Minyatür tozsuz kabin yapımı

Fan olayını ben 220 V ile çalışan ve PC fanlarından biraz daha büyük iki tane fan ile çözmeyi düşünüyordum. Ama filtreleri aldığım firmada bunun hesabını yapan mühendis varmış. Bu filtrelere uygun olarak aşağıdaki fanı tavsiye ettiler. Bu fan da iki tane büyükçe PC fanından çok daha yüksek bir debiye sahip.

IMG_20211224_162432.jpg


IMG_20211224_162451.jpg
 
Şimdi akrilik veya polikarbondan akvaryum gibi bir muhafaza yapıp bunların montajını yapacağım. Kaba filtre ile muhafaza arasına, pencereler için satılan kauçuk izole bantlardan yapıştıracağım conta vazifesi görmesi için. Bu contanın tam geçirmez olması gerekmiyor, kaba filtre neticede.
 
Bu 1 saatte 440 metreküp havanın içinden geçebilceği anlamına mı geliyor. öyle ise kabine gerek yok, odayı kabin yapar bu:)

Ekran Alıntısı.PNG
 
Son düzenleme:
Filtreler ve fanın maliyeti nedir? USD yada ₺ olarak kabin ortalama kaça malolur?
Malzemeler güzel görünüyor.
Kabini de bekliyoruz
 
Bence de debi çok yüksek geldi. Küçük bir temiz kabin için 400 m3 çok büyük.

Hepa filtre bu fanin debisini düşürecek ever ama yapilacak olan temiz odayı düşünün 0.5 m3 olsun. Bu odayı 400 m3 ile devirdim etmek istesek içeride resmen fırtına tsunami etkisi olacak.

Arada hepa filtre koyduk bu 400m3 50 m3 e düşse bile 0.5 m3 luk bir alanda 100 hava değişimi saatte demektir.

Konfor şartlarında hava değişimi bir mekanda 6 kez hesaplanır. Tozsuz alanda nedir bilmiyorum ama siz fanin önüne hepa filtre koyup 400 m3 luk bir fani 10 m3 gibi bir değere indirirseniz bu durum fan için iyi bir durum olmaz kanaatindeyim.

Timur abi fani boşta çalıştırıp denediniz mi?
 
Son düzenleme:
Timur abi fani boşta çalıştırıp denediniz mi?

Daha fişe takmadım. Hepa filtre oldukça yoğun, bu hava akışı epey düşer diye tahmin ediyorum. Eğer gene de fazla olursa artık dimmer ile devir ayarlı yaparım.
 
Şimdi bu motorun üfleme çıkışının çapını ölçtüm 155 mm (6 inç herhalde). Türkiye piyasasında bulunan pis su borusu ise 150 mm. Bu boruların contalarından alacağım ve motorun üfleme çıkışına geçireceğim. Biraz gergili olarak geçmesi lazım. Aşağıdaki temsili bir paket lastiği gibi

Motoru bastırıp sızdırmazlık sağlamak için de bir bağlantı şekli düşünmem lazım.

IMG_20211225_173841.jpg
 
Acaba flanşın üç noktasına somun kaynatsam sonra da bu somunlara takacağım civatalarla baskı yaptırsam nasıl olur?

a.jpg
 
Kaynak onermem abi. Kaynak noktası bu malzemenin kaplamasini yakıyor. Sonrasında ordan paslanmaya ve çürümeye başlıyor.

Ben olsam mümkünse silikon yapıştırma dediğin gibi plastik boru ile çözüm üretmeye çalışırdım.
 
Kaynak onermem abi. Kaynak noktası bu malzemenin kaplamasini yakıyor. Sonrasında ordan paslanmaya ve çürümeye başlıyor.

Ben olsam mümkünse silikon yapıştırma dediğin gibi plastik boru ile çözüm üretmeye çalışırdım.

Bunun gireceği 6 inç havalandırma borusu bulunabilir mi Türkiye'de acaba? Ben araştırınca göremedim hiçbir yerde. En kötü ihtimal ABS'den 3d yazıcı ile basarım artık.

Zaten sonradan farkettim, somun kaynatırsam artık fan yerinden de çıkmaz o yüzden o olacak iş değil.
 
Abi

Bu fanin cikisina metal kısımdan 150 lik pvc ye girecek bir redüksiyon bassan yazıcıdan.

Bence en mantıklı çözüm bu.

Edit : eskiden ustalar pvc yi boruya geçirmek için ısıtıp sokuyorlardi. 150 lik pvc boru ısıtılıp biraz genişletilebilir. Cap farki dediğin gibi 5 mm ise rahatlıkla genişler.
 
Abi

Bu fanin cikisina metal kısımdan 150 lik pvc ye girecek bir redüksiyon bassan yazıcıdan.

Bence en mantıklı çözüm bu.

doğrudan conta oluklu 155 mm boru da basabilirim. Sıkı geçme girince herhalde vida ile falan tutturmaya gerek kalmaz.
 
Filtreler ve fanın maliyeti nedir? USD yada ₺ olarak kabin ortalama kaça malolur?
Malzemeler güzel görünüyor.
Kabini de bekliyoruz

Kaba filtre, HEPA filtre ve fan hepsine 1850 TL verdim. Kaba filtre 10 Avro, HEPA 40 Avro demişti telefonda, demekki en çok parayı tutan fan motoru olmuş.

Belki de firmadaki mühendis bunun hesabını yaparken hastanelerde bulunan büyük kabinlere göre yaptı, bilse benim kutunun akvaryum kadar olduğunu belki de daha küçük birşey önerecekti. Artık yapıp çalıştırdıktan sonra göreceğiz. Çok aşırı hava akışı oluyorsa çok daha küçük bir fan da işe yarar demektir.
 
Acaba iç içe geçen çerceveler yapıp filtreleri ve fanı yerleştireceğime şöyle bir bağlantı aparatı mı bassam diyorum. Ama tabi boyut 610 x 305 mm, yani bunu alt parçalara bölüp ayrı ayrı basmam gerekecek.

1640462600145.png
 
Bu parçayı basmasan bile buraya başka bir çözüm uydurmak zorundasın. Parçayı basmak iki işi birden tamamlamanı sağlar.
 
Parçayı üç bölüme ayırdım. Sonra da dik olarak ABS ile bastım. Ama kapalı kabin olmasına rağmen, parça böyle büyük olunca mutlaka atma yapıyor. Atma olmaması için kabin içinin de ısıtılması gerekiyor. Yoksa tabla sıcaklığı 110 ℃ ama ortam sıcaklığı bundan çok daha düşük. O ısı farkı nedeniyle baskının tabanı geniş, üst tarafı çekik oluyor. Bütün malzemeleri hazır ama daha hala ısıtmayı devreye almaya vakit ayıramadım.

Aşağıdaki destekler çok komik oldu. Fazla ince yapmışım, sağa sola sallanıp durdular baskı yaparken ama bir şekilde gene olması gereken yere kadar yükseldiler :D

IMG_20220218_120354.jpg
 
Baskı tamamlanmadan iptal ettim. PETG ile deneyeceğim. Bir de katman kalınlığını 0.4 olarak deneyeceğim bakalım, yoksa bu haliyle 21 saat baskı süresi var ...
 
Aşağıdaki destekler çok komik oldu. Fazla ince yapmışım, sağa sola sallanıp durdular baskı yaparken ama bir şekilde gene olması gereken yere kadar yükseldiler

Onlar destek miydi ? Valla ızgara gibi bir şey yapmaya çalıştın sandım:D

Resmin bi köşesinde saklanan JBC gördüm sanki Hangi model ki bu?
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,837
Mesajlar
99,551
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top