Güncellenen Gümrük kanunu

Türkiye'de ileri seviyede hobi işleri ile uğraşan, veya ARGE yapan az olduğu için, bizim bu yaşadığımız gümrük sorunları hükümet nezdinde görünür değil herhalde. Atıyorum, 10 bin kişi gümrük sorunu nedeniyle hobi çalışması veya ARGE yapamadıysa, istediği gibi bağırıp çağırsın, yetkili hiç kimse iplemiyor herhalde.

Belli bir kesim de amcasını, dayısını kullanarak ve gümrükçü ile artık avanta, rüşvet, veya farklı ne usuller kullanarak işini görüyor nasılsa. Kanun değişsin, sistem herkes için düzelsin diye istemez bizim millet. "benim işim görülsün de, diğerleri bok yesin" düşüncesi var.
Abi haklısın bu konuda sonuna kadar fakat devletin görevi dağda tek başına yaşayan insana elektrik ve su götürmek olduğu gibi bu tip işlerle uğraşan insanlara da kolaylık sağlamak değil midir?

Abi haklısın bu konuda sonuna kadar fakat devletin görevi dağda tek başına yaşayan insana elektrik ve su götürmek olduğu gibi bu tip işlerle uğraşan insanlara da kolaylık sağlamak değil midir?

Durumun vehametini anlamaları için, bu işin içinde olan ve söylediği de yok sayılamayacak birisinin bunları söylemesi lazım. Mesela Selçuk Bayraktar bunları bizzat hükümete iletse, basında da bunları anlatsa, birşeyler değişebilir diye düşünüyorum.

Geçmişte bunun net örneği var. Bundan 5 yıl önce mi, yoksa daha mı önce tam hatırlamıyorum, kitaplar da gümrüğe takılıyordu. Benim çok başıma gelmiştir, amazon'dan birkaç tane kaliteli yazılım kitabı alıyorum, toplam fiyat 250 dolar. Kitaplar ışık hızı ile gümrüğe takılıyor. İthalat yapıyoruz, en az 400 dolar gümrüğe haracı veriyoruz ve kitapları alıyoruz.

Sonra sosyal medyada yüzbinlerce takipçisi olan bir akademisyen bu konuyu gündeme taşıdı ve isyanını dile getirdi. Gelişmek istiyoruz, öğrenmek istiyoruz, ama kitap satın alınca da en ağır bir biçimde cezalandırılıyoruz mealinda bir twit attı. Onbinlerce beğeni, retweet, yorum yapıldı. O zamanın ilgili bakanlığı olaya ANINDA el attı ve kitaplar gümrükten tamamen muaf hale geldi.

kitap konusu olabilir ama pcb veya elektronik komponent konusunda aynı lobiyi yapamayız. çünkü çok genel bir muafiyet çıkması gerekir. bu durum zaten temudan terlik alanlarla aynı kefeye koyulduğumuz için çıktı. aslında en azından ar-ge - stem malzemelerine muafiyet olabilir ama dediğim gibi bu muafiyet en kısa zamanda sömürüleceği için çıkarmazlar.

Muaf olmasak da en azından sipariş ettiğin şeyin parasını ödeyince ulaşacağının garantisi olsa. O paraları zaten veriyoruz, bir de haftalarca uğraşıyoruz gümrükten mal çekmek için. Gümrükçü bul, onu yap, bunu yap, vs. vs.

Bir de daha önce bana gelip gümrükte bekleyen kargo UPS ile gelmişti. DHL diye yanlış hatırlamışım.

Durumun vehametini anlamaları için, bu işin içinde olan ve söylediği de yok sayılamayacak birisinin bunları söylemesi lazım. Mesela Selçuk Bayraktar bunları bizzat hükümete iletse, basında da bunları anlatsa, birşeyler değişebilir diye düşünüyorum.

Geçmişte bunun net örneği var. Bundan 5 yıl önce mi, yoksa daha mı önce tam hatırlamıyorum, kitaplar da gümrüğe takılıyordu. Benim çok başıma gelmiştir, amazon'dan birkaç tane kaliteli yazılım kitabı alıyorum, toplam fiyat 250 dolar. Kitaplar ışık hızı ile gümrüğe takılıyor. İthalat yapıyoruz, en az 400 dolar gümrüğe haracı veriyoruz ve kitapları alıyoruz.

Sonra sosyal medyada yüzbinlerce takipçisi olan bir akademisyen bu konuyu gündeme taşıdı ve isyanını dile getirdi. Gelişmek istiyoruz, öğrenmek istiyoruz, ama kitap satın alınca da en ağır bir biçimde cezalandırılıyoruz mealinda bir twit attı. Onbinlerce beğeni, retweet, yorum yapıldı. O zamanın ilgili bakanlığı olaya ANINDA el attı ve kitaplar gümrükten tamamen muaf hale geldi.
Timur bey;size %100 katılıyorum.Bu işi çözse çözse Selçuk Bayraktar çözer.Ekonomist kafalı bürokratların çözebilecegi bir konu degil bu.Teknofest'lerde milyonlarca genç bu ucuz çin ürünleri ile kendilerini geliştiriyor.Elektronik komponent konularının bu kadar zora sokulması bana göre memlekete yapılabilcek en büyük kötülüklerden biri.Tabiki Türkiye'de üretilen pcb vs konularında yerli üreticilerimiz elbette korunsun;ama herşey makul ve mantıklı seviyede olmalı.
Memleketin bu ekonomik durumunda bu gençler hangi parayla bu cihazları alıp kullanacaklar.

Bu sorun sadece gençleri etkilemiyor. Gençlerin öğrenmek veya hobi çalışmaları yapmak amaçlı komponent, cihaz, veya malzeme temin edememesi büyük sorun, ama işin bir de ARGE yapan ticari firmalar boyutu var. Bu firmalar için de bizim gümrük aşılamaz bir engel teşkil ediyor. Sen hükümet olarak ARGE firmaları kurulsun, istihdam yaratılsın, özgün teknolojiler geliştirilsin istiyorsun, ama senin gümrüğün bu firmalara yaşama şansı tanımıyor ...

"komponent mi lazım? digikey'de varsa e-component tedarikçisinden al, mouser'de varsa rohm tedarikçisinden al işte" diyemezsin. Gerçek anlamda ARGE yapan bir firmanın ihtiyaçları, Türkiye'de tedarikçisi olmayan birçok firma veya yeri de kapsar. Mesela ebay'den bir komponent lazım olabilir. Vaye TI'in en son çıkan, en yeni çipini ve onun geliştirme kartını almak istersin. Veya tedarikçisi olmayan, ABD'li küçük bir firmanın bir cihazı lazım olur. Diyelim ARGE yapan firmasın ve ayda 10 kere komponent getirtiyorsun yurtdışından. Bu abartılı bir rakam değil. Her bir komponenti bizim ithalat rejimi ile ithal edersen, her birisi için ortalama 15 BİN TL masraf ödeyeceksin, ayda yapar 150 BİN TL!!! Elin Alman'ı, Fransızı, Yunan'ı, kafasında sadece ARGE yaptığı konu var, onları düşünüyor. Biz ise daha o noktada bile değiliz, biz gümrüğün bize atacağı kazığı düşünüyoruz ve daha baştan işe girişemiyoruz.

Adeta dünya ile yarışmak istiyoruz, 1600 m koşuya çıkmışız, adamlarda yolu çok iyi tutan ayakkabı, aerodinamik kıyafet var. Biz standart şortla çıkmışız yarışa, kondisyonumuz da çok iyi değil. Start verildiği anda da birisi sırtımıza 50 kg çimento torbasını bağlıyor, sonra da tezahürat yapıyor "hadi oğlum! göster onlara, yapabilirsin!"

Timur bey;size %100 katılıyorum.Bu işi çözse çözse Selçuk Bayraktar çözer.Ekonomist kafalı bürokratların çözebilecegi bir konu degil bu.Teknofest'lerde milyonlarca genç bu ucuz çin ürünleri ile kendilerini geliştiriyor.Elektronik komponent konularının bu kadar zora sokulması bana göre memlekete yapılabilcek en büyük kötülüklerden biri.Tabiki Türkiye'de üretilen pcb vs konularında yerli üreticilerimiz elbette korunsun;ama herşey makul ve mantıklı seviyede olmalı.
Memleketin bu ekonomik durumunda bu gençler hangi parayla bu cihazları alıp kullanacaklar.

Bayraktarin neden umrunda olsun?

Carklari donen bir arastirmaci artik arge icin paralari diledigi gibi sacabilir.

Bu ise rektorler ve EMO dahil olmak zorunda.

Benim gördüğüm kadarıyla odaların tek yaptığı aidat toplamak ve siyaset yapmak. Veya Türkiye'nin milli davalarında batıyla aynı dili kullanarak kendi ülkesinin karşısında olmak (TTB sınır ötesi hareketlarda Türk ordusuna katil demişti ve ABD/Avrupayı sevindirmişti)

sektor bağlamında vatansever denince benim aklıma remzi barlas geliyor nedense.

sektor bağlamında vatansever denince benim aklıma remzi barlas geliyor nedense.

Amaç sorunu gündeme getirip herkesin tartışmasını sağlamak. O yüzden "en vatansever kimse o yapsın" değil doğru taktik. Doğru olan taktik, birşey söyleyince en çok kişi tarafında duyulacak ve yok sayılamayacak birini kullanmak. Daha önce kitapların gümrükten muaf olmasını sağlayan akademisyen muhtemelen en üst seviye vatansever birisi değildi. Ama yüzbinlerce takipçisi vardı, çok konuşuldu, her mecrada yansımaları oldu, hükümet tarafından da yok sayılamadı.

vatanseverlik benim argumanım değildi.
vatansever bana göre işi ne olursa işini çok iyi, mukemmel yapan kişidir.
ben işimi çok iyi yapabiliyorum mu?
sen işini çok iyi yapabiliyor musun?
o işini çok iyi yapabiliyor mu?
...
onlar işini çok iyi yapabiliyor mu?

-abi onun başında çok iş var bunu düşünümez şimdi.
-o zaman salim abi konuyu bi çıtlatsa olur mu?

geçti bor'un pazarı sür eşeği niğde'ye. sessizlik ve tepkisizliğimiz hükümeti uyuşturdu. depremde göçük altında kalan bi çok insanımız sesimizi duydu, bizde onların sesini duyduk sadece o kadar!.. tartıştığımız konu içinde istediğinizi araya sokabilir ya da sesinizi yükseltebilirsiniz...
artık ayakkabı alanın da arge çalışması yapanın da mutluluğu elinden alındı.

Son düzenleme:
Forumda EMO ust yonetime yakin arkadasim oldugunu yazmistim. Kendisine bir sorunumuz oldugunu da bildirmistim. Bizden sorunumuzu ozetleyen yazi bekledigini foruma da yazmistim. Eli kalem tutan agzi laf yapan bir babayigidin sorunu kaleme almasi konusunda yardim da istemistim.

Hocanin Timur'a Fil sorununu iletme fikrasini da hatirlatmistim.

Ayni durum oldu.

Siz hale koy kahvesinde devlet kurtarmaya calisin.

Son düzenleme:
Forumda EMO ust yonetime yakin arkadasim oldugunu yazmistim. Kendisine bir sorunumuz oldugunu da bildirmistim. Bizden sorunumuzu ozetleyen yazi bekledigini foruma da yazmistim. Israrla bir babayigidin sorunu kaleme almasini bekliyorum.

Hocanin Timur'a Fil sorununu iletme fikrasini da hatirlatmistim.

Ayni durum oldu.

Bundan daha net nasıl anlatılabilir? İlgililerin bu durumdan haberi var, etkilerinden de haberi var, bu adam o yüzden zırt pırt soruşturmalarla ve davalarla uğraşıyordur.

Memleketin sorunları sınırsız, vasıfsızların dikkatini çekmek için hepsini sırayla ülke gündemine getirene kadar.... En iyisi zengin olmak, en azından parayı çözebileceği problemlerini çözebilirsin. Ben de zengin olmaya karar verdim :) . Forma dikkat çekmeye gerek yok, yazıp ettiğimiz laflar var yakma bizi.

Yanlış hatırlamıyorsam dalma şampiyonu Şahika Ercümen de gümrük mağduruydu. Yurtdışından sipariş ettiği ekipmanlar gümrüğe takılması sonucu sosyal medyadan isyan etmişti. "Biz bu ürünleri keyfimiz için tedarik etmiyoruz. Rekor denemesi yapacağız, dalma sporunda ülkemizi dünyada temsil etmeye çalışıyoruz, ama engelleniyoruz. Antremanlardan geri kalıyorum" minvalinde bir paylaşım yapmıştı. Paylaşım sosyal medyada ve ulusal basında ilgi gördü. Kısa bir süre sonra gümrük müdürlüğünün kendisiyle iletişime geçtiklerini ve sorunu en kısa sürede çözeceklerini belirten bir paylaşım daha yayınladı.
Özetle bu örnekte olduğu gibi toplumda kabul görmüş ünlü, sanatçı, akademisyen vs.. gibi kişilerin bu tip olaylar üzerindeki görüşlerinin dikkate alınabileceğinin bir gerçektir. Fakat bizim sektörde bu denli ünlü toplumda karşılığı olabilecek bir kişi aklıma gelmiyor. Forumun ilgi alanına en yakın aklıma gelen ünlü Hiper Starımız Ajdar onunda branşı makine mühendisliği. İşimize ne kadar yarar ki? :gulus2:

Asıl sıkıntı hobilerini yaparken 100% tüm malzemeleri iç piyasadan makul fiyata tedarik edebilme fırsatı olan. Ama yine de ısrarla yurtdışından temin etmeyi tercih eden, (yanlış anlaşılmasın kimsenin hobisini küçük gördüğümden değil) evde takı tasarımı yapan, ahşap boyayan, toka-terlik getiren, arabasına acayip aksesuarlar getiren, vıttırıvızık işlerle uğraşan grupla aynı kefede değerlendirilmek, işte bu gerçek hobicilerin sorunu görmek lazım. Bu anlamda durumun ticaret bakanlığına net keskin bir şekilde anlatılması lazım. Belki 30euro luk sınır yukarıda saydığım hobicileri etkilemiyordur bile. Elektronik, mekatronik, Fizik, Kimya gibi alanlarda çalışmak isteyen hobici ve argeciler için çok büyük bir kısıtlama. İhtiyaç duyulan ürünleri yurt içerisinde 10 katı fiyatına bulmak hatta bazı özel ürünleri 20 katına da razı olsan bile bulamamak gelişmenin önündeki en önemli engel. Bir IGBT almaya kalksan alacağın ürünün speclerine göre belki 30 euro yu rahatlıkla geçecek, ama 30 euro luk tespih boncuğu alsam pazarda seyyar satış tezgahını dolduracak kadar ürün yapılabilir. Nerede kaldı 30 euro sınırın üstünün ticari kabul edilmesi 4-6 tane tespih satışıyla adam kendini amorti eder.

Herkes senin metodu kullanmıyor diye bu şekilde aşağılaman hiç hoş olmadı. Sen sorunlara doğru bildiğin şekilde çözüm bulmaya çalışırsın, ben de kendi doğru bildiğim bir şekilde bunu yaparım.

Bundan daha net nasıl anlatılabilir?

Yani bu "aydın" anlattı diye devletteki konu ile ilgili bütün yetkililerin haberi mi oldu? Bunun gibi aydınlar, anlatma şekillerinden dolayı zaten çoğu potansiyel dinleyiciyi kaybediyor. Onlara kalırsa öldük, bittik. Hemen dükkanları kapatalım, yurt dışına kapağı atalım, bir kenara çekilip ağlayalım.

Neden kiziyorsun ki. Yalan mi?

Koy kahvesinde de sadece konusulur elestirilir.
Sonucu hemen hemen belli olsa da benim metod hic olmassa eylem iceriyor.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back