Lazer ile baskı devre imalatı

Aynen öyle. Biz daha başta bu noktada kaybediyoruz. Yolların noise'li olması demek ince yol yapamamak demek.
Hocam, ince yoldan kasıt ne. 0.1mm ise haklısınız, çok uğraştırır.
Ama 0.20 ve üstü ise 1200dpi ev baskısı ile yeterli kalitede dry film ile veya toner transferi ile basılabilir. Hadi toner transferi için garanti olsun 0.25-0.30mm diyelim.

0.15 yol için veya daha kalite istersek prof baskı hizmeti de alınabilir.
Bakırköyde bir baskı merkezi vardı. Asetat üzerine adeta seramik sırı gibi bir mürekkeple jilet gibi baskı verirdi. Hatta asetat çok bükülürse çatlıyordu mürekkep.
 
Benim kendim için koyduğum hedef 0.2 mm temiz yol elde edebilmek.
 
Benim tahminim o videoda kullanılann PCB nin bakır kaplaması daha kalın. Muhtelemen 70 µm bakır kaplama olan kullanılıyor. Yoksa standart 35 µm kaplamalı PCB kullanırsan o ince yollar bence kopar.
 
Wegstr gibi kazıma yapmak için bakırın oturduğu epoxy yüzeyin çok düzgün olduğu pcb, kaliteli kazıma ucu, salınımı çok düşük spindle gerekli.

Wegstr'nin videoları güzel, ama bir kazıma ucu ne kadar yol kazıyor, iş ne kadar sürüyor vs. videolar da yok.

70um bakır da gerekli değil.
Zamanında dry film, kaliteli transfer kağıdı vs. yokken 0.4 pitch mcu için pcbyi kazıyarak yapmıştım.

Cnc de kazımanın sorunu işin uzun sürmesi, ve en büyük sorun da gürültülü olması.
Yoksa kazıma uçlarını zamanında yenilerseniz, gereksiz yüksek hızlarla kazıma yapmazsanız, gereksiz yere FR4 kullanmazsanız, gürültüye katlanırsanız tekrarlanabilirliği yüksek ama hata kaldırmaz bir yöntem.
Klasik Cnc delik delmek için olmalı.
Cnc ye ister galvo ister spindle yerine bir lazer takabildiğimiz noktada gürültü sorunu olmazsa cnc ile pcb benim tercihim olur.
 
Eğer 50-100K RPM spindle'ınız yoksa, kullanılan uçlar 0.1mm olursa kaç mm/sn hızla kazıyacaksınız. Uçların canı burnunda zaten.
Zamanında 30 küsür usd verip 0.2mm özel bir uç almıştım. 5mm gidermeden kırıldı. Uç için max 25um salımınlı spindle gerekiyormuş.
Spindle' da TIR ne demek, 0.1/0.2mm uç hangi devirde ne kadar talaş kaldırır öğrendim.

Eğer 0.5 pitch mcu/ic kullanıyorsanız, en ince yol arasına göre uç kullanmanız gerek.
Ha dip kılıf malzeme vardır. 0.3-0.4 uç ile dalarsanız tamam. Ucun dayanımı fazla olduğundan hızı arttırırsınız. Tek paso da 15dk da iş biter.

Ama çoğu zaman sadece tek paso ile izole etmek yetmez. mcu da 0.2 yol arası gereklidir, 24+V gerilimde 0.5-1+mm. Yeri gelir copper pour istenmez. Yani tek paso ile izole edilmiş pcb'nin ötesi gerekir.
Gerberde tarif edilenin aynısını 0.1mm uç ile kazımaya kalkınca 10x12mm pcb de 5-10 metre yol çıktığı oluyor.

Ayrıca pcb de kazınan vektörler çok kısa olduğu için bir kaç mm lik yolda tanımladığınız hızlara çıkılamıyor. Min hıza yakın çalışıyor genellikle.
Ama dip malzeme için 0.3-0.5 mm uçla tek paso yeterli geliyorsa haklısınız olabilirsiniz süre konusunda.
 
Bu wegest videoları çok yanıltıcı olabilir. İzlemesi çok keyifli ama bir aldatmaca olabilir. Örneğin milyonluk cihazların bile amatör incelemesi varken buna neredeyse hiç denk gelmedim.

@ismaily durumu çok güzel özetlemiş...
 
Fibere olabildiğince az girmenin yolu, proplama.
Ama uç ömrü açısından harcı alem işde FR4 yerine CEM kullanmak olabilir.

Tabi temiz bir rulman aktarma gerekir.
Kesinlikle gerekir.
2011-02-14 02-04-46.828.jpg


Çok yüksek RPM gerekiyor ya.
Proxxon'un içindeki 20K 12V motoru söküp 4800KV 4S motoru 15V ile besledim. Yaklaşık 70K RPM.
Sonuç Proxxon'un rulmanları yarım saatte dağıldı.
AliEx'den uygun boyutlu seramik rulman buldum. Bi dünya mal aldık sağ salim geldi. Bu rulmanlar kayboldu.

Dediğim gibi kazımak süre, gürültü, uç ömrü vs. den dolayı pek efektif değil artık.
Boya yakmak veya dry film yazıcısı üzerine kafa yormak lazım.
Tek paso geçer gibi bakır kenarlarını vektör, diğer yerleri raster modda işleyip bitirecek bir şey tasarlamalı.
 
Çok pahalı taramalı lazerlerle çok ayrıntılı PCB yapımını gösteren videolar hepimiz seyretmişizdir. Gene lazer kullanarak, ama taramalı değil de CNC mantığı ile boyayı kazıyan bir makina için nasıl bir lazer diyot seçmeliyiz?

1) Lazerin dalgaboyu ne olmalı? Önemli mi?
2) Odaklama sistemi nasıl olmalı? PCB yapımı için özel bir odaklama sistemi gerekiyor mu?
3) Hangi güçte olmalı?

Bir kere uygun bir lazer diyot seçtikten sonra artık eksen hareket hızı gibi unsurları sonra optimize edebiliriz.
Hocam lazerin özelliği ve dalga boyu farklı, piyasadan zor bulunur. Alt tabakaya zarar vermeden sadece bakır yüzeyi buharlaştıran güçte çalışan bir lazer. Bir tanesinin fiyatını almıştım. 300.000 Euro olduğunu hatırlıyorum. Gerisini sen düşün.
 
Dry filmi Türkiye'de bulabiliyor muyuz arkadaşlar? Ben bir ingiliz firma buldum ama bizim baş belası gümrükten tırsıyorum :mad: Alınacak KDV ve %20 ÖTV den değil. %100 vergi bile olsa hiç sorun değil. Ama 40 dolarlık kuru filmi ticari kabul ederse gümrük, EN AZ 2000 TL girer.
Hocam gümrüğe sakın bulaşma. Gümrük konusunda acı tecrübelerim var, 120 AUD fiyatına satın aldığım 5 kart için, bana 500 dolardan fazla masraf çıkardılar. Malesef gümrük AR-GE konusunda en büyük engellerin ilki. Nefret ettim. Senden beyanname doldurmanı isteyebilirler ki, bu durumda gümrük müşavirine ihtiyacın olur, ondan sonra her gelen......
 
SMD LED kullanarak yapılanları var. Ben hiç bu metot ile PCB üretemedim, ne kadar verimli bilmiyorum. 15-20 yıl önce Pozitif 20 alıp denedim ama beceremedim. Zaten o dönem Seyrantepe'de bir imalatçı vardı uygun fiyattan yapıyordu ve hep ona profesyonel üretim yaptırıyordum. Haliyle evde baskı devre üretim işinde kendimi geliştiremedim.

Aynı sonucu, verir, önemli olan dalga boyutu ve enerjisi.
 
Bunların hiç birisi optik metodun kalitesini vermez diye düşünüyorum.
 
Youtube de emre konca isimli arkadaş daha önce "bakır plaketin üzerine boya kaplayıp lazer ile boyayı kazır mısın?" şeklindeki sorumuza cevap verip yeni vidosunda göstermiş. Çok detaylı bir inceleme olmamış ama lazerin odağı ince ise mümkün görünüyor. Şöyle de bir durum var; boyayı aşıp bakır yüzeye çarpan lazer ışını sağa, sola genişleyerek yüzeyden tekrar yansıyor ve odak açıklığından daha geniş bir etki alanı ile boya kaplamasını yakıyor gibi duruyor.

 
Youtube de emre konca isimli arkadaş daha önce "bakır plaketin üzerine boya kaplayıp lazer ile boyayı kazır mısın?" şeklindeki sorumuza cevap verip yeni vidosunda göstermiş. Çok detaylı bir inceleme olmamış ama lazerin odağı ince ise mümkün görünüyor. Şöyle de bir durum var; boyayı aşıp bakır yüzeye çarpan lazer ışını sağa, sola genişleyerek yüzeyden tekrar yansıyor ve odak açıklığından daha geniş bir etki alanı ile boya kaplamasını yakıyor gibi duruyor.

Düşük güçte, yüksek hızla, birkaç tekrarla daha başarılı bir sonuç verebilir diye düşünüyorum. Biraz videoda geçiştirilmiş ama...
 
12:35 dakkadan itibaren pcb kazıyor .
lazer ile bakır plakete direk basıyor asite felan atmak istemiyor.
anlamadığım ön hazırlık neden o kadar uzun sürdü yolları tek tek işaretlemek nedir büyük ölçekli bir pcb yapacak olsak kesin hata olur.
 
1672688767955.png


burda üçkağıt var gibi geldi. Bu şekilde bende yapabiliyorum. epoksi katman yandığı için karbon oluşuyor ve direnç gösteriyor. Bazı devrelerde işe yarar bazılarında sorun çıkartır. Asite atmak en güzeli...
 
Tamda almaya niyetlenmiştim ki fiyat oyoy arkama bile bakmadım valla :D:D çok para dedim vaz geçtim
Ben de oyle bir gaflette bulunmustum. Sonra arkama bakmadan kactim tabii.

Cok paran varsa, araba falan merakin yoksa o amacli olabilir. Isyeri icin de uygun degil, cok yavas cunku. Amerikali 100K+ US$ kazanan asosyallere hobi olur ancak.

Gumruktu, vergiydi, kargoydu, sigortaydi falan derken 10K €'ya gelir bu alet bize.
 
Wegstr'nin videoları güzel, ama bir kazıma ucu ne kadar yol kazıyor, iş ne kadar sürüyor vs. videolar da yok.

Isin bitme suresi icin eldeki tek veri her bir eksenin dakikada 170mm ilerledigi. Bunun da kesme ilerlemesi mi yoksa bosta ilerlememi belirtilmemis.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,808
Mesajlar
99,201
Üyeler
2,467
Son üye
mk148a

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top