devre üzerinde mi ölçecem? nasıl olacak?
XR2206 nın çıkışına bakacaksın.
devre üzerinde mi ölçecem? nasıl olacak?
Entegrenin 2 nolu pininden alınan görüntüXR2206 nın çıkışına bakacaksın.
Abi adamın sayfasında yeşil çizimde 1 kondansatör eksik. Az aşağıda pcb de o kondansatörü takmış. sonrasında tekrar sökmüş. 1 resim hariç hiç bir yerde 6 adet kondansatör görünmüyor. Hatta şemada da 5 tane kondansatör var. Benim devrede de 5 tane kondansatör var. Başka yerlerede bakıcam diyorsan koyayım resimleri.Bir de devrenin son halinin resmini koyabilir misin? İlk sayfadaki resimlere bakınca sanki bazı kondansatörler eksik gibi geldi.
Abi komutatörün bacaklarını baştan tespit ettim. 150kHz kademesinde 1nf 'a giden turuncu kablo. Bir sonraki kademede de 470pf var. En sonuncu boş dediğimiz kademe komutatörün ortak ucu. O da 6 numaraya direk gidiyor. Bağlantılar doğru. Dur söküp çekeyim.Bir şekilde o kondansatörler bir sorun var diye düşünüyorum. Belki de komütatör yanlış bağlı ve son kademede hiç kondansatör olmuyor ve sadece komütatörün kaçak kapasitesi kalıyor (20 pF veya neyse artık).
Abi bu dediğini yaptım. Hiç sinyal yok. 1Hz bile çıkmıyor.Garantiye almanın tek yolu var: Komütatörü ve oradaki kondansatörlerin hepsini sök ve sadece 4.7 nF bağla. Sonra da frekans potansiyometresinin, ince ayar potansiyometresini sök ve orada sadece 4.7 k[CHAR]Omega[/CHAR] kalsın. Bu şekilde de gene birkaç megahertz çıkıyorsa o zaman o XR2206 bir şekilde saçmalıyor olması lazım.
photoshop öyle şeyler yapmaz. Yani yapar da uğraştırır. Paintte yap abi.Tam anlatamadım. Yani komütatör ve potlar olmayacak ve sadece 4.7 nF ve 4.7 k ilgili yerlerine bağlı olacak. Dur şu fotoşop işbirliği yaparsa çizmeye çalışayım.
Tamam abi yarın ilk iş bunu yapmak. Bu gidişle pcb nin yenisini basmak zorunda kalıcamTamam öyle yaptım, çakılıp durdu zaten dangalak. Kondansatörü gösterdiğim yere lehimliyorsun, bir de aşağıdaki gibi bir köprü yapıyorsun.
6654 eklentisine bak
Abi dün potu söktüğüm için resimdeki atlamayı yapmanın manası kalmamış.Tamam öyle yaptım, çakılıp durdu zaten dangalak. Kondansatörü gösterdiğim yere lehimliyorsun, bir de aşağıdaki gibi bir köprü yapıyorsun.
6654 eklentisine bak
Tamam abi ben onu atlama teli zannettim.Pot falan olmayacak Gökhan. Şemada bakarsan R2 nin sol tarafi -12V a gidecek. O yüzden o küçük köprü de gerekli.
Komutatörde yanlışlık yok abi. Bildiğin anahtar mantığı. Sırayla 1 den 5 kadar geçiyor. Hadi ilk taktığımda yanlış taktım desem sonradan 10 kere kontrol ettim. Aha şimdi bir daha kontrol ettim sen söyleyince ama yanlışlık yok. Bizim bu kademede full görebileceğimiz frekans 44kHz mi? Çünkü kademe üzerinde 150kHz'e kadar yazıyor. 4.Kademe burası.Tamam işte, gördüğün gibi olması gereken frekansta çalışıyor. Büyük ihtimalle senin komütatör yanlış bağlı, o yüzden son kademede hiç kapasitör kalmıyor ve sadece komütatör kontaktlarının kaçak kapasitesi ile çok yüksek frekansta çalışıyor.