Basit Elektronik Yük Devresi V2

Bu akım ölçme kısmı nasıl çalışacak? Ayrıca her shunt dan sonra ortak bir shunt daha atalım diyorsunuz ama gnd leri birleştirince yük moslarını süren opamplar iki shunt u da görecek.

@triyak ın dediği gibi devrede akım ölçüm için şönt koymamız lazımdı. O yüzden değişiklik gerekecek. Mevcut MOSFET şöntlerinin alt tarafı şaseye gideceğine ortak bir şönte girecek, o şöntün diğer ucu şaseye gidecek.

Bunun dışında, RV1, R4, R3 şimdilik olmayacak. R5 kısa devre olacak.

Yeni eklenen shunt un ucu şase ye giderse, mosları süren opamplar artık iki shunt ı da görür. Dolayısıyla evet toplam akımı ölçersiniz ama referans girerken işler karışır. Mesela hepsine 220mV referans girdiniz,şu anda her biri 1A den toplamda 4A çeker. Siz 4 shunt u birleştirip onu da 220mohm yaparsanız, 220mV referans girdiğinizde hepsine aynı anda en ideal durumda hepsi 200mA çeker.

Bak yeminle en son şu vaziyette göreceksiniz beni sokaklarda...
Ekran görüntüsü 2024-11-25 181828.png

Şönt voltajı ve referans voltajı kalibrasyonu yapılması gerekecek zaten. 0.1 Ohm ortak şönt konsa, her bir opamp 0.33 Ohm şöntten voltaj okuyacak. Voltaj biraz daha yüksek olacak, o yüzden referansın da ona göre daha yüksek seçilmesi gerekecek.

Opamplardan biri diğerinden daha hızlı davranırsa channelların akımı eşit paylaşacağının garantisi var mı bu durumda? En iyi durumda evet yine lineer bağlantı elde edilebiliyor, ama kanallardan biri diğerlerinden hızlı harekete geçerse nolacak?

Akım ölçme şöntü, J4 giriş konnektörünün eksi hattına koyulduğu zaman daha hoş duracak sanki?

Yav sana breadboard falan denince hiç kulak asmıyorsun. Bir bakıyoruz ertesi gün plaket basıp devreyi kurmuşsun :D
Ben zaten işi bilmiyorum, bir de breadboard da temassızlık oldumu durum çok çirknleşiyor. Böylesi daha iyi. Siz bir orta yolu bulunda ben tekrar basarım artık napim.

Opamplardan biri diğerinden daha hızlı davranırsa channelların akımı eşit paylaşacağının garantisi var mı bu durumda? En iyi durumda evet yine lineer bağlantı elde edilebiliyor, ama kanallardan biri diğerlerinden hızlı harekete geçerse nolacak?

Dinamik davranışı denemek lazım. Ama feedback konusunda 0.22 Ohmluk şöntler baskın olacak, o yüzden kısa sürede denge noktasına oturur, osilasyona girmez diye tahmin ediyorum.

@triyak Voltaj dönüşüm oranı 4 değil. 30V gelirse girişe, çıkışta 4.6V gibi birşey olacak. Bir de ADC giriş empedansı da var, o da biraz düşürecek.

Akım ölçümü için ortak bir şönt kullanmak mantıklı. Veya 4 tane opamp ile mevcut 4 şöntü ayrı ayrı ölçüp toplamı alınabilir. Nano'da 4 tane multiplex ADC input var mıydı?

R1= 10K, R2=3,24K, Vgiriş=30V
Vçıkış=Vgiriş* R2/(R1+R2)= 30* 3,24/(13,24) =~7V

Hocam birimiz hesap hatası yapıyoruz, işlemci zarar görmesin. Gerçi zener onu engeller ama zorlanmasın.

Ya bir şey söyleyeceğim. Ben çekilen akımı ölçmek istiyorum. Hangi mosfet ne kadar akım çekiyor ilgilenmiorum ki.
Amaç bir kaç tane multimetre bağlantısından kurtulup değerleri ekrana yansıtmak. Buna göre yorumlara devam edelim. Diğer söylediklerinizi geliştirme olarak bir dahaki versiyonda yaparız.

Bir an önce işi bitirmek istiyorsan, 4 MOSFET'ten sadece bir tanesinin şöntünden akım ölçümü yap. Sonra da bu değeri 4 ile çarp yazılımda. Devre üzerinde de her bir MOSFET kontrolcüsünü ayrı ayrı ince ayar çekerek, belli bir referans geriliminde hepsinin aynı akım çekmesini sağlarız.

Benim anlamadığım multimetre veya pensampermetre nasıl yapıyor bunu?
Yada farzı misal ACS712. Veyahut da devreye sonradan bağladığımız Dijital multimetreler...
Biz opamp'i koyarken, ben dijital multimetre tarzı bir iş göreceğini sanıyordum.

Multimetreler de şönt kullanıyor. Ama oradaki şöntler çok daha düşük direnci var, çünkü multimetredeki devre çok daha düşük voltajları temiz bir şekilde ölçebiliyor.

Benim anlamadığım multimetre veya pensampermetre nasıl yapıyor bunu?
Yada farzı misal ACS712. Veyahut da devreye sonradan bağladığımız Dijital multimetreler...
Biz opamp'i koyarken, ben dijital multimetre tarzı bir iş göreceğini sanıyordum.
Şundan iki tane al, birini voltaj diğerini de akım kademesine ayarlar. Ekranlarını kasanın ön paneline uzatabileceğin bir PCB yap. Bütün dertlerden kurtul.

Gerçi bu hareketten sonra @taydin nın projeden çekilme ihtimali olabilir. O yüzden sonlara doğru yap.

1732556443591.png

Bu mu olay?
Ekran görüntüsü 2024-11-25 212521.png

Evet ama direncin değeri diğer şöntlerin dörtte biri olacak, çünkü akım 4 kat olacak. Yani 50 mΩ gibi.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,968
Üyeler
2,828
Son üye
beysperi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back