Torna ile sabit yüzey hızı elde etmek

Peki şunu sorayım: 5 kW VFD bağladık. Motoru da double star bağladık.

* VFD ile 1500 devirde alınabilecek tork ile VFD siz doğrudan şebekeye bağlayınca (gene 1500 devir olacak) alınacak tork arasındaki fark nedir?

* VFD den sürüyorsak motoru, 750 devirde alabileceğimiz tork, 1500 devirde alabileceğimiz tork arasındaki fark nedir?

Eğer 750 devirde çalışıyorken VFD gene maksimuma yakın tork verebiliyorsa, o zaman pako şalteri çıkarıp onun yerine bir anahtar ile VFD ye 1500/750 devir ayarını yaptırmak, ve motoru VFD üzerinden her zaman double star çalıştırmak mantıklı olur. Zaten okuduğuma göre double star'da çok daha yüksek güç verebiliyormuş bu dahlander.

* VFD'li veya VFD'siz anma devrindeki tork aynıdır.
* V/F modunda (anma frekansının yarısında) bile torkun değişmemesi beklenir.

Peki şunu sorayım: 5 kW VFD bağladık. Motoru da double star bağladık.

* VFD ile 1500 devirde alınabilecek tork ile VFD siz doğrudan şebekeye bağlayınca (gene 1500 devir olacak) alınacak tork arasındaki fark nedir?

* VFD den sürüyorsak motoru, 750 devirde alabileceğimiz tork, 1500 devirde alabileceğimiz tork arasındaki fark nedir?

Eğer 750 devirde çalışıyorken VFD gene maksimuma yakın tork verebiliyorsa, o zaman pako şalteri çıkarıp onun yerine bir anahtar ile VFD ye 1500/750 devir ayarını yaptırmak, ve motoru VFD üzerinden her zaman double star çalıştırmak mantıklı olur. Zaten okuduğuma göre double star'da çok daha yüksek güç verebiliyormuş bu dahlander.
1500 d/dak' lık motoru aynı bağlantı şekli, doğru parametre ayarları ile sürücüden çalıştırırsanız aynı torku verir. Parametrelerle oynayarak daha fazla güç de alabilirsiniz. Ama bu motoru zorlar.

1500 d/dak'lık motoru 750 d/dak devir sayısında sürücüden kontrol ettiğinizde tork değeri sabit kalır. Nominal devir sayısı (şebeke frekansındaki devir sayısı) 750 d/dak olan motorun kabaca yarısı kadar güç verir.

dahlender motorun düşük hız torku, yükek hız torkundan fazladır.
bu açıdan karşılaştırma yaptığınızda VFD'li çalışmada bi farklılık oluşabilir.

Eğer üçgen bağlı olan dahlander, double star bağlı olduğu duruma göre iki kat tork üretebiliyorsa, o zaman işte VFD yi sistemin sabit bir parçası yapmamak lazım.

İşte bu durumda da pano modifikasyonu gerekiyor. Panoda motor ile ilgili kısımları iptal edeceksin. VFD doğrudan şebekeye bağlı olacak. VFD sonrasında yıldız/üçgen yapılandırma kontaktörleri olacak ve bunlar da arduino ile kontrol edilecek. Böylece torna vitesleri aynen kullanılmaya devam edecek, 750/1500 ayarı arduino komutu ile VFD yapacak, ara devir ayarı ve CCS de gene arduino komutu ile VFD yapacak.

Yani sabit double star yapılandırması ve VFD ile mevcut tornanın torkunu alamıyor.

Eğer üçgen bağlı olan dahlander, double star bağlı olduğu duruma göre iki kat tork üretebiliyorsa, o zaman işte VFD yi sistemin sabit bir parçası yapmamak lazım.

İşte bu durumda da pano modifikasyonu gerekiyor. Panoda motor ile ilgili kısımları iptal edeceksin. VFD doğrudan şebekeye bağlı olacak. VFD sonrasında yıldız/üçgen yapılandırma kontaktörleri olacak ve bunlar da arduino ile kontrol edilecek. Böylece torna vitesleri aynen kullanılmaya devam edecek, 750/1500 ayarı arduino komutu ile VFD yapacak, ara devir ayarı ve CCS de gene arduino komutu ile VFD yapacak.

Yani sabit double star yapılandırması ve VFD ile mevcut tornanın torkunu alamıyor.

aynı değil benzer bi motorla karşılaştırdım. düşük hızdaki tork yüksek hızdaki torktan yaklaşık yüzde yirmi fazla. iki kat falan değil yani. sizde 5.5kW sürücü var mıydı?

Sürücü yok şu anda. Ama bir arkadaşım var onun çalıştığı bayiden uygun fiyata V20 alabilirim.

Belki de VFD 25 Hz de, motor da 1500 rpm modunda iken tork kaybı fazla olmayacak, veya belki de hiçbir zaman o eksikliği hissetmeyeceğim. Ama o olanağı tamamen ortadan kaldırmak da mantıklı gelmiyor bana.

işlediğiniz bazı malzemelerde fark belirgin olabilir.
malzeme ve torna tecrubem olmadığı için bazı şeyleri gözardı ediyor olabilirim.
beni daha çok anma devrine üstüne çıkmak düşündürüyordu fakat altta da bi gri alan oluştu maalesef.

Motor tefc tip, devri kıstığınızda soğutma kabiliyeti de azalacak o yüzden düşük devirde anma torkunu sürekli çekmek motora zarar verebilir.

Bu tür bir dahlender motorda zaten dışarı her durumda 3 kablo çıkıyor. Dolayısıyla aradaki şalteri tutarak V/F modunda çalışan bir vfd takılabilir. Vektör kontrol takılacak olursa o zaman şalter bilgisine de sahip olmak gerekir ki parametreler güncellenebilsin. Aradaki şalterin konumu vfd motoru sürerken değiştirilmediği sürece bir sıkıntı çıkmamalı.

Motordan 6 kablo çıkıyor gibi gördüm. Ama ayrıntılı da bakmadım. Ama şu olabilir: Motordan çıkan kablolar pako şaltere gidiyor, o şalter 750/1500 yapılandırmasını yapıyor, pako şalter sonrası da 3 kablo olabilir.

Soğutma olayı sonradan bir fan ile çözümlenebilir. Önemli olan mevcut tork yeteneklerini kaybetmeden hem tornanın spindle devrini 2500 lere çıkarmak, hem de CCS özelliği eklemek.

Aslında konuşulanlara göre şu senaryo da aklıma geliyor. Eğer varsayımlarım doğru ise, bu senaryoda VFD ile tornanın tork yeteneği mevcut durumda DAHA İYİ bir duruma geliyor.

Motoru tamamen panodan ayırıyoruz. 750 rpm olarak hardwire ediyoruz. 5 kW VFD ye bağlıyoruz (siemens V20). Eğer VFD frekansını 50 Hz yaparsak, orijinal tornanın 750 rpm modundaki torkun aynısını elde ediyoruz, bir kaybımız yok. Eğer VFD frekansını 100 Hz yaparsak, ve VFD de bu frekansta anma torka yakın bir tork verebiliyorsa, o zaman orijinal tornanın 1500 rpm modundaki torkun neredeyse İKİ KATI tork elde ediyoruz. Burada önemli bir iyileşme var. Eğer VFD frekansını 157 Hz yaparsak, 2500 rpm elde ediyoruz. Böylece merkez eksene çok yakın yerlere kadar CCS yapabiliyoruz. Tork kaybı oluyor, ama önemli değil çünkü CCS için tork ihtiyacı zaten fazla değil.

Bu durumda arduino panel ile 750/1500 modunu seçiyoruz, CCS ON/OFF yapıyoruz ve CSS yüzey hızını belirliyoruz. CCS ON olunca torna belirliyor VFD frekansını. CCS OFF olunca da 750/1500 arasında seçim yapılabiliyor. Aslında bu durumda artık 750/1500 ün dışında da hızlar ayarlanabilir, ama buna gerek yok. 750/1500 seçimini yapınca, tornanın üzerindeki vites ayarlarında yazan rakamlar doğru rakamlar oluyor, kafa karıştırmaya gerek yok.

Bir yanlışlık var bence söylediğinizde. V/F oranını sabit tuttuğunuz sürece V/F de çalışan vfdler için hızdan bağımsız anma torku aynıdır denir, ama siz 50hz in üstüne çıktığınız anda v/f oranını bozacaksınız çünkü bara voltajına erişmiş olacaksınız çoktan. 50hz i geçtikten sonra vektör kontrol de yapsanız field weakening yapmanız lazım yani torkunuz düşmeli. Aksi durumda zaten motor 5.5kW ama şebekeyi 100hz yaparsak 11kW derdik

V/F de çalışan vfdler için hızdan bağımsız anma torku aynıdır denir
Bu ifadeniz doğru değil . V/F kullanımda değişen frekansa bağlı olarak motora uygulanan gerilim ya düşürülür ya da arttırılır . Asenkron motorun torku direk motora uygulanan gerilim ile orantılı olarak ( Formülü yanlış hatırlamıyorsam gerilimin karesi ile orantılı olarak olması lazım ) azalır ya da artar . Bu noktada da V/F de sabit tork beklemek mümkün değil .
Edit : #78 no lu ileti de bu mesaja düzeltme yapılmıştır .

Son düzenleme:
Bu ifadeniz doğru değil . V/F kullanımda değişen frekansa bağlı olarak motora uygulanan gerilim ya düşürülür ya da arttırılır . Asenkron motorun torku direk motora uygulanan gerilim ile orantılı olarak ( Formülü yanlış hatırlamıyorsam gerilimin karesi ile orantılı olarak olması lazım ) azalır ya da artar . Bu noktada da V/F de sabit tork beklemek mümkün değil .
V/F oranını sabit tutmanın amacı aynı anma torkunu aldığın farklı hızlar elde etmek zaten. Hatta akım başına ürettiği tork bile aynı kalır çünkü aynı flux ı oluşturur. Bunun istisnası gerçekten düşük hızlar, ki bunu kompanse etmek için de sistemler var. Frekans hızı, voltaj ise tork üretebilme kabiliyetini etkiliyor asenkron motor için, çünkü voltaj aynı zamanda air gap flux üstünde etkili. Dolayısıyla frekansı değiştirmeden sadece uygulanan gerilimi değiştiren(yani aslında V kontrol yapan) soft starterlar makinanın akım başına verdiği torku(ve tabi anma akımını aşmıyorsan torkunu limitler). V/F oranı sabit tutularak bu durum çözülmüş oluyor. Vektör kontrol denen şey de zaten V/F in her nokta için optimal halinin direkt oluşturulduğunu düşün.

Söylediklerim tabiki yanlış olabilir, eğer itirazınız varsa belirtin dönüp notlarımdan bakacağım ama hatırladıklarım böyle.

Sonradan ekleme: voltajın tork üretebilme kabiliyeti ile ilgili söylediklerim ile ilgili ufak vir açıklama daha yapmak istiyorum. Bunu bu şekilde ifade etmemin sebebi şu: sargılarda dönmeye bağlı olarak indüklenen voltaj air gap flux ın bir fonksiyonu. Yani sarımların içine gelen akıya bağlı, tork da ona bağlı. Siz daha az bir voltajla motoru uyarttığınızda motor daha az flux üretiyor(tabiki frekansa da bağlı) (bu rotor ile olan etkileşim ile alakalı) ve buna bağlı olarak daha az gerilim üretiyor, siz de akım başına daha az tork üretiyorsunuz. Sabit mıknatıslı, rotoru uyartımlı vs motorlarda ise zaten mıknatıs ya da rotoru üreterek bu flux ı belli ediyorsunuz dolayısıyla makinanın döndüğü hıza bağlı olarak oluşan gerilim sabit bir değer oluyor, uyartımı değiştirmek suretiyle gerilimi değiştirebilirsiniz ki bunu hidroelektrik santrallerinde vs yaparlar reaktifi kontrol etmek için. Asenkron motor gerçekten ilginç bir şey kendi kendine geri besleme yapmak suretiyle içerisinde inanılmaz kompleks işler dönüyor. Dönen bir alan uyguladığınız sürece dert etmeyip o da dönmeye başlar.

Son düzenleme:
Motor yükte iken devirin sabit kalması için bir tanede devir sensörü gerekir.

Not: Büyük çaplı ayna bağlı tornalarda ayna volan etkisi gösterdiği için yüzey daha iyi çıkıyor. Anlık darbeler ile devir değişmelerini önlüyor volanlar.

Son düzenleme:
Bu anlattığınız senkron generatör -alternatör. Konuyla alakası olduğunu sanmıyorum.
Mesajıma karşılık tek cevabınız buysa mesajımı okuduğunuzu sanmıyorum. Verdiğim örneğin zaten başka bir şey olduğuna dair bir iddiam yok. Benim anlattıklarımın yanlışını ya da kendi söyleminizin doğruluğunu gösterecek bir şeyiniz varsa buyrun paylaşın herkes bir şeyler öğrensin yok eğer elinizde bir şey yoksa uzatmanın anlamı yok.

1754471532820.png

Scalar Mode of VFD Operation or V/F Control​

43133 eklentisine bak

Scalar Mode of VFD Operation or V/F Control​

Anma frekansına kadar aynı torku alabilecrğinizi gösteren güzel bir grafik. Anlattıklarımı doğruluyor, 60Hz in üstünde torkun düşme sebebini bile anlattım. Linkte de zaten flux üstünden basitçe anlatmış, söyledikleri dediklerim ile hiç bir şekilde çelişmiyor. Yani dediklerimin yanlış olduğunu düşünüyorsunuz, ama dediklerimin aynısını söyleyen kaynakları hiç bir açıklama yapmadan yolluyorsunuz. Bence attığınız linki de okumamışsınız, benim mesajımı da. Ha eğer mesajımda bu link ile çelişen bir şey varsa gösterin düzelteyim.

Anma frekansına kadar aynı torku alabilecrğinizi gösteren güzel bir grafik. Anlattıklarımı doğruluyor, 60Hz in üstünde torkun düşme sebebini bile anlattım. Linkte de zaten flux üstünden basitçe anlatmış, söyledikleri dediklerim ile hiç bir şekilde çelişmiyor. Yani dediklerimin yanlış olduğunu düşünüyorsunuz, ama dediklerimin aynısını söyleyen kaynakları hiç bir açıklama yapmadan yolluyorsunuz. Bence attığınız linki de okumamışsınız, benim mesajımı da. Ha eğer mesajımda bu link ile çelişen bir şey varsa gösterin düzelteyim.
Mesajıma tekrar düzenleme yapıp haklılığınızı da belirtecektim ama hızınıza yetişemedim - yemek yedim geldim o arada - malesef. Paylaştığım linki de okudum tabi ki . O kadar da değil müsaadenizle . Yanlış bildiğim şeyi de kabul etmek konusunda bir kasıntım yok . Burada kayıkçı kavgası yapmıyoruz .

Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: clc

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,089
Üyeler
3,225
Son üye
nightsun33

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back