0 - 30V, 5A Demonte Güç Kaynağı Tasarımı

Testleri 4700uf ile yapsam olur mu?
Kontrol devresine 10000uf sığmıyor. Kablo ile uzatma yapıp bağlamam gerek.

Kendi orijinal kondansatörü ile de olur. Devrede hiçbirşey değiştirmene gerek yok. Senin yaptığın devredeki köprü diyot ve filtre kondansatörlerini sökmen yeterli.

Abi resimdeki voltaj bölücüde sorun var mı sence?
Kontrol kartından full değer ayarlıyorum, 18.45v dc ölçüyorum. Voltaj bölücüye bağladığımda ve potu full açtığımda voltaj bölücü girişi 2.9v a, ve çıkışı da 2.9v a düşüyor. Potu full kapattığımda ise giriş 18.v, çıkış 1.1v a düşüyor.

vsensor.PNG

voltaj bölücü.PNG

Gerilim bölücüyü sabit dirençlerle yap. Mümkünse %1 toleranslı metalfilm direnç kullan. 10 k[CHAR]Omega[/CHAR] ve 1.5 k[CHAR]Omega[/CHAR] kullan. Bu şekilde 30 V giriş voltajı için 4 V çıkar, yani dönüşüm oranı 0.133.

Gerilim bölücüyü sabit dirençlerle yap. Mümkünse %1 toleranslı metalfilm direnç kullan. 10 k[CHAR]Omega[/CHAR] ve 1.5 k[CHAR]Omega[/CHAR] kullan. Bu şekilde 30 V giriş voltajı için 4 V çıkar, yani dönüşüm oranı 0.133.
Voltaj bölücüyü şimdilik hallettim. Sadece 0.2v hata ile ölçüyor.

Amper kısmında bir sıkıntı var.
Multimetre ile ölçüm yaparken çat diye bir ses geldi. Yanlış görmediysem d882 tr den az bişey duman çıktı. Şuan devreye led bağladığım da 10mA akım çekiyor. Akım ayarı ile oynadığım da ya ledi tam kapatıyor, yada tam açıyor. Hani şu değere ayarlayayım desem yok.
D882 tr yanıdıysa böyle mi davranır?

Watlı direnç ile test et Gökhan. 10 [CHAR]Omega[/CHAR] gibi bir watlı direnç bağla yük olarak. LED bir fikir vermez.

Watlı direnç ile test et Gökhan. 10 [CHAR]Omega[/CHAR] gibi bir watlı direnç bağla yük olarak. LED bir fikir vermez.
10r 25w taş direnç ile ölçtüm.
Devreye AC giriş 20v
Çıkış full açıkken 18v DC
Bu şekilde amper potu full açıkken 1.6A çekiyor.
Amper potunu kısınca ayar yapabiliyorum.
Görünüşe göre devrede zarar gören birşey yok diyebilirim. Peki amperi kısınca devre üzerindeki kırmızı ışığında yanması normal mi?
O ışık uyarı ışığı mı oluyor?

10r 25w taş direnç ile ölçtüm.
Devreye AC giriş 20v
Çıkış full açıkken 18v DC
Bu şekilde amper potu full açıkken 1.6A çekiyor.
Amper potunu kısınca ayar yapabiliyorum.
Görünüşe göre devrede zarar gören birşey yok diyebilirim. Peki amperi kısınca devre üzerindeki kırmızı ışığında yanması normal mi?
O ışık uyarı ışığı mı oluyor?

Orada LED, güç kaynağının akım sınırlama moduna girdiğini gösteriyor. Yani akım ayarını kısınca daha erken parlaması normal. Ama çatır çutur duman çıktıktan sonra o transistörün sağlam kalması da ilginç hakkaten :)

Eğer voltajı 0 - 18 V arası ayarlayabiliyoran, akım ayarını kıstıkça da geçen akım düşüyorsa herşey çalışıyor demektir.

Genel olarak sağlamlık kontrolü için görmen gereken şeyler:

1616599975878.png

Tek anormal şey burada opamp girişlerinin eşit olmaması. Bu durumda çıkış voltaj regülasyonu yapılmıyor demektir, yani birşeyler gitmiş, o patlama hayra alamet değildi zaten.

Q2 ve Q4 ün sağlamlık kontrolünü yap bakalım. Yük bağlı iken denediğinde Q4 soğutucuya bağlı mıydı?

Tek anormal şey burada opamp girişlerinin eşit olmaması. Bu durumda çıkış voltaj regülasyonu yapılmıyor demektir, yani birşeyler gitmiş, o patlama hayra alamet değildi zaten.
Abi ben opamp ları karıştırmış olabilirim :D
Resimde sarı ile işaretlediğimi ölçmüştüm. Değerleri aynı değil dedim.
Şimdi de mavi ile çizdiğimi ölçtüm değerleri aynı diyebilirim. ikisi arasında 0,03v fark var.

Bizim opamp hangisi oluyor?
Biraz kablo fazlalığı var, devreyi pek oynatamadığımdan tam emin olamadım.

Yanma konusu da şöyle. Ben multimetrenin probunu GND ye değdirirken Yanlışlıkla D882'nin soğutucusuna değdirmişim. Kıvılcım ve Duman oradan çıkmış. Bidaha değdirince anca uyandım :katil2:

20210204_025419.jpg

Gene doğru ölçmüşsün. U2 nin girişlerinin eşit olması lazım

1616609047032.png

Bir de devre orijinal halinde değil sanki. Filtre kondansatörünü değiştirmişsin ve o kondansatör de büyük geliyor. Kenarları sanki bitişikteki komponentler değiyor. Belki de sorun bu olabilir.

Bir de devre orijinal halinde değil sanki. Filtre kondansatörünü değiştirmişsin ve o kondansatör de büyük geliyor. Kenarları sanki bitişikteki komponentler değiyor. Belki de sorun bu olabilir.
Yok abi bitişikteki komponentlere yakın ama değmiyor. Kontrol ettim.

Q2 ve Q4 ün sağlamlık kontrolünü yap bakalım.
D1047;
Base-Collektor : 5.145M ohm
Base-Emiter: 5.290M ohm
Collektor-Emiter: 0.L Sonsuz
Propları yer değiştirince hepsi sonsuz değer.

D882;
Base-Collektor : 7.82M ohm
Base-Emiter: 7.85M ohm
Collektor-Emiter: 0.L Sonsuz

Görünüşe göre sağlamlar.

Yük bağlı iken denediğinde Q4 soğutucuya bağlı mıydı?
Evet bağlıydı.

Son düzenleme:
Diyot kademesinde ölçmen lazım transistörü. İletim yönünde 5 -7 M[CHAR]Omega[/CHAR] varsa o transistör kesin gidik

Diyot kademesinde ölçmen lazım transistörü. İletim yönünde 5 -7 M[CHAR]Omega[/CHAR] varsa o transistör kesin gidik
Şimdi gidip 2 şer tane d1047 ve d882 aldım.
Bu aldıklarımda daha düşük değerler var.
Mesela d1047 de 4.5M ohm değerler var.

Şimdi diyot kademesinde ölçüyorum.
Demonte Üzerinde Gelen;
D1047;

Base-Collektor : 0.624v
Base-Emiter: 0.628v
Collektor-Emiter: .0L Sonsuz

D882;
Base-Collektor : 0.713v
Base-Emiter: 0.713v

Yeni Aldıklarım;
D1047;

Base-Collektor : 0.580v
Base-Emiter: 0.582v

D882;
Base-Collektor : 0.675v
Base-Emiter: 0.675v

Tamam o zaman sağlam ikisi de. Şimdi simulatör ile 20 VAC verip sonucu aldım. 18 V çıkış ayarlarsan ve 10 [CHAR]Omega[/CHAR] yük bağlarsan çıkış temiz oluyor.

1616666742653.png

Orijinal devrenin simulasyon dosyasını da ekleyeyim. Bu dosyayı MicroCap'te aç, sonra da toolbar'daki aşağıdaki düğmeye bas. Sana devrenin bütün noktalarındaki voltajları gösterir.

1616666925882.png

Ekler

• 0-30v.cir
    34.6 KB · Görüntüleme: 127

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back