@Endorfin35+ cevap versin. Ben ısrar ve inatla acemiliğimi koruyorumEvet şimdi asıl soru: Simulatörde bu zener niye çalışmıyor? Hem de iki simulatörde de aynı şekilde çalışmıyor. Sanki fazla bir akım çekiliyor ve o yüzden oradaki kondansatör şarj tutmuyor. Ama gerçek devrede bir sorun yok.
negatif voltajı devreden ayırınca durum nasıl?Evet şimdi asıl soru: Simulatörde bu zener niye çalışmıyor? Hem de iki simulatörde de aynı şekilde çalışmıyor. Sanki fazla bir akım çekiliyor ve o yüzden oradaki kondansatör şarj tutmuyor. Ama gerçek devrede bir sorun yok.
negatif voltajı devreden ayırınca durum nasıl?
Öyle demek istemedim sadece negatif voltaj üreten bölümü simule etsende negatif voltaj oluşmuyormu?Negatif voltajı kaldırıp OPAMP'lerin negatif beslemesini şaseye bağlayınca devrenin çalışma noktası değişiyor. R14'ü 1.5 k yerine 150 [CHAR]Omega[/CHAR] yaptım ve kabaca aynı çalışma noktasına geldi. Ama negatif besleme olmayınca artık 0 V değerine inemiyor güç kaynağı.
Öyle demek istemedim sadece negatif voltaj üreten bölümü simule etsende negatif voltaj oluşmuyormu?
7812 ye yüksek voltaj vermeyin yanar.
7812 VIN giriş sizin şema da 60-70 V dc görünüyor.
Orijinal şema da 33Vdc limitler de... Yine de kabul edilebilir değil. Fan da LM7812 yi 12V ta kullanmak için geride bekleyen 21 Vdc ısıya dönüşecek. verimli değil.
Çizimini yaptığınız aşağıdaki şema ise;
şema da bazı komponentler eksik. 10V 1w. zener yok. 0.1 nf kapasite yok7464 eklentisine bak
@taydin, bu semada zener yerine 4148 koymuslar. Belki simulasyonda ise yarar. Degisik bir cozum olmus.
Birde bu halini paylaşsan belki ileride birileri ham halini kullanmak ister...
Zener yerine 7905 kullanılsa olmuyor mu?
Şöyle birşey denedim: MicroCap kütüphanesinde köpek sürüsü gibi TL081 var. Hepsini denedim. Bir tanesi dışında diğer hiçbiri çalışmıyor
Devre değişikliğini kast etmedim, çalışan TL081 ile kayıtlı son hali...Yukarıdaki en son devre orijinal hali. Herhangi bir değişiklik yok.
Doğru opamp derken? TL081 mi?O sorun çözüldü, doğru opamp modelini kullanmak gerekiyor.
Doğru opamp derken? TL081 mi?