0 - 30V, 5A Demonte Güç Kaynağı Tasarımı

Bir sorum var.

Bu röleyi dışarıda sabit 12 volt bir güç kaynağı ile çektirirken kaç amper çekiyor? Devre üzerinde iken kaç amper çekiyor?

Ölçebilir miyiz? İki ölçümde akım düşüklüğü var ise sorun röle sürülemiyor demektir.

Yada atladım mı konuda bu ölçüm yapıldı mı?

Bir sorum var.

Bu röleyi dışarıda sabit 12 volt bir güç kaynağı ile çektirirken kaç amper çekiyor? Devre üzerinde iken kaç amper çekiyor?

Ölçebilir miyiz? İki ölçümde akım düşüklüğü var ise sorun röle sürülemiyor demektir.

Yada atladım mı konuda bu ölçüm yapıldı mı?
Röle sökülüp harici 12v besleme ile ölçüldüğünde 44mA akım çekiyor. Devre üzerinde ölçme şansım olmadı. Yarın kablo lehimleyerek ölçmeye çalışacağım.

Evet yeterince akım akmıyor. Arduino'dan komut gidince röle çekmeye yelteniyor, kontakt karşı tarafa doğru ilerliyor ve akım yetersiz olduğu noktada kendi ataleti ile biraz daha ilerlemeye devam ediyor. Bu sırada diğer kontakt'a yeterince yaklaştığı için ark oluyor. Ama sonra kontakt tekrar geriye esniyor ve bağlantı kesilmiş oluyor.

Direnç ile ON olan bir transistör bobin ile niye ON olmaz?
Abi akım yetmiyorsa diğerlerine de yetmesin. Neden sadece tek kanalda sorun oluyor? Üstelik 12v beslemeye en yakın kademe. İki kademe birden çalıştırsak yetmiyor diyeceğim de birini kapatıp diğerini açıyoruz. Ona yetmeyen diğerine de yetmez.

Röle kontaklarını aşağıdan kısa devre yaptım çalışıyor. Mevcut duruma göre röle kontakları iyi yapışmıyor gibi görünüyor.
O zaman rölenin clamping diyodunu değiştir bari :)
Onu da değiştirdim şimdi. Bir fark olmadı.

Zaten artık ark yüzünden kontaktların durumu şaibeli. O röle ile yapacağın testin bir anlamı yok artık. Sıfır röle ile denemen lazım.

Zaten artık ark yüzünden kontaktların durumu şaibeli. O röle ile yapacağın testin bir anlamı yok artık. Sıfır röle ile denemen lazım.
Yarın gidip alayım. Bulabilirsem başka röle alıcam.

Input yazan 1. bacak GND'ye bağlıysa devrede sıkıntı var. O bacak nasıl GND olabilir orada AC var.
Köprünün çıkışındaki (-) uç GND olmalı.
Çizerken hata yapmışım. Devrede GND değil orası. Köprü diyoda gidiyor direk. Yarın düzeltirim.

78xx'lerin çıkışında neden 330nF var ki. Şöyle güzel bir tane 100uF atılması lazım oralara sanki. Kim bilir ne oluyor o garibanların çıkışları.
78xx lerin datasheet'in de 330nf yazıyordu o yüzden. 7812 nin çıkışını ölçtüm 12.25v alıyorum. Diğerlerine sıra gelmedi daha.

Skoplada bakmak lazım çıkışlara. 10uF altı koymamak lazım diye düşünüyorum...
220 volt şebeke girişine seri olarak bir ntc ile yapılmış softstarter kullanmak,
köprü diyot çıkışındaki 10bin uF lık ana kondansatörün başlangıçta yarattığı sıfır ohm un, röle kontaklarına yıpratıcı etkisini azaltırmı sizce?

Modern doğrultucuların anlık akım dayanımı (peak forward surge current), anma akım dayanımından kat kat fazladır. Örneğin 6 A lik S5VB60 köprü diyodunda anlık akım dayanımı 200 A olarak verilmiş. 10 A lik köprü diyotlarda 300 A gibi anlık akım değerleri belirtiliyor. Yani İlk anda kapasitörün çekeceği şarj akımı, yüksek de olsa, hiçbir zaman bu 6 A lik köprü diyot için belirtilen anlık akım değeri kadar olmayacaktır ve köprü diyot için hiçbir sorun teşkil etmeyecektir.

Doğrultma sırasında geçen anlık akımlar yük akımından yüksektir, evet, bu da zaten mesajlarda belirtildi birkaç kere. Genelde geçmiş mesajları okumaya gerek görmediğin için bunu kaçırmış olabilirsin. Ama 18 A lik akım çok aşırı fazla bir tahmin. Proteus'un simulasyon parametreleri nedir bilmiyorum, ama böyle bir simulasyonu yapma konusunda pek güveneceğim bir simulatör olmaz. Mesela diyotların ON direncini hesaba katıyor mu? kapasitör ESR'si için ne almış? Belli değil. Hatta PSIM de böyle bir simulasyona uygun değil, devre elemanlarının analog davranışlarını simule etmek için optimize edilmemiştir. Ben MicroCap ile denedim, ve kaçak dirençler için de realistik değerler kullandım. Trafo iç direnci 400 m[CHAR]Omega[/CHAR], ESR 50 m[CHAR]Omega[/CHAR], Diyot ON direnci ve PCB trace'lerinin toplam direncini de 200 m[CHAR]Omega[/CHAR] aldım. Şarj akımları 10 A gibi çıkıyor. Hem röle hem de doğrultucu için hiç problem yok.

1614580754841.png

220 volt şebeke girişine seri olarak bir ntc ile yapılmış softstarter kullanmak,
köprü diyot çıkışındaki 10bin uF lık ana kondansatörün başlangıçta yarattığı sıfır ohm un, röle kontaklarına yıpratıcı etkisini azaltırmı sizce?

Eğer köprü diyodun rahat çalışmasını istiyorsan (gerek olmasa da), hemen köprü diyot çıkışına birkaç mH lik şok bobini koyabilirsin. Bu bobin şarj akımlarını baya azaltır. Ripple değerini de azaltır. EMI konusunda da faydası olur. Ama devrenin güvenli çalışma parametreleri içinde kalması ve regülasyon performansı bakımından gerekli değil.

Ben, röle kontakları için yazmıştım. Acaba röleleri bu anma akımı mı bozuyor diye.

Ben, röle kontakları için yazmıştım. Acaba röleleri bu anma akımı mı bozuyor diye.

Röle kontaktları yapışıyor olsaydı sorun bu şekilde olmazdı. Doğrultucu çıkışında voltaj olurdu çünkü röle artık AC yi köprüye aktarıyor olurdu. Ama sorun, AC doğrultucuya ulaşmıyor. Demekki kontaktlar yapışık değil.

Ama genel olarak soruyorsan, yani bir röleden anlık olarak en fazla kaç amper geçebilir diye, o konuda üreticinin datasheet'ine bakmak lazım. Bu konuda ancak bir tahmin yürütebilirim. Punta kaynağı örneğinden gidelim. Punta kaynağı yapılırken, iki metal bitiştiriliyor. Sonra da belli bir zaman için yüzlerce amper akım akıtılıyor. Bu zamanı da kabaca 100 ms diyelim. Yani 100 ms veya daha uzun bir süre için yüzlerce amper akım geçiyor.

Ama yukarıda benim simulasyonda ilk andaki şarj akımı 60 A gibiydi. Burada kaçak endüktanslar hesaba katılmıyor o yüzden realistik olarak buna 50 A diyelim. Akımın geçiş süresi ise 3 ms gibi. Şimdi, SÜREKLİ OLARAK 16 A akım taşıyabilen bir röleden, 3 ms için 50 A geçerse ne olur? Bence hiçbirşey olmaz. Ama %100 emin olmak için ya denemek yada üretici datasheet'e bakmak lazım.

@Gokrtl o röleyi nereden aldığını bana bildirirsen aynısından birkaç tane alıp tam olarak bu denemeyi yapabilirim. 50 A akımın tam olarak ne kadar süre geçmesi lazım ki kontaktlar yapışsın net olarak belirleyebiliriz. Hep beraber birşey öğrenmiş oluruz :)

@Gokrtl o röleyi nereden aldığını bana bildirirsen aynısından birkaç tane alıp tam olarak bu denemeyi yapabilirim. 50 A akımın tam olarak ne kadar süre geçmesi lazım ki kontaktlar yapışsın net olarak belirleyebiliriz. Hep beraber birşey öğrenmiş oluruz :)
Abi buradaki elektronikci den aldım. Nette bulunabilir mi bilmiyorum. Birazdan parçacıya gideceğim. Alıp göndereyim istersen.

Abi buradaki elektronikci den aldım. Nette bulunabilir mi bilmiyorum. Birazdan parçacıya gideceğim. Alıp göndereyim istersen.

Göndermesi çok tutar internette vardır o bir yerlerde. Ben bakarım.

Valla bu rölenin aynısını bulamıyorum. Çıkanlar hep 24 V :dusun2:

Yav hayret birşey. Bizim elektronikçi esnafın sattığı maldan zerre kadar haberi yok. Üç tane internet sitesinde röle resmi ayrı, kısa açıklama ayrı, uzun açıklama ayrı telden çalıyor :)

Bu sitelerin hepsinde TAM OLARAK aynı hata yapılmış, demekki hepsi görselleri ve yazıları copy/paste ile birbirinden araklamış :)

24v Resimini koymuşlar ama 12v bunlar. Ayrı resim çekmeye üşenmişlerdir.

Bobin voltajı yanlış, kontakt sayısı yanlış, verilen akım değeri yanlış. Tek doğru şey, resimdekinin bir röle olduğu :katil2:

Bobin voltajı yanlış, kontakt sayısı yanlış, verilen akım değeri yanlış. Tek doğru şey, resimdekinin bir röle olduğu :katil2:
Bendeki tam olarak bu abi. Tek kontak toplam 8 pin. Yanlış olan tek şey, tüm rölelerde 24v resmi koymuşlar. Robotistandan alabilirsin. Hatta herhangi bir elektronikçide bile vardır. Çoğunlukla tekelden dağıtılıyor diye düşünüyorum :)

Bendeki tam olarak bu abi. Tek kontak toplam 8 pin. Yanlış olan tek şey, tüm rölelerde 24v resmi koymuşlar. Robotistandan alabilirsin. Hatta herhangi bir elektronikçide bile vardır. Çoğunlukla tekelden dağıtılıyor diye düşünüyorum :)

Tamam. İnşallah doğru röle gelir :)

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back