Evde kaliteli baskı devre çıkarma

eyvallah dostlar eyvallah ...
3. defa bastım bunda gayet güzel temiz sonuç çıktı... fakat bir arkadaşım çıkmayan yerlere asetat kalemi ile değil oje sür dedi siyah oje sürmek nasıl olur acab ??
ahh ahhh yaşlandık abi yaşlandık beeee siz beni gençliğimde görecektiniz yemile.. makine gibi asetat kağıdı ile pcb yapardım yeminle.. fabrikasyon gibi kart mal ederdik.. aradan yıllar geçti elbet biraz uzak kalınca bu işlerden....
neyse bakalım bir adet daha plaket bulursam basıp asite atacam ..

3. defada böyle çıktı...

Ekler

• 20250615_131048.jpg
    20250615_131048.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 22
Ben deneme amaçlı bi kaç çeşit baskı almıştım.en iyi sonuç sarı yağlı baskı kagıdı.

Ekler

• baskı kağıtları deneme.jpeg
    baskı kağıtları deneme.jpeg
    340.9 KB · Görüntüleme: 25
Arkadaşlar bende bu konu ile ilgili bazı denemeler yapmıştım.
Deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim.

Öncelikle etiket kağıdı gibi kağıtların transferi kolaylaştırdığı doğrudur. Bu tür kağıtları kullanırken bazı durumlara dikkat etmezseniz düzgün sonuçlar alamayabilirsiniz. .

Dikkat etmeniz gereken bazı durumlar.

1- Baskı alınan devre kağıdı pcb üzerinde iken ütü yaparken kaymayacak ve kesinlikle oynamayacak şekilde sabitlenmelidir. ( Bu çok önemli )

2- Eğer tonerinizin kimyasalı çok kaliteli değilse , o tonere uygun sıcaklık değerleri, test edilerek bulunmalıdır.

Örneğin sıcaklık çok yüksek olduğunda ütü yaparken baskı devre üzerinde yakın olan bileşenler , yollar birbirine eriyerek yaklaşıp kaynayacaktır. Diğer türlü sıcaklık düşük olduğunda tonerin büyük bir kısmı yapışmadan baskı kağıdı üzerinde kalacaktır.

Böyle durumlar da en yüksek sıcaklık en iyi sonucu veremeyebiliyor.

Yani tonere göre ütü sıcaklığını kalibre etmeniz durumda en iyi sonucu alabilirsiniz.

3- Yukarıdaki sorunları çözdüğünüze emin olduktan sonra ütüleme süresini iyi ayarlamanız gerekiyor. Yine aynı şekilde kullanılan tonere göre bu süreyi de belirleyebilirsiniz. Çok uzun süre ütülemek çok iyi sonuç verir düşüncesi yanlıştır. optimum süreyi ayarlamanız uygun olacaktır.

4 - Ütü yaptıktan sonra tam soğumadan devre kağıdını sökmeye çalışmayın. Özellikle etiket kağıdı türü yapılar pcb sıcaklığı oda sıcaklığına düşene kadar kağıdı üzerinden sökmeye çalışmayın. Çabuk soğuması için buzdolabı gibi ortamlar denemeyin. Yavaş şekilde soğuması daha düzgün sonuçlar veriyor.

5 - Bakır eritmek için kullanılan asit türü sıvılar tehlikeli kimyasallardır. Bu kimyasalları solumak ileri dönemler de sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Gerekli önlemler alınmadan bu tür işlemler yapmak sağlığınızı ciddi manada tehlikeye atabilir.

Biraz sabır ve gerekli emniyet önlemlerini alarak , profesyonel olmasa da tatmin edici güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Ben bunları , deneme yanılma yöntemi ile keşfettim.

Umarım sizin içinde faydalı olur.

Hepinize kolay gelsin iyi çalışmalar.

Son düzenleme:
asetat kalemi ile yapınca asite atınca atıyor dediler ama ???
Ben ne zaman edding kalem kullansam asit içine işledi. Artık oje kullanıyorum. Ama çok kapatsın diye kalın sürmeye kalkma. İçi kurumadığı için faydası olmuyor. İnce tabaka halinde sür. İçine sinmezse kuruyunca ikinci kez ice bir tabaka daha geçersin.

sahibindende bir tane lpkf S63 var 300.000 tl istiyor. ondan bi tane alırsan evde çok kaliteli baskı devreler yapılabilir bence.

Ben ne zaman edding kalem kullansam asit içine işledi. Artık oje kullanıyorum. Ama çok kapatsın diye kalın sürmeye kalkma. İçi kurumadığı için faydası olmuyor. İnce tabaka halinde sür. İçine sinmezse kuruyunca ikinci kez ice bir tabaka daha geçersin.
Edding'in birçok çeşidi var. Bu işler için edding deyince genelde edding 2000 kastediliyor, sallamayım ama 90'larda bile olması lazım. Daha ince uç için 142M, daha da incesi için 140S.

Bir de geniş alanlar erimesin diye boyamak yerine kağıt bantla (ek yerlerinin üzerine bir kat daha atarak) kapatabilirsiniz.

az sonra dışarı çıkıp alacam üstad saolasın....

kıymetli arkadaşlar yıl olmuş 2025 artık biraz daha makineleşmeye geçmek lazım diye düşünüyorum. cnc makine tarzı internette böyle birşey var ama pek gözüm kesmiyor mekanik bilgim pek yok sizce iş görür mü ??

bunun az braz büyüğü şimizi görür bence...

kıymetli arkadaşlar yıl olmuş 2025 artık biraz daha makineleşmeye geçmek lazım diye düşünüyorum. cnc makine tarzı internette böyle birşey var ama pek gözüm kesmiyor mekanik bilgim pek yok sizce iş görür mü ??

bunun az braz büyüğü şimizi görür bence...
Bu video kullanılamıyor diyor bende.

Senin tarayıcı ile ilgili bir sıkıntı var herhalde ama nedir bilmiyorum. Aynı linki ben kullandım burada ve video çıkıyor

Forum istatistikleri

Konular
7,847
Üyeler
3,156
Son üye
ucakelektronik

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back