by lent
Aktif Üye
- Katılım
- 24 Ocak 2021
- Mesajlar
- 264
Son düzenleme:
Hocam, ince yoldan kasıt ne. 0.1mm ise haklısınız, çok uğraştırır.Aynen öyle. Biz daha başta bu noktada kaybediyoruz. Yolların noise'li olması demek ince yol yapamamak demek.
Kesinlikle gerekir.Tabi temiz bir rulman aktarma gerekir.
Hocam lazerin özelliği ve dalga boyu farklı, piyasadan zor bulunur. Alt tabakaya zarar vermeden sadece bakır yüzeyi buharlaştıran güçte çalışan bir lazer. Bir tanesinin fiyatını almıştım. 300.000 Euro olduğunu hatırlıyorum. Gerisini sen düşün.Çok pahalı taramalı lazerlerle çok ayrıntılı PCB yapımını gösteren videolar hepimiz seyretmişizdir. Gene lazer kullanarak, ama taramalı değil de CNC mantığı ile boyayı kazıyan bir makina için nasıl bir lazer diyot seçmeliyiz?
1) Lazerin dalgaboyu ne olmalı? Önemli mi?
2) Odaklama sistemi nasıl olmalı? PCB yapımı için özel bir odaklama sistemi gerekiyor mu?
3) Hangi güçte olmalı?
Bir kere uygun bir lazer diyot seçtikten sonra artık eksen hareket hızı gibi unsurları sonra optimize edebiliriz.
Hocam gümrüğe sakın bulaşma. Gümrük konusunda acı tecrübelerim var, 120 AUD fiyatına satın aldığım 5 kart için, bana 500 dolardan fazla masraf çıkardılar. Malesef gümrük AR-GE konusunda en büyük engellerin ilki. Nefret ettim. Senden beyanname doldurmanı isteyebilirler ki, bu durumda gümrük müşavirine ihtiyacın olur, ondan sonra her gelen......Dry filmi Türkiye'de bulabiliyor muyuz arkadaşlar? Ben bir ingiliz firma buldum ama bizim baş belası gümrükten tırsıyorum Alınacak KDV ve %20 ÖTV den değil. %100 vergi bile olsa hiç sorun değil. Ama 40 dolarlık kuru filmi ticari kabul ederse gümrük, EN AZ 2000 TL girer.
Aynı sonucu, verir, önemli olan dalga boyutu ve enerjisi.SMD LED kullanarak yapılanları var. Ben hiç bu metot ile PCB üretemedim, ne kadar verimli bilmiyorum. 15-20 yıl önce Pozitif 20 alıp denedim ama beceremedim. Zaten o dönem Seyrantepe'de bir imalatçı vardı uygun fiyattan yapıyordu ve hep ona profesyonel üretim yaptırıyordum. Haliyle evde baskı devre üretim işinde kendimi geliştiremedim.
Bakır yüzeyin altının kebabını da yapmış oluyorsunuz. Fiber lazer çözüm değil.Fiber laserlerin güçleri artırılabiliyormuşsunuz .
Ne kadar doğru ne kadar verimli olur bilmiyorum ama
Kaynak:
https://www.researchgate.net/post/How_can_increase_the_efficiency_of_fiber_lasers
Düşük güçte, yüksek hızla, birkaç tekrarla daha başarılı bir sonuç verebilir diye düşünüyorum. Biraz videoda geçiştirilmiş ama...Youtube de emre konca isimli arkadaş daha önce "bakır plaketin üzerine boya kaplayıp lazer ile boyayı kazır mısın?" şeklindeki sorumuza cevap verip yeni vidosunda göstermiş. Çok detaylı bir inceleme olmamış ama lazerin odağı ince ise mümkün görünüyor. Şöyle de bir durum var; boyayı aşıp bakır yüzeye çarpan lazer ışını sağa, sola genişleyerek yüzeyden tekrar yansıyor ve odak açıklığından daha geniş bir etki alanı ile boya kaplamasını yakıyor gibi duruyor.
Tamda almaya niyetlenmiştim ki fiyat oyoy arkama bile bakmadım valla çok para dedim vaz geçtimelin oğlu yapıyor, @Endorfin35+ istemeden bu başarıya yaklaşmış.
Ben de oyle bir gaflette bulunmustum. Sonra arkama bakmadan kactim tabii.Tamda almaya niyetlenmiştim ki fiyat oyoy arkama bile bakmadım valla çok para dedim vaz geçtim
Wegstr'nin videoları güzel, ama bir kazıma ucu ne kadar yol kazıyor, iş ne kadar sürüyor vs. videolar da yok.