Veya AC voltajı arttıracaksın :) O da yeni trafo demek ...

Sahte olmayanını bulman yeterli. Standart LM317 giriş voltajını aşıyoruz o yüzden HV olan lazım.
Sen en iyisi hem 4400 hem de 10000 için ayak izi koy. Belki trafoda yeterince fazladan marj vardır ve 4400 kurtarır. Trafo eğer 2A lik değil de mesela 5A lik ise, sen 2 A çekerken voltaj 24VAC nin üzerinde olacak.
Yok yok böyle olmayacak. Ben seni atayım forumdan. Kökten çözüm. :D

Bu ne saçmalık yav ... Demir gövdeli olunca bir de antika değeri var herhalde meretin :temkinli1:

1731501770279.png

Başka bir regülatör bulmamız lazım ...

Şu var ama gene de pahalı

1731502055360.png

Ozdisan'dan talep edip LM317HV yi getirtmek en mantıklısı herhalde. Fiyat 1 dolar gibi.

Ozdisan'dan talep edip LM317HV yi getirtmek en mantıklısı herhalde. Fiyat 1 dolar gibi.
1$'a getirirlerse ortak olurum 3-4 tanesine.

Şundan alıp denesek mi abi? Ne çıkarsa bahtımıza.

Senin elinde 33V 1W zener var mı? Varsa o zenere 10 kOhm seri direnç üzerinde 40 V verip uzun süre tut bakalım. Eğer 33.5 - 34 V u fazla geçmiyorsa sorun ortadan kalkmış oluyor.

Belki ben denediğimde düşük watlı zener ile denedim. Şimdi de baktım elimde 33V 1W yok.

Senin elinde 33V 1W zener var mı? Varsa o zenere 10 kOhm seri direnç üzerinde 40 V verip uzun süre tut bakalım. Eğer 33.5 - 34 V u fazla geçmiyorsa sorun ortadan kalkmış oluyor.

Belki ben denediğimde düşük watlı zener ile denedim. Şimdi de baktım elimde 33V 1W yok.
Şu var. Elektronikçiden 1W diye almıştım. Güç kaynağı sorunlu. Bir tarafı ayarladığım voltajı eksi olarak gösteriyor. Bir deneyeyim bakalım.

Yük bağlayayım mı?

20241113_162104.jpg

Güç kaynağına gerek yok. Doğrultucu çıkışına bağla, orada 40 - 50 V vardır. Seri 10 kOhm direnç bağla o kadar. Sonra da zener üzerindeki voltajı takip et.

Güç kaynağına gerek yok. Doğrultucu çıkışına bağla, orada 40 - 50 V vardır. Seri 10 kOhm direnç bağla o kadar. Sonra da zener üzerindeki voltajı takip et.
Bağladım abi. 46V var doğrultucu çıkışında. İlk ölçümde 32.3V var zenerde biraz dursun tekrar ölçüp yazayım.

Isınma olmaması lazım, çünkü akım sadece 4 mA.

Isınma olmaması lazım, çünkü akım sadece 4 mA.
Yaklaşık yarım saat geçti. Şuanda 32.5V okuyorum. Isınma yok. Acaba güç kaynağı çıkışından yük çekilse zener voltajı değişir mi?

Yaklaşık yarım saat geçti. Şuanda 32.5V okuyorum. Isınma yok. Acaba güç kaynağı çıkışından yük çekilse zener voltajı değişir mi?

Değişmez. O zaman benim yaptığım testte herhalde zener gücü düşük idi, akım da yüksek idi. O yüzden de ısınmaya bağlı voltaj aşımı oluyordu.

Aslında MC34071 kullanınca 33V aşılması bir sorun teşkil etmiyor, MC34071 44V a kadar çalışıyor. Ama ben gene de TL081 için bile çalışsın istiyorum. Çok sınırda olacak, TL081 limiti 36V, biz de 35V gibi veriyor olacağız, ama gene de o limiti geçmeyelim istiyorum :)

TL081 benim de işime gelir bu projede. Hem elimde var hemde ucuz. ( dejavu :D )

Abi MCP6001'in 5V beslemesini nereden alıcaz? Opamp beslemerinden 33v alsak zenerle filan 5'a düşürsek çok ısınır mı ki?

Bence voltaj ve akım ölçümü ayrı bir PCB olsun. Voltaj ve akım için birer konnektör ile aktarım yaparsın.

Bence voltaj ve akım ölçümü ayrı bir PCB olsun. Voltaj ve akım için birer konnektör ile aktarım yaparsın.
Zaten arduino shield olacak ekran için. Onun pcb'sine koyarız. Voltaj ölçmeyi iki dirençle yapacağımız için kolay o. Ama akım ölçmeyi nasıl taşıyacağız? MCP6001'i 3-4 bacağından birden bağlamıştık devreye.
Şuanki güç kaynağımda dijital voltampermetreleri beslemek için fındık trafo var. Yanlış hatırlamıyorsam 2x6v tu. Onu kullanırız.

Akım ölçümü için kontrol devresinin şasesini (GND) ve şöntün şase olmayan diğer ucunu alacaksın. Bu şöntün iki ucu oluyor. Buradaki voltajı ölçmen lazım. Daha kaliteli bir ölçüm için voltaj referansı da lazım.

Yani neticede kontrol devresinden senin MCU kartına üç tane sinyal gidecek: Şase, şöntün diğer ucu, ve güç kaynağının artı ucu.

Akım ölçümü için kontrol devresinin şasesini (GND) ve şöntün şase olmayan diğer ucunu alacaksın. Bu şöntün iki ucu oluyor. Buradaki voltajı ölçmen lazım. Daha kaliteli bir ölçüm için voltaj referansı da lazım.

Yani neticede kontrol devresinden senin MCU kartına üç tane sinyal gidecek: Şase, şöntün diğer ucu, ve güç kaynağının artı ucu.

Abi güç kaynağındaki 2x12v 2x 0.083A miş. Yetmez herhalde.

Ekran görüntüsü 2024-11-13 215630.png

Şunu alacağım:
Arduino, Ekran ve opamp beslemeye yeter.
Ekran görüntüsü 2024-11-13 220633.png

Son düzenleme:
Doğrultucu çıkışından da 5V elde edebilirsin. Hazır LM2592 bazlı DC/DC converter'lar var. Hem arduinoyu besler, hem ekranı. Ama daha az gürültülü olsun diyorsan, 12V elde edersin LM2592 ile, arkasına bir LM317 veya LM7805 ile lineer regüle edip 5V elde edersin.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,908
Üyeler
2,807
Son üye
emrekarahanli

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back