dayanamadı tabii oda.
Her tarafı vfd olan makineye bende gidip smps adaptörlü bir besleme yaptım hemde 10 liralık çin malı şarj aletiydi bu besleme.
Daha sonra bunu götür olmamamış bir sayıyor bir saymıyor dediler tokat yemiş gibi oldum.
Daha önce bozulan bir sayıcıları vardı onu da aldım benim cihazımı da geldim eve söktüm o bozulanı.
Bozulan 220 beslemeli 9999999'e kadar sayabiliyor üstünde 7 segman dizili sıfırlama,set etme özellikleri var ekran uyku modu var bu modu seçebiliyorsun ekran ömrü için her 10 adette ekranı uyandır her 100 adette uyandır ve şu kadar artışa kadar uyanık bırak gibi özellikler.
İçinde smps'den eser yok bildiğin düz trafo var.
Giriş için 4 bacaklı birşey kullanmışlar ne bu?
Adını arattım ve optokuploru keşfettim.
24 volt çıkıyor makineden sayması için 2.2k direnci optokuplore seri bağlamış optokuplerin çıkışına da pull-up yapmış 1 tane atlamadan sayıyıor.
Benim sistemi olduğu gibi bıraktım baştan başladım fazla ne varsa çıkardım nano kullanmıştım neden? herhangi bir yazılım güncellemesi vs. yapmıyoruz sık sık seri çevirici ihtiyacımız yok ki pro miniye döndürdüm.
Çinlinin yaptığı bir uygulama kullanmadığı her pini ayrı ayrı dirençlerle gnd'ye çekmiş bende öyle yaptım her pinimi 10k ile 0a çektim beslemem için 6 volt 4 wat bir trafo aldım 7805 ile yaptım 100uF 100nF kapasite kullandım
Ayrı bir 7805 ile 2x16'yı besledim.
pc817 opto ile izole ettim.
Önceki sistemde 3 volt 2032 pil vardı 1 diyot ile bypass yapmıştım elektrik kesilince sayıyı unutmasın diye eeprom ekledim pil de gitti sistemden
Bu şekilde çalışır iş görür bir sayıcı ortaya çıkarmıştım