0 - 30V, 5A Demonte Güç Kaynağı Tasarımı

BOZUK OLAN RÖLE. Bu rölenin kapağını da açtım daha ayrıntılı olarak bakabilmek için.

IMG00010.JPG

Bozuk olan rölede hareketli kontakt arkadaki sabit kotakta dayalı olması gerekiyorken, öndeki sabit kotakta çok yakın olarak duruyor. Değiyor değmiyor yakınlıkta. Durum böyle olunca da bu rölenin bobinine enerji gitse de gitmese de hareketli kontaktın durumu değişmiyor.

Buna bağlı olarak da her voltaj verildiğinde orada ark oluşuyor. Bu ark nedeniyle öndeki sabit kontakt'ta baya hasar oluşmuş.

IMG00011.JPG

IMG00012.JPG

Peki bu durum neden meydana gelmiş. Herhalde anlık olarak denemeler sırasında bu röle, trafonun sekonderini kısa devre etti ve röleden çok büyük bir akım aktı. Bu akan akım da röle kontaktlarının bağlı olduğu alt plastiği eritmiş ve hareketli olan kontaktın normalde bulunması gereken pozisyon bozulmuş.

IMG00013.JPG

Biraz fizik tedavi ile hareketli kontaktı eski pozisyonuna masajladım. Şimdi normal çalışıyor. Alt kontaktlar da eriyip kopmuş, oraya da tek damar bir bakır tel lehimlendi mi bu iş tamamdır :)

IMG00014.JPG

Biraz fizik tedavi ile hareketli kontaktı eski pozisyonuna masajladım. Şimdi normal çalışıyor. Alt kontaktlar da eriyip kopmuş, oraya da tek damar bir bakır tel lehimlendi mi bu iş tamamdır :)

8619 eklentisine bak
Ben ona 32v AC verdim ya. Bacaklar ondan koptu. Çalışması mucize onun. :katil2:
Ama ben sonradan aldığım 3 röle den daha çok memnun kaldım. Bu projeye devam etmek istiyorum ama kademe katının sonuna geldim. Devam edebilmek için artık diğer ayarlı devreye ihtiyacım var. O devrenin de 30v' a dayanacak hale gelmesi lazım.

Sen şimdilik şu şekilde kullan devreyi:

1. Kademe: 12 V ve 26 V arası, bu da 14 VAC
2. Kademe: 12 V ve 32 V arası, bu da 20 VAC

Bu iki voltaj, devrenin orijinal hali için bile güvenli. Yüksek voltaj işini halledene kadar sen kademe seçim işini vesaire aradan çıkarmış olursun.

Bu iki voltaj, devrenin orijinal hali için bile güvenli. Yüksek voltaj işini halledene kadar sen kademe seçim işini vesaire aradan çıkarmış olursun.
Sen şimdi böyle söyleyince fikrim geldi. Acaba kademe devresinin 12v seconderini istediğimde gnd olarak, istediğinde 12v olarak anahtarlayabilir miyim?

Yazarken cevabı buldum yav. :katil2:
Çif kontak röle kullansam bir ucunu gnd diğer ucunu 12v olacak şekilde kullanırım. Tabi böyle bir şeye gerek yok ama istesek yapılabilir yani.

Yav AC tarafina GND deyip durma :cheeky5: Orasını regülatörün GND sina bağlayacaksın ve devreyi havaya uçuracaksın diye korkuyorum ...

Peki bu durum neden meydana gelmiş. Herhalde anlık olarak denemeler sırasında bu röle, trafonun sekonderini kısa devre etti ve röleden çok büyük bir akım aktı. Bu akan akım da röle kontaktlarının bağlı olduğu alt plastiği eritmiş ve hareketli olan kontaktın normalde bulunması gereken pozisyon bozulmuş.
Lehim hatası da olabilir. Bu tarz malzemeleri dikkatli ve mümkün olduğunca hızlı lehimlemek gerek.

Web sitesi bitince güç kaynağı projeme döndüm ama yine ilerleyemiyorum.
Çünkü ayarlı güç kaynağı devresinde ac giriş var. Ben ise kademe devresinde ac voltajı zaten dc ye çevirmiş oluyorum.
buna rağmen devrenin ac girişinden dc girsem sorun olur mu?
bir de 12v ile 32v sargısından 27v çıkıyor. devremiz 24v luk. 27v girsem birde devrede 4700uf var, voltaj iyice yükselecek.
Başlar başlamaz tıkandım. :(

Olur mu yav. 0 - 12 - 26 - 32 sargıları yok mu? O zaman buradan 14 V ve 20 V çıkması lazım.

Olur mu yav. 0 - 12 - 26 - 32 sargıları yok mu? O zaman buradan 14 V ve 20 V çıkması lazım.
Abi doğrultunca yükseliyor ya 10.000uf kondansatör sayesinde.
Ayrıca sargılarda tam değerinde değil. 12 dediğimiz boşta 13.2vac veriyor. 26 dediğimiz 27.2vac veriyor. Tormak tam milimetrik sarmamış.

Abi doğrultunca yükseliyor ya 10.000uf kondansatör sayesinde.
Ayrıca sargılarda tam değerinde değil. 12 dediğimiz boşta 13.2vac veriyor. 26 dediğimiz 27.2vac veriyor. Tormak tam milimetrik sarmamış.

Sargılar nominal akımda nominal voltajı verecek şekilde sarılır, yanlış değil o voltajlar. Trafo 5 A lik ise, 5 A çektiğin anda voltaj istenen değerde olur.

20 VAC yi ele alalım. Boşta iken hadi 22 V olsun. Diyot voltaj düşümleri ile bu dengelenir, gene 20 VAC doğrulur ve 28 VDC verir. Opamp'ler de buna rahat dayanır.

Sargılar nominal akımda nominal voltajı verecek şekilde sarılır, yanlış değil o voltajlar. Trafo 5 A lik ise, 5 A çektiğin anda voltaj istenen değerde olur.

20 VAC yi ele alalım. Boşta iken hadi 22 V olsun. Diyot voltaj düşümleri ile bu dengelenir, gene 20 VAC doğrulur ve 28 VDC verir. Opamp'ler de buna rahat dayanır.
Ayarlı devrenin ac girişinden dc girebilir miyim?

Kademe seçimi sekonderde yapılıyor, yani röleler sekonder sargılarında olacak. Kontrol devresi DC ile beslenecek, o DC'yi de bir 7812 ile elde edebilirsin.

Kademe seçimi sekonderde yapılıyor, yani röleler sekonder sargılarında olacak. Kontrol devresi DC ile beslenecek, o DC'yi de bir 7812 ile elde edebilirsin.
Anlamadım :D
Ben şimdi trafoyu aldım elime. Sekonder ac ler elimde.
Bunları kademe seçimi devresine girdim.
Aynı devre üzerinde doğrultucu köprü diyot ve 10.000 uf kondansatör var.
Yani benim kademe seçimi devremde ac sekonderler dc olarak çıkıyor.
Hal böyle olunca demonte güç kaynağına dc giremiyorum.

demote güç kaynağında hem köprü diyot hem de filtre kondansatörü var zaten. Oraya kademe seçicinin seçtiği sekonderi vereceksin.

demote güç kaynağında hem köprü diyot hem de filtre kondansatörü var zaten. Oraya kademe seçicinin seçtiği sekonderi vereceksin.
O zaman kademe devresindeki köprü diyotu ve 10000uf'u sökmem gerekecek.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,948
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back