Hario V60 kettle tamiri

J2 uart konnektörünü 4 pin kullanıp birde +3v3 eklense fantezi amaçlı faydası olur mu acaba? Mesela kablosuz kontrol için bluetooth modül filan bağlamak gibi.

Başka bir devreye yer yok hiç. Ama hem SWD hem UART konnektörü dışarı çıkacak. Böylece debug log gönderen, ve firmware yazılımı güncellenen bir kettle çıkacak ortaya :)

elinde segger j-link varsa. RTT isimli çok kullanışlı bir özelliği var. STM32 içinde sadece 2-3 kb kod alanı ve 1-2kb ram harcayarak. çok hızlı akıcı ve koda etki etmeyen iyi yönlü debug print terminal oluşturuyor. tabi etki etmeyen derken her print aslında memcopy operasyonu ve birkaç mikrosaniyede tamamlanıyor. klasik uart printflere kıyasla çok daha az kodu bloke ediyor.

başka bir faydası terminal kanalları oluşturulabiliyor ve terminallerdeki debug çıktısına renk atanabiliyor. böylece errorları kırmızı olarak basmak veya tamamen başka bir terminale basmak mümkün.

RTT yi daha önce kullandım. UART debug log'a göre çok marjinal bir performans avantajı var. Ancak çok fazla sayıda logu bir kesme rutininde yapman gerekiyorsa bir fark yaratır. Eğer yeterince hızlı UART link varsa, o faydayı bile sağlamaz. UART debug log çoğu zaman aynı işi görüyor. Ve her yerde, sahada bile kullanılabiliyor.

Şimdi PCB çizmeye başladım da, tam olarak şu şekil çıkıyor. Ben normalde PCB nin dışını 2 mm lik bir freze ile kesiyorum. Ama 2 mm ile kesince, köşelerdeki ve kenardaki girinti tam çıkmayacak. Üstteki çok önemli değil, orası sadece kablo geçmesi için. Ama alttakiler önemli. Yerine oturması için iç köşelerin fazla radyüslü olmaması lazım.

Kenarı 1 mm ile kessem, üç köşe radyüsleri 0.5 mm olur, muhtemelen yeterli olur. Ama 1 mm ile de kartı dönmek çok uzun sürer. Çok sayıda pass yapmam gerekir. Burada nasıl bir çözüm getirebilirim?

Mesela Bir tane daha layer tanımlasam, orada da sadece alt köşeleri 1 mm ile masaj yaptırsam olur mu? Yani gerber'de iki tane layer tanımlı olacak. Birisi 2 mm freze ile komple kartı kesecek, diğeri 1 mm ile alt iç köşeleri keskinleştirecek.

1760630242652.png

Son düzenleme:
Bir adet yapılacağı için şöyle bir yöntem önerebilirim.
2mm ile alabileceğiniz kısmı alın.
Köşelerde 90 derecelik kısmımlarda fazla malzeme almasını bir şekilde önlemeniz gerekir. (Kesme yaparken takım ucunun merkezini referans alıyorsa bu durum önemli yoksa zaten orada parça kalacak)
Daha sonra eğe ile iki köşeyi istediğiniz forma getirebilirsiniz.

Tek adet olacağı için dışı 2mm ile kesip, yol kazıyan uç ile oraya işaret bırakıp ardından dremel in kesme ucuyla orayı koparıp eğe ile yüzeyi düzeltmek daha mantıklı bence. Hatta şöyle orası ufak gözüküyor baya o kısımda içe doğru kıvrılıp çıkması makineye zaman kaybettirir orayı tek radius ile dönüp sonra elle düzeltmek en pratiği olabilir.

Evet KiCad de bunu yapan bir özellik hazırda varmış. İt kemiği (dogbone)

PCB çizimini yaptım. 40 tane via var, baya uğraştıracak ...

1760710290007.png

1760710372082.png

1760710414718.png

Bu da şemanın son hali. Devrede zaten bir sürü via var o yüzden kristali kaldırdım. Bunun dışında via sayısını azaltmak için LCD SEG ve COM ların yerlerini değiştirdim.

Aslında ilk başta niyetim kartı 0603 komponentlerle yapmaktı. Ama baktım, elimde sadece 0402 ve 0805 var. O yüzden 0805 kullandım.

1760710533365.png

Elinize sağlık. MCU nun altındaki vialar sorun olabilir. Yükseklik oluşturmadan uyguladığınız bir yöntemmi var?

Bazı via ihtiyaçları ortadan kaldırılabilir. Özellikle micro switch lerin bacaklarına bağlı olan yerlerde, switchin bacakları altan üste yolun devamı için kullanılabilir, her iki taraftanda lehimlerseniz iletim sağlanmış olur. Bir çeşit delik içi kaplanmış gibi düşünün.

Birde viaların çapları biraz küçük geldi. viaları lehimlerken vianın bakır kısmı havyanın ısısı ile yerinden ayrılabilir.

Hmm ama şimdi baktım bendeki perçinlere, dış çap 0.6 mm. 0.7 mm ile delmek gerekiyor. Fazla büyük ...

Bu durumda benim 0402 komponentlerle tekrar çizip iç çap 0.7 mm olan vialar kullanmam gerekecek herhalde. Veya hazır yaptıracağım Çin'e. Ama bir ay da beklemek istemem. Üstelik sorun çıkarsa hadi bir ay daha.

Şimdi biraz daha reference manual inceledim. Bu MCU'da 5V tolerant girişler var. ZERO_CROSS girişini 5V tolerant olanlardan birine aktardım. İki tane gerilim bölücü direnci gitti. Ayrıca bazı çıkışların da open drain olarak yapılandırılabildiğini gördüm. RELAY çıkışını böyle bir pine aktardım, level shift transistör ve bir direnç daha gitti. Ha gayret :D

Forum istatistikleri

Konular
8,413
Üyeler
3,325
Son üye
RauchGSD

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back