Güncellenen Gümrük kanunu

Serbest bölge olayını tam olarak bilmiyorum. Fakat eski çalıştığım firma dünyaca ünlü bir markanın Türkiye ve Bazı diğer ülkeleri distribütörüydü. Mallar fabrikadan gelince orada bekletilirdi. İhtiyaca binaen ürünler gümrüğe çekilir yada başka ülkelere giderdi. Mesela geçen jlcpcb den bir sipariş geçtim bu sefer gümrüğe takıldı cuma akşamı haberimiz oldu, cumartesi pazar ve pazartesi yi gümrükte geçirdiği için DHL e ekstradan 4 bine yakın ardiye ödemek zorunda kaldık. Serbest bölge ardiye masrafı oluyor mu acaba?

İthalatçı firmaların serbest bölgelerde de yerleri oluyor. Mal buraya gelip transit devam edebiliyor ya da gümrüklenerek yurt içine alınabiliyor.
Eğer kendi yeriniz yok ise burada depolatıyorsunuz. İşletmeciye (Serbest Bölge İşletmeci Şirketi) ardiye ücreti ödüyorsunuz.
 
Ben 300 küsür dolarlık bir cihaz almıştım amazon'dan, o zamanki yürürlükteki sisteme göre ticari kabul edilmesi gerekirdi. Ama gümrük bedelini amazon tahsil etti ve getirtti. Bunu eğer benim şahsıma özel bir gümrük çekimi şeklinde yapmış olsa, sırf beyanname ordino bile 300 dolardan fazla olurdu. Ama benim aldığım fiyat 400 dolar civarında idi.
 
Ne zamandı? Daha önce yolcu beraberi için 400 ya da 450 EUR civarındaydı limit. Posta yoluyla olunca da ya öyle ya da daha yüksekti.
 
2021 başında almıştım, pandemi zamanı UVC ışık ölçer.
 
Mayıs 2022'de değişiklik oldu mevzuatta. 150 EUR limiti o zaman geldi sanırım.
Daha önce 450 ya da 1500 idi.

eski mevzuat:
1723053875623.png
 
Hmm o zaman demekki benim ışık ölçere bakan gümrük memuru lütfetmiş ve ticari kabul etmemiş. 1500 Avro limit de o zamanlar "soft limit" idi. Yani 1500 Avro dan az olan herşey ithalattan muaf olmuyordu. Gene gümrük memurunun görüşünün "bu şahsi üründür" şeklinde olması gerekiyordu.
 
Amazon.com.tr uzerinden, Amazon Germany siparisinde Kargo Takipi sayfasi bu sekilde., :saril:

1723416175423.png
 
Benim anladığım Amazon, depoları artık neredeyse, oradan ithalat yapıyor ve Türkiye'deki antrepolarına geliyor. Yani bir konteyner malı getiriyor, gümrükten geçiriyor, sonra da Türkiye içerisinde dağıtımını yapıyor. Böylece baştan da biliyor gümrük masrafının ne olacağını. O yüzden 30 Avro limiti Amazon'u bağlamaz. Eğer bağlasaydı o zaman genel olarak her şeyin İthalatı durardı.

Ama Aliexpress böyle yapmıyor. Paketler doğrudan alıcıya gönderiliyor ve ticari veya ticari olmayan durum ortaya çıkıyor, 30 Avro limiti sözkonusu oluyor.
Ancak şöyle bir durum ile karşılaştım. Amazon.com'da bir firmanın ürünlerine baktığımda ürün bedeli 150euro'yu gecen urunler için o bölgeye gönderim yapılamıyor diyor. Bu mantıkla onun hesaplarının da bireysel olabileceğini düşünüyorum.
 
Ancak şöyle bir durum ile karşılaştım. Amazon.com'da bir firmanın ürünlerine baktığımda ürün bedeli 150euro'yu gecen urunler için o bölgeye gönderim yapılamıyor diyor. Bu mantıkla onun hesaplarının da bireysel olabileceğini düşünüyorum.
benim bildiğim de bizim adımıza bireysel gümrükleme yapıyor şeklinde ama tabi bu son gelişmeden sonra ne yaparlar bilinmez
 
Çok şey aldım amazon.com, amazon.de ve amazon.com.tr sitelerinden.
Biraysel gümrükleme yapıyorlar. Hatta eskiden pahalı ürünlerde bir yetki belgesi istiyorlardı gürükten çekmek için.
 
amazından bir sürü ssd-ram bilgisayar parçası almıştım. 8086 kullandığımız doların yasak olduğu günlere geri döndük sanki.

bizim avrupa birliği ülkeleri ile gümrük birliği anlaşmamız yok mu, bu yeni yasa anlaşmaya aykırı değil mi ?
ben zamanında ticari ithalat yaparken ATR belgesi ile gümrüksiz chip alıyordum. (kvd ve diğer masrafları ödüyordum)
 
Son düzenleme:
amazon. tr üzerinden amazon germany satışlarının bazılarında tahmini varış zamanı verilmeye devam ediyor. bi de amazon DE'nin bi biçimde lüksemburg, slovenya ile bi bağlantısının olduğunu düşünüyorum. yeni düzenlemenin yürülüğe gireceği tarih 21 ağustos olmasına rağmen amazon.tr değişen bi şey yokmuş gibi davranıyor.
 
Amazon Almanya'dan gümrük yasasından önce 4500 liraya saat almıştım. Gümrük yasası açıklandıktan sonra aynı saat 9800 oldu. Belki fiyatları yavaş yavaş düzenleyip yine bireysel gümrükleme ile satışa devam edebilirler ki bana bu çok mantıklı geliyor.
 
amazından bir sürü ssd-ram bilgisayar parçası almıştım. 8086 kullandığımız doların yasak olduğu günlere geri döndük sanki.

bizim avrupa birliği ülkeleri ile gümrük birliği anlaşmamız yok mu, bu yeni yasa anlaşmaya aykırı değil mi ?
ben zamanında ticari ithalat yaparken ATR belgesi ile gümrüksiz chip alıyordum. (kvd ve diğer masrafları ödüyordum)
EU konusunda aynı fikirdeyim. KDV oranının üzerinde bir vergilendirme anlaşmaya ters bence de.
 
aliexpress almanya ve rusyaya 12 dolara sattığı telsizi bana 20 dolara sattı, vergisiyle 30 a geldi. aynı mal iç piyasada 2000-3000 bandında satılıyor. vergi gümrük kanunlarından anlamam ama bu iç piyasa nasıl bir vergi veriyor da yüzde elli vergili fiyatın 2 katına satıyor. kar marjları mı çok yüksek, vergileri mi yüzde 100. almanın rusun 12 dolara aldığını müşteri yorumlarında okudum. alman 2 paket sigara parası için çok iyi demiş...
 
Aslında kanun-düzenleme tam anlamıyla amacına hizmet ediyor. Bu amaç da vatandaşın alım gücünü düşürmek ve döviz çıkışını azaltacak önlemler almak. Yıllardır fakirleştiğimiz yetmedi, şimdi bir dalga daha fakirleşiyoruz. Bu da bilerek ve isteyerek yapılıyor. Bunu vatandaşa olduğu gibi açıklayamazlar; "fakirleşeceksiniz ve sonra işer düzelecek!"diyemezler. Biz de fal açar gibi düşünüyoruz, bu nasıl yasa, bunu yapanlar aptal mı diye. Aslında göz göre göre, sokak köpeği gibi ulu orta, göstere göstere zıçtıkları :bok1:'u temizlemek için, sinsi sinsi vatandaşın ağzına sıyırıyorlar.
 
vergi vermeyen, vergi almayan ve vergi veriyorum diye fahiş fiyattan malımı satarım diyenler kuzuyu yemek için anlaşmışlar.

ülkemizde olmayan bi şeyi dışarıdan alamazsın olanı da kazıklanarak alacaksın diyorlar.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,527
Mesajlar
110,969
Üyeler
2,682
Son üye
Oğuzhan06

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top